Deutsch Tamás: Magyarország jobb helyzetben van, mint Nyugat- és Dél-Európa

2021.11.07. 09:01

Magyarország biztonságban van, mert szemben Nyugat- és Dél-Európával, semmilyen körülmények körülmények között nem fenyegetik energiakimaradások – mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorában.

Deutsch Tamás meglátása szerint Nyugat- és Dél-Európában súlyos helyzet, és ahogy fogalmazott: 

kézzelfogható valóság, hogy blackout, azaz hosszabb ideig a polgárok által elszenvedni kénytelen áram-, illetve energiakimaradás lehet a téli hónapokban.

Deutsch Tamás elmondta: Ausztriában már óriásplakátokon, valamint online hirdetésekben készítik fel az állampolgárokat, hogy akár egyhetes vagy tíznapos energiakimaradás lesz az energiaválság következtében. Hozzátette: a helyzet Németországban is hasonló, ott a katasztrófavédelem készített filmet arról, hogy az idősebb, egyedül élő polgárok hogyan tudnak védekezni egy esetleges több napig tartó energiakimaradás esetén.

A kormánypárti politikus azt is megjegyezte: ezzel szemben az Oroszországgal kötött hosszú távú, 10+5 éves gázszállítási megállapodásnak köszönhetően Magyarország energiatartalékai biztonságot teremtenek a polgároknak, a családoknak és a gazdasági élet szereplőinek. 

Deutsch Tamás úgy látja, hogy

mi, közép-európaiak, az elmúlt több mint fél évszázadban ahhoz voltunk hozzászokva, hogy (.) Nyugat-Európában bizony jobban élnek az emberek: magasabb anyagi színvonalon és biztonságban.

Most azonban a helyzet Magyarországgal összehasonlítva megváltozott az EP-képviselő szerint.

Mi, magyarok, biztonságban vagyunk azért, mert a rezsicsökkentés politikájának és gyakorlatának köszönhetően – szemben Nyugat-Európával és Dél-Európával – nem szabadultak el az energiaárak

– húzta alá a Fidesz politikusa.