Döntött az Alkotmánybíróság; módosítani kellett a költségvetést

IMG 7653
2021.12.10. 20:37
Az Alkotmánybíróság nem vizsgálja felül az Európai Unió Bíróságának ítéletét. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke úgy nyilatkozott, hogy aki bántalmaz, annak letörik a kezét. Egyre kevesebb a vitamin a zöldségekben és a gyümölcsökben. Napi hírösszefoglaló, vagy ezekről írtunk pénteken az Indexen.
  • Gulácsi Erika szalatnaki polgármesternél jártunk, a Highlights of Hungary 2020-as nagyköveti díjasánál, aki tősgyökeres belbudai polgár létére leköltözött ebbe a mecseki zsákfaluba, szalatnaki gazdálkodóhoz ment feleségül, és jó úton halad, hogy változtasson a helybéli, nagyrészt mélyszegénységben élő romák életminőségén. Ha kell, uborkatermesztésre tanítja választóit, ha kell, kosárfonásra. Helyszíni riport Szalatnakról.
  • Az Alkotmánybíróság pénteken közzétett határozatában megállapította: ha az Európai Unióval közös hatáskörgyakorlás érvényesülése hiányos, Magyarország jogosult a nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására, amíg az EU intézményei meg nem teszik a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket. A testület ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az absztrakt alkotmányértelmezés nem irányulhat az Európai Unió Bírósága ítéletének felülvizsgálatára, illetve jelen ügyben az eljárás az uniós jog elsőbbségének vizsgálatára sem terjed ki. Bővebben itt!
  • Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője volt vendégünk Kibeszélő című műsorunkban. A 40 perces adásban érintettük a Völner-ügyet és a gyermekvédelmi népszavazást is, illetve a Fidesz választási esélyeiről is beszélgettünk. Nézze meg itt!
  • Módosítani kellett a költségvetést ahhoz, hogy öt százalékkal tudják emelni a nyugdíjat, de minden érintett biztos lehet abban, hogy hozzájut a magasabb összeghez, a 13. havi nyugdíjak esetében is – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban pénteken. A kormányfő a járványadatok mellett a műsorban elmondta azt is, hogy december 15-én indul az 5–11 évesek oltása.
  • Az összedőlés határán Erdély legszebb tündérfalva és erődtemploma. A szászföldi Gerdály középkori erődtemplomának egyik bástyája már összedőlt. Statikusok szerint most télen a többi fog. Részletek itt!
  • Egymillió magyar nő lehet ma menopauzában, ezek után jó kérdés, hogy egy nőnek miért szégyen máig átmenni a változókoron, és kezdenek-e ezzel bármit a hazai munkahelyek? Bővebben itt!
  • Egyre kevesebb a vitamin a zöldségekben és a gyümölcsökben. Egy korabeli mosolygó alma öt modern almát ér, azaz öt darab almát kell megennünk, hogy elmondhassuk: „Mindennap egy alma az orvost távol tartja.” Körbejártuk a témát.
  • Rohamléptekben terjed az elektromobilitás Magyarországon, de sokszor csak a gyakorlatból derül ki, milyen akadályokat kellene szabályozói oldalon megugrani, hogy tényleg elősegítsék a közlekedés zöldítését. A globális chiphiány miatt lassulhat az elektromos autók terjedése is. Részletek itt!
  • A magyar női kézilabda-válogatott 30–22-re legyőzte Kongót a spanyolországi világbajnokság középdöntőjének második fordulójában, de ennek ellenére is biztos: a mieink nem jutnak tovább a negyeddöntőbe. Összefoglalónkat ide kattintva olvashatja el!
  • Befejeződött az a vizsgálat, amelyet a Magyar Úszó Szövetség indított a Turi Györggyel kapcsolatos sportolói nyilatkozatok miatt. A Kőbánya edzőjét több sportoló testi fenyítéssel és lelki terrorral vádolta meg az elmúlt hetekben. Beszámolónkat itt találja!