Kásler Miklós gratulált a székely petíció sikeréhez Pesty Lászlónak

2021.05.11. 16:49

Személyesen gratulált Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Pesty Lászlónak a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés sikeréhez.

A csapat további terveinek ismeretében a jövőben is hasonló sikereket kívánok!

− írta közösségi oldalán Kásler Miklós.

A nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése 2019. május 7-én indult. Határidejét a koronavírus-járványra tekintettel az Európai Bizottság többször meghosszabbította. A végső határidő 2021. május 7. lett.

Pesty László emlékeztetett: több mint 25 őshonos nemzeti kisebbség él az uniós tagállamokban. A székely petícióként is ismertté vált kezdeményezés céljáról azt mondta:

az Európai Unió (EU) központi szervei kiemelt figyelemmel kezeljék a nemzeti régiókat, az őshonos nemzeti kisebbségeket, továbbá az őshonos kisebbségek közvetlenül is részesülhessenek az EU kohéziós forrásaiból nyelvük, kultúrájuk megőrzéséért.

Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az EU állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb egymillió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

A kezdeményezést végül az unión belül több mint 1,4 millió állampolgár támogatta, összesen tizenegy országban: Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Írországban, Spanyolországban, Lettországban, Szlovéniában, Svédországban, Litvániában és Belgiumban.  • Tippek
  • Hitelkártya