Karácsony Gergely: Orbán Viktor eljátszotta mindannyiunk bizalmát

DSC1427
Mennyi ideje van a nyelvtanulásra a főpolgármesteri munka és az előválasztási kampány mellett? Miért tartja problémásnak a Fudan Egyetem budapesti campusának tervét? Miért indult el mégis miniszterelnök-jelöltként, miközben korábban elzárkózott ettől a lehetőségtől? Milyen kitüntetést adna Orbán Viktornak, ha megválasztanák miniszterelnöknek? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – az MSZP és az LMP által is támogatott – miniszterelnök-jelöltje az Index Kibeszélő című műsorában.

„Amikor Angela Merkel német kancellár lett, akkor tanult meg angolul, én ezt a példát szeretném követni” – jegyezte meg Karácsony Gergely a nyelvtudását ért támadásokkal kapcsolatban. Azt is mondta, nem szeretné elviccelni a kérdést, majd hozzátette:

Nyilván ez a haza egyik legfontosabb ügye, hogy nekem milyen típusú nyelvvizsgám van, és az mikortól datálódik. Nyilván minden fideszes politikus tökéletesen beszél angolul, és csak én maradtam le ebben a versenyben. Nem akarom ezt elironizálni, kezeljük ezt a helyén

– fogalmazott.

Karácsony Gergely: Orbán Viktor eljátszotta mindannyiunk bizalmát

Karácsony Gergely egyébként úgy véli, hogy a nemzetközi porondon elég jól megállja a helyét.

Olyan nemzetközi kapcsolatrendszere ellenzéki politikusnak, mint nekem, nem nagyon van másnak

– jelentette ki. Azt is elárulta, hogy főpolgármesterként néhány napon belül több európai miniszterelnökkel fog találkozni.

A nyelvtanulást nem a kormánypárti sajtó támadásai miatt kezdte el, valójában már korábban eldöntötte, mert megvan ehhez a belső tanulási motivációja.

A Fudan Egyetem ügyére kitérve elmondta: már kész van az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek által írt, a kínai kormánynak küldendő levél, jelenleg a kínai fordításon dolgoznak.

Karácsony Gergely kiemelte, egy olyan ügyről van szó, ami „sem Magyarországnak, sem Kínának nem különösebben az érdeke”. Problémaként – túl azon, hogy emberi jogok kérdésében sincs egyetértés a kínai állammal – határozottan a beruházás hitelkonstrukcióját nevezte meg, illetve azt, hogy Budapest egyik legértékesebb telkén épülne meg.

A főpolgármester szerint azonban Magyarország ezért cserébe nem kap semmit. Azt is kifejtette, hogy lényegében a kormány mellett tüntettek a Fudan Egyetem ellen, mert az előzetes tervek szerint a kérdéses területen a Diákváros épült volna meg.

Karácsony Gergely saját bevallása szerint azt hitte, leesik a székről, amikor Palkovics László ismertette neki és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek a beruházási terveket.

A kormány keleti politikáját nem tartja pragmatikusnak, mert olyan „rossz” kapcsolatokról van szó, amelyekbe „belegebed” az ország. Erre példaként említette Paks 2, a Budapest–Belgrád-vasútvonal ügyét, és ide sorolta a Fudan Egyetem tervezett budapesti campusának kérdését is.

Arról is beszélt:

Magyarországnak nem jó az, hogy kompország, hanem az lenne a jó, ha lezárulna az a történelmi vívódás, hogy a Nyugat és a Kelet között vagyunk, és hazánk mint komphajó kiköt a nyugati parton.

Karácsony Gergely szerint nagy hazaszeretetnek kell lennie abban, aki elindul a miniszterelnök-jelöltségért, és ez benne megvan. Az indulásában az is közrejátszott, hogy főpolgármesterként – mély erkölcsi meggyőződésének megfelelően – megpróbálta a kormány partnerségét megszerezni a programjához, amivel megnyerte a választást.

Nem volt kőbe vésve, hogy a szándéka kudarcra van ítélve, de végső soron a kormány egy másik stratégia mellett kötelezte el magát, hogy nekik ki kell törni a nyakukat.

Azt reméltem, hogy lehet más a Fidesz

– fogalmazott. Ha másképp álltak volna a fővároshoz, akkor nem lett volna hozzá erkölcsi indoka, hogy a kormányt le akarja váltani vagy ebben zászlóvivő legyen.

Most már arra nincs erkölcsi indokom, hogy ezzel a kormánnyal szemben ne mondjam azt, hogy amit tudok, megteszek azért, hogy leváltsuk

– jelentette ki Karácsony Gergely.

A 2019. októberi önkormányzati választás után frissen megválasztott főpolgármesterként javaslatot tett arra, hogy két elődje, Demszky Gábor és Tarlós István díszpolgári címet kapjon. Egy évvel később a Fővárosi Közgyűlés ezt el is fogadta.

Arra kérdésre, hogy milyen kitüntetést adna Orbán Viktornak, ha megválasztanák miniszterelnöknek, Karácsony Gergely azt mondta: a következő kormánytól nem fog kitüntetést kapni, hanem végig kell majd nézni, hogyan lettek a családtagjai milliárdosok.

Ennek a kormánynak a feje eljátszotta mindannyiunk bizalmát, a kormányzati teljesítményét, csak a családtagjainak a vagyonosodásából lehet igazából lemérni

– hangsúlyozta a főpolgármester.

A Kibeszélőben szó esett még arról, hogy

  • az előválasztás nem egy lepacsizott küzdelem,
  • tart-e valamelyik versenytársától az előválasztáson,
  • mit kell világosan látnia a pártoknak és a választóknak,
  • miért fontos megszólítani a bizonytalanokat,
  • miről szóljon a politika Magyarországon.

Karácsony Gergely beszélt az összefogáspárti ellenzék számára ismert és elismert értelmiségiek bevonásával megalapított 99 Mozgalomról is, amelynek már közel ötvenezer tagja van. A mozgalom céljáról, illetve arról, hogy mivé válhat, korábbi összefoglaló cikkünkben írtunk részletesen, az egyik alapítót, Bod Péter Ákos közgazdászt, egyetemi tanárt is kérdezve.

A Kibeszélő legújabb adását a cikk elején lévő lejátszóra kattintva tekintheti meg, ha inkább csak meghallgatná, alább találja a podcastverziót: