Nézőpont Intézet vezetője: Nehéz lesz Novák Katalin jelölését támadni

image 6483441 (8)
2021.12.22. 07:31
A Nézőpont Intézet vezetője, Mráz Ágoston Sámuel öt pontban sorolta fel a Facebook-oldalán, hogy miért „okos és ügyes döntés” Novák Katalint köztársasági elnöknek jelölni a Fidesz részéről.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a családügyi miniszter:

  1. Sikeres és népszerű politikus.
  2. Az általa irányított családügy kérdésében nemzeti egység van, azaz könnyen megfelel majd alkotmányos munkaköri leírásának a „nemzet egységének” kifejezésének.
  3. Jelölése bizonyíték rá, hogy a Fidesz egy modern jobboldali néppárt, ahol sikeres és népszerű politikusnők is vannak.
  4. Női államfője még a demokráciából Magyarországot szívesen kioktató Egyesült Államoknak, Németországnak és Franciaországnak sem volt.
  5. Mindezekért nehéz lesz a baloldalnak támadnia a döntést: világképüknek megfelel egy női politikus kiemelése, népszerű politikusok ellen hadakozni pedig könnyen népszerűtlenséget okozhat.

Török Gábor szerint is „logikus és okos döntés”, hogy Novák Katalint jelöli a Fidesz. A Facebook-oldalán azt írta: egy magas labdával ma szegényebb lett az ellenzék, de kapott egy ravasz csapdát. A politikai elemző úgy véli, ebből az ellenzék csak akkor tudna jól kimászni, ha váratlanul nem támadnák a jelölést.

Az ellenzék azonban kritizálta és támadta Orbán Viktor bejelentését, Novák Katalint alkalmatlannak tartják a köztársasági elnöki feladatra.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)