Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Így közlekedjen, ha kibekkelné a Lánchíd lezárását

D MTZ22010607002
2021.06.11. 15:22

Hosszú időre búcsút inthetünk a közlekedésnek a Lánchídon. A járdákat már március 17-én lezárták, így gyalog már most sem lehet átmenni rajta, és ez így marad egészen 2023-ig. A közúti forgalom elől június 16-tól (szerdától) zárják le a Lánchidat, vagyis gépjárművekkel, a BKK járataival és kerékpárral sem lehet közlekedni a hídon – a tervek szerint 2022 végéig.

Ráadásul nemcsak a Lánchidat, hanem a budai hídfőben található gyalogos-kerékpáros aluljárót is lezárják június 16-tól, vagyis a budai rakparti sétányt és kerékpárutat használóknak is változtatniuk kell a megszokott útvonalon.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményben ismertette, milyen ideiglenes vagy alternatív útvonalakat alakítanak ki az előttünk álló időszakra a gyalogosok és a biciklisek számára.

  • Akik kerékpárral közlekednének a budai rakparton, számukra alternatív útvonalat jelölnek ki a Batthyány tér (Vám utca) és a Döbrentei tér között – írja a BKK.
  • Az észak felől érkezőknek a Bem rakpart – Vám utca – Fő utca – Clark Ádám téri körforgalom – Lánchíd utca – Döbrentei utca – Döbreneti tér útvonalon lesz lehetőség kerülni.
  • A dél felől érkezőknek a Döbrentei tér – Lánchíd utca – Clark Ádám téri körforgalom – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart útvonal az ajánlott. Ez az útvonal párhuzamos a Bem rakparti kerékpárúttal, ráadásul a körforgalmat, valamint a kis forgalmú Vám utcát leszámítva végig kerékpársávon lehet errefelé haladni.
  • Akik a hídfőhöz közelebb szeretnének a Duna menti gyalog- és kerékpárútról letérni, a Halász utcánál és a hídfő északi és déli oldalán is lesz erre lehetőségük.

A budai oldalon a gyalogosok számára ideiglenes útvonalat alakítanak ki a körforgalom és a munkaterület között, a pesti hídfőnél azonban nem lesz kijelölt gyalogosútvonal, így akik arra sétálnak, azok a Széchenyi tér megkerülésével érhetik el úti céljukat.

(Borítókép: A Lánchíd-felújításhoz kapcsolódóan folyik a Clark Ádám tér átépítése, az új, szélesebb körforgalmi út kialakítása 2021. június 7-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)