Vélhetően a romló járványhelyzetről és az oltásokról is szó lesz a Kormányinfón

Március 15-ig maradnak a korlátozó intézkedések

Vége
DBZOL20201022030
2021.02.25. 11:50
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Befejeződött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra szóvivő tájékoztatója.

 • Még nem született döntés az italcsomagolásokról. Először a hulladékkoncesszióról kell dönteni, az viszont csak 2023-ban lép majd hatályba, így annak további részleteiről csak ezután kell határozni.

 • Most is közérdekű adatnak minősülnek ezek, és a kormány az ezzel kapcsolatos szerződéseket nyilvánosságra fogja hozni. Ha valami ezekből kimarad, az üzleti titok.

 • Még mindig nincs egységes, uniós döntés arról, hogy milyen lesz a vakcinaútlevél. Azt Gulyás Gergely nem tudta megmondani, hogy mikorra lesz majd általánosan elfogadott igazolás, mert különböző szempontok alapján fogadnak el Európán kívüli államok is jelenleg oltottsági igazolásokat, de vélhetően előbb-utóbb rendezni kell a helyzetet, máskülönben igen lassan fog elindulni a turizmus, különösen azért, mert a különböző légitársaságok más és más szempontok alapján fogadják az oltottságot igazoló dokumentumokat.

 • Ez gyógyellátásnak minősül, ennek megfelelően szakmai vélemény alapján született döntés a részleges nyitásról a beutalóval rendelkezőknek.

 • Nem kellett indokolni, mert még nincs vége februárnak – szögezi le Gulyás. Azt remélik, hogy február végéig az oroszok tudják teljesíteni, amit vállaltak, de ha minimális csúszás van, márciusban be tudják hozni. 

 • A veszélyhelyzet időtartama alatt a munkavállalóval megállapodhat a távmunkáról a munkáltató, az erről szóló jogszabályt már korábban meghozták, elfogadták.

 • Nem kérdés, hogy az egészségügy lényegesen több forrást fog kapni – mondja a miniszter. Erre a béremelések miatt is szükség van. Gulyás kijelentette, hogy a 2022-es költségvetés legnagyobb nyertese az egészségügy.

 • Gulyás szerint az oltás megakadályozhatja a 4. járványhullám kialakulását. A mostani előrejelzések az esetszámok felfutását jósolják, és ez sajnos megmutatkozhat majd a halottak számának növekedésében is.

 • Gulyás szerint annak van értelme, ha az Európai Unió hoz döntést ebben a kérdésben. Senkinek nem érdeke, hogy például Ausztria és Magyarország az eltérő választás miatt különböző időzónába kerüljön, ezért egységesnek kell lenni. A magyar kormány a nyári időszámítást tartja jobbnak.

 • Szakemberek azt javasolták a kormánynak, hogy csak egészségügyi intézményekben legyenek az oltások, és mint kiderült, ezek az intézmények ki tudták szolgálni az eddigi igényeket. Ez pedig igaz a hétvégékre is, így ha lenne nagy mennyiségű oltóanyag, azokat is ezekben az intézményekben kapnák meg az arra jogosultak. Azért alakultak ki a napokban sorok az oltópontoknál, mert sokan a megadott időpont előtt már 1-2 órával megérkeztek. Arra kérik az embereket, hogy tényleg pontosan menjenek oltatni, mert különben hosszabb sorok alakulhatnak ki.

 • William Burns, a CIA új igazgatója korábban kritizálta Orbán Viktort. Gulyás Gergely bízik benne, hogy Burns most már pontos információkkal rendelkezik, és így nem fog hülyeségeket beszélni.

 • A gyöngyösi polgármester esetén indult vizsgálat, de eredménye nincs még. A XI. kerületi polgármesterrel kapcsolatosan megértőbb, ha valaki tíz évig vezet egy egészségügyi intézményt, és ott megkapja az oltást, messze Gulyás tűréshatárán belül van.

 • A szükséges határvédelmi erőket eddig is biztosították, és ezután is biztosítják, de a mostani számok Gulyás szerint szinte a 2015-ös migrációs válsághelyzetet idézik. A miniszter reméli, hogy ez nem vetít előre az akkorihoz hasonló fejleményeket.

 • Hogyan volt idő a kínai vakcinák laborvizsgálataira? – kérdezték Gulyás Gergelytől, aki elmondta, hogy a kínai oltóanyag vizsgálatát már jóval korábban megkezdték, mert volt mintája az NNK-nak, így megfelelő idő állt rendelkezésre a bevizsgáláshoz.

 • Az ügyelettel összefüggő kérdésekkel foglalkozott tegnap a kormány, itt szabad mandátumot adtak az Országos Kórházi Főigazgatóságnak. Gulyás szerint nem biztos, hogy minden szakterületen ugyanazt az órabért kell biztosítani az ügyeletre. Az új szerződések kapcsán elmondta, hogy néhány helyen és néhány szakterületen vannak olyanok, akik még gondolkoznak az aláírásán.

 • A magyar államnak van joga beszerezni oltóanyagot, így nem fognak ilyen engedélyt kiadni magáncégeknek.

 • Gulyás Gergely a kijárási korlátozáson enyhítene, és valószínűleg ez lesz első, amin enyhíteni is fognak. Márciustól kapják postán a védettségi igazolást azok, akiket beoltottak. Csak ezután döntenek majd arról, hogy milyen jogosultságok kapcsolódnak a kártyához. Vélhetően azokra, akik megkapták a kártyát, már nem fognak vonatkozni a karanténszabályok. A miniszter megerősítette, hogy nem fog válogatni a vakcinák között, amikor eljön az ideje, hogy őt is beoltsák.

 • Ha lesznek enyhítések, a tömegrendezvények, például a koncertek és nagygyűlések akkor is csak az utolsó körben térhetnek vissza.

 • Egyelőre csak március 15-ig lát előre a kormány, addig a korábban meghozott intézkedések érvényben maradnak. Orbán Viktor konzultált szakemberekkel, akik elmondták: a brit mutáns miatt a következő hetekben többen kerülnek majd kórházba és lélegeztetőgépre. Lazításról egyáltalán majd a március közepi adatok ismeretében tudnak dönteni. A kormányfőt várhatóan a jövő héten olthatják majd be kínai vakcinával.

 • Az egyik DK-s képviselő azt állította, hogy nincs szabad vakcinaválasztás, és visszasorolják azokat, akik nem kérnek a keleti oltóanyagokból. Gulyás válasza: ez tényszerűen nem igaz, önkéntes és ingyenes az oltás, mindenki eldöntheti, hogy a rendelkezésre álló vakcinákból kér-e vagy sem, de ma még nem biztosítható, hogy mindegyik és mindig elérhető legyen. Amikor valaki sorra kerül, közlik vele, hogy miből tud választani, és dönthet úgy, hogy az éppen rendelkezésre állókból nem kér.

 • Jelezték, hogy a tájékoztatón csak újságírók kérdéseit várják, nem politikusokét. Kora reggel Ujhelyi István szocialista EP-képviselő intézett kérdéseket a Kormányinfóhoz.

  Gulyás Gergely szerint nehéz eldönteni, hogy mi a súlyosabb: ha valaki minősített adatot tesz közzé, vagy ha álhírt terjeszt. A Puskás Aréna úgy kapott működési engedélyt, hogy azt fél évvel később felül lehet vizsgálni. Korábban is szó volt arról, hogy biztosítani kell majd nemzetközi sportvezetők, külföldi csapatok bejutását a stadionba. Valószínűleg mindezzel csak a Jobbik elnökének balesetéről akarták elterelni a figyelmet.

 • A bértámogatásokat is fenntartja a kormány, és valamennyi olyan intézkedést, amellyel a gazdaság újraindítását segítik. A bértámogatások esetében túl vannak a korábbi fennakadásokon, szinte naprakészen fizetik a megítélt támogatásokat; eddig 39 milliárd forintot utaltak ki.

 • Azt kéri a kormány, hogy amikor felgyorsul az oltások beadása, mindenki regisztráljon, aki szeretne vakcinát kapni. A nyitásról szóló konzultációt 425 ezren töltötték ki.

 • A kormány továbbra is azt állítja, hogy csak az oltóanyag segítségével lehet minél több életet megmenteni. A DK viszont ezzel ellentétes politikát folytat, és veszélyezteti százezrek életét.

 • A kormány március 15-ig meghosszabbítja a jelenleg érvényben lévő szabályokat – jelentette be Gulyás Gergely. A járvány harmadik hulláma elérte Magyarországot, és a következő két hétben a számok romlani fognak, egyes előrejelzések szerint drámai mértékben. Folytatódik az országos oltás, ezen a héten, illetve a jövő héten az eddiginél jóval több oltást adnak be az orvosok.