Szlávik: Az a jó vakcina, ami Magyarországon van és megkapta az engedélyt

2021.01.25. 17:09

A koronavírus elleni védőoltás mielőbbi beadatására biztatta az embereket a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában.

Szlávik János azt mondta:

az a jó vakcina, amely Magyarországon van, és amelyet engedélyeztek az egészségügyi hatóságok.

A biztonság nem kérdés – fogalmazott –, ezeknek az oltásoknak rendkívüli ritkák a komoly mellékhatásaik. A hatékonyságban már vannak különbségek, de attól, hogy egy vakcina 95 százalékos hatékonyságú, míg egy másik csupán 80, mindkettő megállítja a járványt, megakadályozza az emberek súlyos betegségét, halálát.

Áder János kiemelte: Magyarország egyelőre nagyobb mennyiségű vakcinára vár, így

nem lehet válogatni a készítmények közül.

Felvetette azt a dilemmát, hogy valaki választhat: vár akár nyárig egy nyugati oltásra, vagy néhány napon belül beadat magának egy kevésbé modern kínait.

Szlávik János erre kijelentette, hogy a jó döntés a mielőbbi immunizáció.

Nem azt kell nézni, hogy hány százalékos egy vakcina hatékonysága, hanem azt, hogy az élet visszatérjen a régi kerékvágásba

– vélekedett a szakorvos.

A köztársasági elnök leszögezte, hogy ő vakcinapárti, a feleségével már decemberben regisztrált. Ugyanakkor a beszélgetés egy részében felvette „az ördög ügyvédjének” szerepét, és oltásellenes érveket sorolt fel, arra kérve a főorvost, hogy reagáljon rájuk.

Szlávik János azt mondta: bár igaz, hogy még csupán egy éve adtak először koronavírus elleni vakcinát embereknek, de bizonyos előállítási technológiák több mint tíz esztendőre vezethetők vissza, sőt az influenza ellen használt módszer hagyománya évszázados. Ráadásul az elmúlt esztendőben nem találtak komoly mellékhatást. Az oltásoknak nem igazán vannak hosszú távú káros mellékhatásaik, a felhasznált anyag napokon belül eltűnik a szervezetből, és csupán az immunválasz marad meg – hangsúlyozta.

Egy másik vakcinaellenes érvre reagálva a főorvos közölte, hogy nem létezik százszázalékos hatékonyságú oltás.

Kék Bolygó - Áder János podcastja · "Oltást, de azonnal!" - #07 Kék Bolygó - Áder János podcastja

Némelyek szerint a készítmény a kórokozó mutációi ellen nem nyújt védelmet. Szlávik János közölte, hogy a koronavírusok sajátossága a mutálódás, ez természetes folyamat.

Ma már messze nem azt a kínai variánst kapják el az emberek, mint 2019 decemberében.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy agresszívabb a kórokozó, a brit változat például csupán abban más, hogy gyorsabban terjed.

Komolyabb mutálódás akkor következne be, ha a koronavírus átjutna emberről emlősállatra, majd vissza, ilyet azonban még nem észleltek

– emelte ki a főorvos. Azt mondta, hogy a tapasztalatok szerint az oltás hatékony a mutációk ellen, vagy néhány hét alatt tudnak rajta annyit változtatni, hogy az legyen.