Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Ismét 130 felett a koronavírus hazai áldozatainak száma

DBZOL20201215026
2020.12.29. 08:44

Keddre 902 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 317 571 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 131, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9292 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 138 365, az aktív fertőzöttek száma 169 914-re csökkent. Kórházban 6298 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 444-en vannak lélegeztetőgépen. A kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán.

Egy nappal korábban 609 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 114, többségében idős, krónikus beteg hunyt el. Hétfőn 6261 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 448-an voltak lélegeztetőgépen.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy szombaton megérkezett az első vakcinaszállítmány Magyarországra, és megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. Az öt kijelölt kórházi oltóponton a napokban is oltják a kórházi egészségügyi dolgozókat. Az első Pfizer-vakcina-szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmazott, ez 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni. Az első vakcinaszállítmányt szombaton öt kijelölt kórházi oltóhelyre juttatták el:

  • a Dél-pesti Centrumkórházba,
  • az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe,
  • a Semmelweis Egyetem Klinikájára,
  • a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba,
  • a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába. 

Várhatóan 2021 első felében újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása – írják a koronavirus.gov.hu-n, hozzátéve: a vakcináért eddig több mint 300 ezren regisztráltak.

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz.

Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget is. A magánrendezvények, családi összejövetelek 10 fős létszámkorlátjába a 14 év alattiak nem számítanak bele. A kormány felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is. Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. Felhívják a figyelmet, hogy a kórházakban és az idősotthonokban változatlanul fennáll a látogatási tilalom. Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta ide kattintva tölthető le

JANUÁR 11-IG FENNMARAD A JELENLEGI KIJÁRÁSI TILALOM ÉS A TÖBBI VÉDELMI INTÉZKEDÉS.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

MINDEN GYÜLEKEZÉS TILOS.

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

JANUÁRBAN ÚJRA TESZTELIK A PEDAGÓGUSOKAT.

A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át. Mint írják, továbbra is fontos az iskolák működésének fenntartása, ezért a téli szünetben takarítják az iskolákat, és ahol szükséges, ott a fertőtlenítést katonák végzik. Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban a téli szünet utáni egy hét digitális oktatást követően várhatóan január 11-én folytatódik a hagyományos munkarend. Az iskolákban továbbra is marad a testhőmérséklet-mérés, és iskolakezdés előtt, január elején a pedagógusok számára lehetővé teszik az önkéntes és ingyenes gyorstesztelést. A pedagógusok szűrésével kapcsolatban a koronavirus.gov.hu oldalán olvasható, hogy

ONLINE FOGLALHATNAK IDŐPONTOT AZ ÓVODAI ÉS ISKOLAI DOLGOZÓK A JANUÁR 2-Ra ÉS 3-RA MEGHIRDETETT CSOPORTOS KORONAVÍRUS-TESZTELÉSRE.

Az önkéntes és ingyenes vizsgálatokat országszerte 99 mintavevő ponton végeztethetik el a pedagógusok és más intézményi dolgozók a tanítás megkezdése előtt. Időpontot foglalni december 30. szerda 12.00 óráig van lehetőség. Időpontot ide kattintva foglalhat.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is

  • kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
  • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot,
  • gyakran és alaposan mossunk kezet,
  • akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be,
  • bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

(Borítókép: Védőruhába öltözött ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében 2020. december 15-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)