Nyolc éven át lopta a gázt egy siófoki férfi

2021.05.28. 19:21

Vádat emeltek azzal a hatvanhat éves siófoki férfival szemben, aki éveken keresztül visszatekertette a fogyasztásmérőjét, így lopva a földgázt – számol be róla a Somogy Megyei Főügyészség.

A gáztolvaj még 2011-ben megbízott egy férfit azzal, hogy a tulajdonában álló siófoki ingatlanon felszerelt földgáz fogyasztásmérő számláló szerkezetét állítsa vissza, hogy az a valós fogyasztásnál kevesebbet mutasson. Innentől kezdve ezt egészen 2019. rendszeresen megtette neki a megbízott személy.

Nemcsak a gázmérőt manipulálták, a csalásra rávett férfi 2016-ban a fogyasztásmérőn elhelyezett hitelesítő fémzárat, valamint a hitelesítő lenyomatot is eltávolította a fogyasztásmérőről, majd egy másik plombát és hitelesítő lenyomatot helyezett el a mérőn

azt a látszatot keltve, mintha azt a gázszolgáltató munkatársa jogszerűen cserélte volna.

Ezzel a módszerrel 2011. és 2019 között több mint tizennégyezer köbméter földgázt lopott el 1,7 millió forintot meghaladó értékben a gáztolvaj. Végül úgy bukott le a siófoki férfi, hogy 

a szolgáltató munkatársait nem volt hajlandó beengedni az ingatlanára, akik ezután a helyi rendőrökkel tért vissza, és megállapították, hogy a mérőszerkezetet engedély nélkül megbontották.

A csaló együttműködött a nyomozó hatósággal, és csaknem 1,4 millió forintot megtérített a szolgáltatónak.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságtól a gáztolvajra felfüggesztett börtönbüntetést és a földgázszolgáltatónak okozott kár fennmaradó részének megfizetésére való kötelezést kérte.