Müller Cecília: Ötven-hatvan gyermek fekszik kórházban koronavírus miatt

DVAST20201115009
2021.12.16. 17:22

A mai napon is, illetve az elmúlt napokban körülbelül ötven-hatvan gyermek fekszik kórházban – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Elmondása szerint nem nagy számban, de előfordul a koronavírus-fertőzés a gyerekeknél, amely súlyos, szövődményes eset is lehet.

Az oltással a gyermekek nemcsak a saját egészségüket védik meg, hanem a közösségek, elsősorban a családtagoknak az egészségét, hiszen tudjuk, hogy otthon szülők, nagyszülők, dédnagyanyák, dédnagyapák vannak, akiket szintén védelmezni szeretnénk

– tette hozzá Müller Cecília. Emlékezett, hogy miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta az 5 és 11 év közötti gyermekek védőoltását a koronavírus ellen, Magyarországon is megkezdődhetett ezek beadása.

A gyermekeket kevésbé érinti a koronavírus-megbetegedés. Ez igaz volt főképpen a járvány elején, még az eredeti vuhani törzsnél, majd azt láttuk, hogy a mutálódásnak köszönhetően már a gyermekek korosztálya is bevonódik tulajdonképpen a fertőzésekbe

– fogalmazott Müller Cecília, aki szerint az egyéni védelmen túl a gyermekek oltása is hozzájárul ahhoz, hogy az egész család védetté váljon.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy amennyiben az egész családi közösség védelmet élvez, akkor sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, mint korábban voltunk.

Nagyon fontos, hogy együtt ünnepelhessen a család, és én kívánok biztonságban, békességben és szeretetben eltöltött családi ünnepeket mindnyájunk számára

– mondta Müller Cecília a Magyarország Kormánya Facebook-oldalra feltöltött videóban.

Mint megírtuk, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján december elején rekordszintre emelkedett a 15 év alatti koronavírusos gyerekek száma Magyarországon. Azt a hétköznapi gyakorlat alapján Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke is megerősítette, hogy az előző koronavírus-hullámhoz képest most jóval több a kicsi beteg, valamint a gyerekek körében folyamatosan emelkedik a kórházi ellátásra szorulók száma. Szerencsére nagyon ritkán fordul elő, hogy egy gyermek légzési elégtelenséggel küzdjön és lélegeztetőgépre kerüljön, azonban az intenzív osztályos kezelést sokan igénylik a kórházba kerülő koronavírusos gyerekek közül – tette hozzá az elnök.

Jó hír azonban, hogy december 14-én megérkezett az első olyan vakcinaszállítmány Magyarországra, amellyel megkezdődött a gyermekek oltása; az első vakcinát még aznap egy tízéves kisfiú kapta meg. A szerdai adatok alapján eddig 38 ezren regisztráltak a gyermekek oltására az 5 és 11 éves korosztályban – a kicsik oltásáról, annak részleteiről itt írtunk bővebben.

Ezzel párhuzamosan csütörtök reggel elindult egy újabb oltási akció Magyarországon, amelyet a kórházi oltópontokon december 16. és december 18. között szerveztek meg. Az oltás felvételére továbbra is 101 kórházban lesz lehetőség. Előzetes időpontfoglalás nélkül az alábbi időpontokban lehet menni az oltópontokra:

  • december 16. csütörtökön 14–18 óra között,
  • december 17. pénteken 14–18 óra között,
  • december 18. szombaton 10–18 óra között.

Még tart a negyedik hullám

A csütörtöki járványügyi adatok szerint 5298 új fertőzöttet igazoltak az elmúlt 24 órában, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 213 318 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Tegnap meghalt 144, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 37 376-ra emelkedett. Kórházban 6109 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 542-en vannak lélegeztetőgépen. 

Összehasonlításképp: szerda reggelig 5506 új fertőzöttet azonosítottak, meghalt 153 beteg. Kórházban 6337 beteget ápoltak, közülük 540-en voltak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta összesen 1 208 020 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 37 232 volt. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtök délután arról adott hírt, hogy a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban is izolálták a koronavírus omikron-variánsát, aminek azért van jelentősége, mert ezzel megnyílt az út a vakcinák hatásosságának magyarországi vizsgálatára az új mutánssal szemben.

A közlemény szerint mostantól a területi laborok számára is elérhetővé válik a vírusmutáció nem mesterséges kontrollja, így biztosított a vírusmutáció pontosabb azonosítása. A vírustenyészetet a magyar vakcina fejlesztésébe és a vírusellenes szerek tesztelésébe is bevonják.

A sikerhez nagy mértékben hozzájárult, hogy az NNK partnereivel együtt folyamatosan szekvenálja és nyomon követi a Magyarországon jelen lévő vírusvariánsokat

– írták.

(Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos 2020. november 15-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)