Maruzsa Zoltán a KRÉTA-ról: A hólapátolókat nem lepheti meg a tél

2021.03.09. 10:01

Bírnia kell a rendszernek a rohamot, ezt az elvárást világossá tettem. A tegnapi hiba nem fordulhat újra elő − jelentette ki Maruzsa Zoltán a Kossuth rádió keddi, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

A köznevelésesért felelős államtitkár felszólította az eKRÉTA Zrt.-t a hibák kijavítására azt követően, hogy túlterhelés miatt hétfőn leállt a digitális KRÉTA-rendszer és a kollaborációs tér. Mint megírtuk, a cég vállalta a felelősséget a hétfői hibáért, és közleményben elnézést kért a szülőktől. Maruzsa Zoltán szerint ugyanakkor nem elfogadható, hogy alábecsülték a terhelést. Mint mondta, 

ez kicsit olyan, mintha decemberben a hólapátolókat meglepné a tél.

A járvány harmadik hullámának felfutása indokolja a kontaktusszám csökkentése érdekében a köznevelési intézmények bezárását − emelte ki az államtitkár, aki arra számít, hogy a tervezett egy hónapos időszak elegendő lesz arra, hogy radikálisan csökkenjen a fertőzésszám. Annál is inkább, mert időközben tömeges oltás is zajlik, mindez pedig lehetővé teszi az intézmények újranyitását.

Maruzsa Zoltán szerint az adatok azt mutatják, hogy tényleg csak a legindokoltabb esetben igényeltek a szülők gyermekfelügyeletet erre az időszakra. 

Óvodai felügyeletet 8892 gyermek szülei, míg iskolait 2679 gyerek szülei igényeltek.

Ez az óvodák esetében a teljes létszám 2,76 százaléka, míg az iskolások 0,37 százaléka. A kollégiumok esetében az intézményvezetők engedélyezhetik a bentlakást indokolt esetben. Az államtitkár az érettségi vizsgákról is beszélt. 

Kockázat nélkül megszervezhető mind az írásbeli, mind a szóbeli érettségi, hiszen áprilisra a kontaktszámot csökkentő intézkedések és a tömeges oltás hatására leszállópályán lesz a járvány

– mondta, hozzátéve, hogy tavaly sem volt járványügyi hatása az érettséginek, miközben tavasszal 80 ezren tettek írásbeli, ősszel pedig 30 ezren szóbeli vizsgát.