Élete végéig rács mögött maradhat a csantavéri halálosztó

2021.03.03. 20:42

Két gyilkosság miatt életfogytiglanra ítélte a csantavéri mészárosként elhíresült férfit első fokon a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett határozatával – tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség az MTI-t. Az eljárás adatai szerint 

a 40 éves szerb–magyar kettős állampolgár, D. Csaba 2018 júliusában egy amszterdami kávézóban tarkón lőtt egy horvát férfit.

A férfi ezután elhatározta, hogy végez egy magyar kábítószer-kereskedővel, V. Lászlóval, akivel találkozót beszélt meg 2018. szeptember 19-én, az esti órákban Budapesten, a XV. kerületi Pólus Center mögötti parkolóban. A találkozón elterelte a sértett figyelmét azzal, hogy kábítószernek látszó, valójában cukorhelyettesítő anyagot tartalmazó csomagokat adott át neki megvizsgálásra, majd fejbe lőtte. A szerb rendőrök egyébként több másik gyilkossági ügyben is gyanúsnak tartják D. Csabát.

A férfi a külföldi rejtőzködéséhez hamis okmányokat készített és használt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói nemzetközi együttműködéssel azonosították az elkövetőt, akit aztán 2019. március 1-jén elfogott a cseh rendőrség. Az elfogás előkészítésében kiemelkedő szerepe volt két uniós szervnek, a Eurojustnak és az Europolnak is.

A Fővárosi Főügyészség a férfi ellen előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölés, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint közokirat-hamisítás miatt emelt vádat. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a férfit ítélje életfogytig tartó fegyházbüntetésre, és zárja ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből. A Fővárosi Törvényszék 

szerdán a vádlottat a váddal egyezően mondta ki bűnösnek, így életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. Leghamarabb negyven év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, miután az ügyész a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárása, azaz tényleges életfogytiglan érdekében fellebbezett, valamint fellebbezett a vádlott és védője is – tudatta közleményében a Fővárosi Főügyészség.

A hírhedt gyilkos korábban úgy nyilatkozott, sajnálja, hogy embereket ölt, de állítása szerint „így működnek a dolgok”. Az amszterdami emberölést például azzal magyarázta, hogy néhány nappal előtte az életére törtek, s azt a férfit ölte meg, aki koordinálta a folyamatot. A budapesti gyilkosság esetében pedig a bíróságon letagadta, hogy ő húzta volna meg a ravaszt. D. Csabáról legutóbb januárban írt az Index, miután kiderült: decemberben összeverte zárkatársát, aki egy nő meggyilkolása miatt került börtönbe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport