új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Magyarország 200 ezer adag koronavírus elleni vakcinát adományoz Egyiptomnak, az erről szóló határozat kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

    A magyar kormány AstraZeneca-vakcinákat adományozott az észak-afrikai országnak. Az átadást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter végzi, akinek a határozat szerint 30 napon belül kell eljuttatni a vakcinákat Egyiptomba.

    A külügyminiszter közösségi oldalán is bejelentette a hírt. Elmondása szerint ezzel Magyarország már összesen több mint 2,5 millió vakcinát adományozott a rászoruló országoknak.

  • A brit Konzervatív Párt frakciójának hosszú ideje nem tapasztalt méretű lázadása közepette a londoni alsóház kedd este jóváhagyta az omikron-variáns terjedésének megfékezését célzó kormányzati intézkedéseket.

    A 361 fős kormánypárti frakciócsoporton belül a legnagyobb ellenállásba az az előírás ütközött, amelynek alapján szerdától oltási igazolást vagy negatív koronavírustesztet kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre. Az alsóház ezt 369-126 arányban, vagyis 243 fős többséggel fogadta el.

    Az intézkedés azonban csak az új előírást támogató legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt voksaival ment át, mivel 99 konzervatív párti képviselő a kormány ellen szavazott, és a konzervatívoknak ennél kisebb többségük van az alsóházban.

    Az előírás alapján a 18 éven felülieknek oltási igazolást vagy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-gyorstesztet kell felmutatniuk ahhoz, hogy beléphessenek éjszakai szórakozóhelyekre vagy nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

    Ez a szabály a zárt belső terű, több mint ötszáz főt befogadó, ülések nélküli közösségi intézményekre, valamint a négyezer főt meghaladó kapacitású, ugyancsak ülések nélküli kültéri rendezvényhelyszínekre érvényes, illetve bármely olyan közösségi rendezvényközpontra, amely tízezernél több látogató fogadására alkalmas. Az oltási igazolás a koronavírus elleni vakcina két beadott dózisa esetén is beszerezhető.

  • Egy belső dokumentum szerint a Google azt közölte alkalmazottaival, hogy el fogják veszíteni a fizetésüket akkor, ha nem tartják be a cég oltakozásra vonatkozó irányelveit, végül pedig kirúgják őket – számolt be a CNBC

    A lap birtokába került dokumentum szerint december 3-ig kell nyilatkozniuk a Google munkavállalóinak oltottságukról, valamint feltölteniük az erről szóló dokumentumot, illetve vallási vagy egészségügyi mentességet kérni.

    A határidő lejárta után a cég felveszi a kapcsolatot azokkal, akik mindezt elmulasztották. 

    A feljegyzésből kiderül, hogy akik a január 18-i határidő bezártáig nem teljesítik a cég által előírt oltási szabályokat, azokat 30 napos „adminisztratív” szabadságra küldik, a felmondás pedig ezután jön. 

  • A romló járványadatok miatt több korlátozást is tervez Dél-Koreában a kormány. Az ázsiai országban a nemrég regisztrált 7850 megbetegedéssel ebben a hónapban már negyedszer haladta meg a 7 ezret az új fertőzöttek száma – számolt be az AP hírügynökség

    A beszámoló szerint a közösségi összejöveteleket, valamint egyes vállalkozások nyitvatartását illetően is lesznek szigorítások. Egyes információk szerint már pénteken bejelenthetik az új intézkedéseket. 

  • A világon 271 462 242 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 320 575 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 270 822 912 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 312 921 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 50 233 338 fő. A halálos áldozatok száma 800 343.
    • Indiában 34 703 644 fertőzöttet és 475 888 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 22 195 775 fertőzöttről és 616 970 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 10 995 311 a fertőzöttek száma, és 147 085-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 9 899 139-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 286 023-ra emelkedett.
    • Törökországban 9 082 422 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 79 503.
    • Franciaországban 8 438 360 fertőzöttet és 121 817 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 6 633 666 fertőzöttet és 106 685 halottat tartanak nyilván.
    • Iránban 6 160 303 a fertőzöttek és 130 831 a halottak száma.
    • Spanyolországban 5 366 128 fertőzöttet és 88 542 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 5 258 886 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 135 049.
    • Lengyelországban 3 857 085 fertőzöttet és 89 045 halálesetet tartanak nyilván.
    • Ukrajnában 3 746 106 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 97 328 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
  • A brit kormány úgy döntött, hogy az összes országot leveszi a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek vörös beutazási listájáról.

    A döntés kedd esti bejelentése után nem sokkal a kormány közölte azt is, hogy mindenki, aki ezekből az országokból érkezett Angliába, elhagyhatja az őrzött karanténszállodákat, amelyekben az eddigi szabályozás szerint tíz napot kellett eltölteniük.

    Stephen Barclay, a brit kormány szakpolitikai tevékenységének összehangolásáért felelős kabinetiroda miniszteri rangú vezetője este azt is közölte, hogy a jelenleg még karanténhotelekben tartózkodók elkülönítési idejük lejárta előtt távozhatnak a szállodákból, és ezentúl ugyanazok a járványügyi előírások vonatkoznak rájuk is, mint azokra, akik nem vörös listás országokból érkeztek Angliába.

    Sajid Javid egészségügyi miniszter kedd este arra is utalt, hogy visszakaphatják a pénzüket azok, akik befizették a karanténszálloda költségeit. 

  • Indul az Index napi hírösszefoglalója, melyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, és ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.

  • December 20-tól kezdődően a Romániába utazóknak is ki kell tölteniük a más európai uniós országok által is bevezetett PLF (Passenger Locator Form) digitális járványügyi adatlapot.

    Nicolae Ciucă miniszterelnök a nagy utasforgalommal járó ünnepek közeledtével és az omikron-vírusvariáns gyors terjedésével indokolta az adatlap használatának bevezetését. A politikus kifejtette, hogy az adatlap növeli a kontaktkutatás hatékonyságát, ezáltal a lakosság egészségének védelmét szolgálja, a tisztiorvosi szolgálat ugyanis a rendelkezésére bocsátott adatok segítségével könnyebben beazonosíthatja és figyelmeztetheti a fertőzöttekkel az utazás alatt kapcsolatba kerülő személyeket.

    A bukaresti kormány közleménye szerint a plf.gov.ro honlapon elérhető digitális adatlapot az utazás megkezdése előtt legalább 24 órával minden olyan utasnak ki kell töltenie, aki valamilyen – légi, vasúti, közúti, vízi – járművel érkezik az országba. 

    Az e-mail-cím alapján működő regisztráció után az adatlapot számítógépen, táblagépen vagy telefonon is ki lehet tölteni, nem kell kinyomtatni, az úti okmányok ellenőrzésekor ugyanis a határrendőrség informatikai rendszerében már megjelenik, hogy az adatlapot kitöltötték.

    Akik nem töltötték ki utazás előtt az adatlapot, azokat a határon figyelmeztetik rá, hogy 24 órán belül meg kell tenniük, ellenkező esetben háromezer lejig (225 ezer forintig) terjedő bírsággal sújtják őket. Az együtt utazó családok esetében elegendő, ha egyetlen felnőtt családtag tölti ki az adatlapot.

    (via MTI)