Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

A dél-afrikai vezető virológus szerint a vakcinák a szupermutáns ellen is védhetnek

GettyImages-1291452606
2021.11.29. 20:44

A létező koronavírus elleni oltóanyagok vélhetőleg az omikron-variáns esetében is hatásosan védenek a súlyos megbetegedéstől és a kórházba kerüléstől – jelentette ki Salim Abdool Karim, a Dél-afrikai Köztársaság egyik vezető virológusa egy hétfői sajtótájékoztatón.

A szakértő aláhúzta: azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy az omikron súlyosabb tünetekhez vezet-e, mint a koronavírus korábbi változatai. Abdool Karim szerint túl korai levonni a következtetéseket, hiszen az orvosok csak az általuk látott betegek állapota alapján tudnak nyilatkozni.

Egyelőre nincs elég adatunk

– mondta a virológus, hozzátéve, emellett nagyon úgy tűnik, hogy az új variáns fertőzőképessége nagyobb, és nagyobb valószínűséggel fertőz meg olyanokat is, akik be vannak oltva, vagy már átestek a betegségen. 

A virológus ezen kívül arra számít, hogy a következő hetekben meredeken nő majd a fertőzöttek száma, és nagyobb nyomás alá kerülnek a kórházak. Ugyanakkor szerinte semmi ok a pánikra, hiszen már számítottak az új változat megjelenésére, csak azt nem tudták, mikor és hogyan következik be ez. 

A sajtótájékoztatón Waasila Jassat egészségügyi szakértő arról beszélt, hogy Gauteng tartományban – ahol sokkal több koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az új variáns felfedezése óta – egyelőre nem emelkedett a koronavírus okozta Covid–19 betegség halálos áldozatainak száma.

Joe Phaahla, a Dél-afrikai Köztársaság egészségügyi minisztere mindeközben kijelentette: a kormány mindent megtesz, hogy felkészítse egészségügyi létesítményeit a variáns jelentette esetleges kihívásokra. A tárcavezető egyúttal megjegyezte: felveszik a kapcsolatot a beutazási korlátozásokat elrendelő országokkal, hátha sikerül elérni, hogy meggondolják magukat.

A 32 tüskemutációval rendelkező omikron-variáns miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is aggodalmát fejezte ki. A változat felfedezése erőteljes reakciót váltott ki a nemzetközi közösségből: számos ország korlátozta a beutazást a dél-afrikai térségből, és azokból az országokból, ahol az omikront már kimutatták.

A Dél-afrikai Köztársaság 60 milliós lakosságának csupán mintegy 41 százaléka kapott már oltást a koronavírus ellen. Az országban körülbelül 3 millió fertőzöttje és 90 ezer halálos áldozata van a világjárványnak.

(via MTI)

(Borítókép: Joe Raedle / Getty Images)  • Vennék
  • Hírek