Rövid idő alatt harmadára csökkent a pályakezdő pedagógusok száma

2021.10.08. 10:12
Nagy kérdés, hogy a ma reggel bejelentett 10 százalékos béremelés elég lesz-e ahhoz, hogy a fiatalok ismét kedvet kapjanak a tanári pályához.

A tavalyi, 2020/2021-es tanévben a köznevelési intézményekben elhelyezkedő, frissen végzett pályakezdő pedagógusok száma mintegy 2100 fő volt – közölte a Népszavával az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint az eredmény lesújtó, figyelembe véve azt, hogy a 2018/2019-es tanévben 8026-an szereztek diplomát a pedagógusképzésben, a tanári pályára lépők száma pedig kicsivel több mint 6 ezer volt.

Totyik Tamás korábban az Indexnek is arról mesélt, hogy tanárhiány egyre nagyobb problémát jelent, és ha nem lesz drasztikus változás, akkor az oktatási rendszer akár össze is omolhat.

Jelenleg tizenkétezer főállású pedagógus, egyéb dolgozó hiányzik a közoktatásból, de a nyugdíjazások és a pályaelhagyás miatt a mostani 146 ezres létszám a következő öt évben körülbelül 22 ezer fővel fog csökkenni. Miért is lenne vonzó nettó 150 ezer forint egy fiatal számára?

– tette fel a kérdést a PSZ alelnöke, utalva arra, hogy a problémák egyértelműen a kritikusan alacsony bérekre vezethetők vissza.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel jelentette be, hogy egy komolyabb bérrendezésre csak 2023-ban lesz lehetőség, jövőre egyelőre egy 10 százalékos emelésre van esély.

A PSZ lapunknak korábban ugyanakkor részletesen levezette, hogy mekkora béremelésre lenne szükség a kapacitásproblémák megoldása érdekében.

  • A legideálisabb a százszázalékos béremelés lenne, hiszen a pedagógusok így visszakapnák a motivációjukat, az oktatás megújulhatna.
  • A hatvanszázalékos béremelés arra lenne elég, hogy legalább az összeomlástól megóvják az oktatást. Már ezzel is csökkenthető lenne a pedagógushiány, ami a működőképességet garantálná.
  • Harmincszázalékos béremelés a pályakezdők garantált bérminimumhoz való felzárkóztatásához lenne elég. Totyik Tamás úgy véli, hogy ez a legrosszabb forgatókönyv, azt leszámítva, hogy esetleg semmilyen változás nem lesz a közeljövőben.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kedden jelentette be, hogy közös sztrájkbizottságot alakítanak annak érdekében, hogy a kormánnyal közösen mihamarabb megoldást találjanak az oktatás problémáira.