A tanárok jobban bíznak a vakcinában, mint a társadalom

2021.01.26. 12:26

A pedagógusok körében magasabb az oltási hajlandóság, mint a magyar társadalomban − derül ki a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) megbízásából 2020 decemberében és 2021 januárjában végzett felmérésből.

A 21 Kutatóközpont elemzője, Fényes Csongor kiemelte: az adatok alapján a válaszadó pedagógusok hetven százaléka részt vett a tavaly novemberi és decemberi koronavírus-teszteléseken.

A TANÁROK 43 SZÁZALÉKA BIZTOSRA ÍGÉRI, HOGY BEOLTATJA MAGÁT VALAMELYIK VAKCINÁVAL, 36 SZÁZALÉKUK MÉG BIZONYTALAN.

A megkérdezettek mintegy húsz százaléka számolt be arról, hogy igazoltan elkapta a vírust. Egyre többen jeleznek kimerültséget és fáradtságot. A heti negyven órában dolgozó más munkavállalókhoz képest a pedagógusok átlagosan 55 óra felett teljesítenek, és sokszor a járvány miatt megbetegedett kollégákat is helyettesíteni kell − mutatott rá Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, aki évek óta jelzi a kormánynak, hogy mennyire nagy a leterheltsége a pedagógusoknak, és eközben mennyire alacsonyak a bérek.

Szabó Zsuzsa azt szeretné, hogy a pedagógusok az oltási tervben kerüljenek előre, sok a személyes kapcsolat, kiemelten kell kezelni ezt a társadalmi csoportot.

Galgóczi Eszter, a 21 Kutatóközpont elemzője elmondta: kíváncsiak voltak arra is, hogy a pedagógusok mit mondanak a járványügyi intézkedésekről, milyen az egészségügyi-lelki állapotuk. A pedagógusok megosztottak, de 56 százalékuk a hagyományos oktatást választaná. A teljes digitális tanrend mellett 19 százalékuk volt.

A felmérés szerint a digitális tanrendre való átállás leginkább az idősebb pedagógusoknak okozott gondot. Az átállás emellett azokat a diákokat érintette hátrányosan, akiknek sem az eszköztára, sem a kompetenciája nem volt megfelelő.