Újabb haladékot kaptak a tajszám-érvényesítésre a tartozók

2021.03.23. 06:12

Közel egy hónap haladékot kaptak tajszámuk érvényesítésére azok, akik legalább hathavi egészségügyi szolgáltatási járuléktartozást halmoztak fel – közölte Hohn Krisztina LMP-s képviselő írásbeli kérdésére Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Idén február 12-től lépett hatályba az a jogszabály, amely szerint a legalább fél éve nem fizetők számára a tajszám érvénytelenítése után fizetőssé válik az egészségügyi ellátás

A miniszterhelyettes arról tájékoztatott, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kimutatása szerint március 10-én kevesebb mint 55 ezer adózó tartozott több mint hathavi összeggel – azaz idén mintegy 48 ezer forinttal –, míg a február 26-i adatok még csaknem 76 ezer hátralékost mutattak.

A NAV már átadta a március 10-én még tartozók adatbázisát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek, hogy a saját nyilvántartásaival is összevethesse, és csak ezt követően érvénytelenítik majd az érintettek tajszámát. Ugyanakkor az államtitkár azt is jelezte:

a NAV további közel egy hónapos haladékot adott a tartozóknak, hogy csökkentsék a hátralékuk összegét, vagy méltányossági alapon kérjék annak mérséklését, elengedését. 

Amint az államtitkár ismertette, lehetőség van arra is, hogy aki egy összegben nem tudja rendezni a tartozását, az kérje a részletfizetést vagy akár a tartozás teljes elengedését a NAV-tól. Emellett akik jövedelmi, vagyoni helyzetük miatt nem tudják megfizetni a havi 8 ezer forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot, kérhetik a járási hivataloknál a szociális rászorultság megállapítását is az egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez. 

Azt egyébként még február elején leszögezte a Pénzügyminisztérium, hogy a koronavírus elleni oltáshoz azok is ingyen juthatnak hozzá, akiknek a tajszámát érvénytelenítették.