Feszültséget okoz a háziorvosok béremelése az ágazatban

2020.12.30. 06:57 Módosítva: 2020.12.30. 07:02

A kormány a költségvetésben a háziorvosok számára is „tett félre" 71,5 milliárd forintot béremelésre a jövő évi költségvetésben, ám arról, hogy ez hogyan jut el majd a vállalkozó háziorvosokhoz, még folyik az alkudozás. Az érintettek még nem tudnak részleteket a béremelésről, de a hírek máris feszültséget keltettek, írja a Népszava.

A háziorvosok úgy tudják, hogy nemcsak az önkormányzatok alkalmazásában állók, hanem a praxistulajdonos vállalkozók is megkapják a januártól érvényes magasabb szakorvosi bért. Csakhogy míg az előbbiekre érvényesek lesznek az új szolgálati jogviszonnyal járó kötelezettségek is, így például vezényelhetők lesznek, és csak engedéllyel vállalhatnak másodállást, addig a másik csoportra mindez nem vonatkozik majd. 

Az országban mintegy 5800 háziorvos dolgozik, és körülbelül 8 százalékuk alkalmazott, a többiek vállalkozók.

A legnagyobb bajban az alapellátó fogorvosok vannak, mert úgy tudni, közülük csakis az alkalmazottként dolgozók kapnak többletpénzt a jövedelmük javításához. Ez azt jelenti, hogy a közfinanszírozott alapellátó fogászatok 85 százaléka kimarad az orvosbér-emelésből.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) már november végén írt a szakminiszternek és a belügyminiszternek is, jelezve, hogy

a fogászat is az alapellátás része és egyben a legköltségigényesebb területe.

Így bármilyen negatív megkülönböztetés elfogadhatatlan, mert ez a mindenki számára hozzáférhető közellátás működőképességét veszélyezteti, így az orvosokat, betegeket a magánellátásba kényszeríti.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedd este a lap kérdésére megerősítette: csak az alkalmazott jogviszonyban álló fogorvosok kapják meg az emelt bért, a vállalkozóként közfeladatot ellátók nem. A tárca ezt azzal indokolta, hogy a fogorvosi praxisok finanszírozását 2010-től másfélszeresére emelték, idén év elejétől pedig havonta 380 ezer forint rezsitámogatást adnak.