A környéken élők félnek a szabadlábra helyezett S. Ábeltől

2021.11.13. 14:53

Félnek a környéken élők S. Ábeltől, akit három év előzetes letartóztatás után néhány napja szabadlábra helyeztek, közölte a Tények. Házi őrizetét a szüleivel tölti, nem hagyhatja el a budai kerületeket.

Elmeállapotának megítélése megosztotta a szakértőket. A szakvéleményekben közös volt ugyanakkor, hogy mindkettő azt állapította meg: személyiségzavara van, de nem elmebeteg, vagyis kóros állapotról nincs szó.

Németh Zsolt kriminálpszichológus szerint a férfi pszichopata. Ahogy elmondta,

személyiségzavar sokféle lehet, a pszichopátia is ilyen. Nagyon sok ember szenved ebben a helyzetben, sőt inkább a környezete. A pszichopata nem szeret, nem szorong, nem tanul semmiből. Nem fél semmitől sem, csak a saját érdekei a fontosak számára.

A fiatalnak több súlyos ügy is van a bűnlajstromán. 2010 februárjában azért vette őrizetbe a rendőrség, mert a gyanú szerint végezni akart több egyetemista társával, találtak is nála fegyvert. 2013-ban a bíróság bizonyítottnak találta, hogy mészárlásra készült, és a rendőrség szerint ő volt az, aki még ugyanabban az évben a Móricz Zsigmond körtéri McDonald’sban lövöldözött.

2015-ben lőfegyverrel való visszaélés és fegyveresen elkövetett garázdaság miatt mondták ki bűnösnek, és jogerősen négy és fél évre ítélték. Büntetésének kétharmadát viszont már az előzetes letartóztatásban és házi őrizetben kitöltötte, így 2017 márciusában szabadon engedték.

Hamarosan robbantásra alkalmas anyagokat szerzett be, amelyeket újbudai lakásában és egy Budapest-közeli erdőben is többször kipróbált. Amikor a rendőrség elfogta, nem tagadta, hogy bombakészítésre alkalmas acetont, hidrogén-peroxidot, kénsavat és sósavat vásárolt, de állítása szerint csak a hatóságok figyelmét akarta felhívni YouTube-videóján az ilyen kiskapukra.

S. Ábel a börtönben jogi diplomát szerzett. A felsőoktatási tanulmányok befejezéséhez külön parancsnoki engedélyt kapott. Skype-on keresztül a börtönből tette le a záróvizsgáját, a szakdolgozatát pedig kézzel írta, miután nem adtak neki számítógép-használati engedélyt. A szakdolgozat témájául azt választotta, hogy milyen hatást gyakorolt a koronavírus a munkajogra.

Az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig nyomkövetőt kell viselnie.