Január 31-én csak 10 órára hozzák a gyerekeket iskolába – van olyan intézmény, ahol az egész tanári kar sztrájkolna

GettyImages-1272853111
2022.01.24. 18:31
Ma délután ismét összeültek a pedagógus-szakszervezetek a kormányt képviselő Kisfaludy Lászlóval az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Az érdekvédők ezúttal a sztrájk idejére vonatkozó még elégséges szolgáltatásokról – vagyis a felügyelet biztosításáról – szerettek volna megegyezni, de a köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerdáig haladékot kért. Arról, hogy mi lesz így a munkabeszüntetéssel, és hogy mire készüljenek az oktatás szereplői, Nagy Erzsébetet, a PDSZ országos választmányi tagját kérdeztük.

Mint arról korábban beszámoltunk, január 31-ére figyelmeztető sztrájkot szervez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Ahhoz, hogy ezt jogszerűen tehessék meg, számos kérdésben meg kell egyezni a kormánnyal, többek között ezért mentek ma az érdekvédők a minisztériumba. Nagy Erzsébet közvetlenül a tárgyalás után az Indexnek elmondta: egyelőre nem jártak sikerrel, Kisfaludy László ugyanis szerdáig haladékot kért.

Ha addig sem születik megállapodás, akkor a bíróság fog dönteni, de egy biztos: a sztrájkot megtartjuk

– jelentette ki az Indexnek az országos választmányi tag, aki beszélt arról is, hogy a tárgyaláson egy ködös ajánlatot is kaptak a jövőre vonatkozóan, ám ezt a jelenlegi formájában nem tudták elfogadni.

„Ismét belengették a pluszcafeteria lehetőségét, de ezt csak abban az esetben kapnánk meg, ha elfogadjuk, hogy komolyabb bérrendezés csak 2023-ban lesz. Hiába kérdeztük, hogy ez a komolyabb béremelés hány százalékos lenne, részleteket nem árultak el, így ezek hiányában ebben a kérdésben sem jutottunk előrébb” – emelte ki Nagy Erzsébet.

Hol tart most a sztrájk szervezése?

Ahogy arról korábban szintén írtunk, már több mint húszezren aláírták a sztrájkra készülő pedagógusok petícióját, ami az érdekvédők számára azt jelzi, hogy a vártnál is többen szeretnének változást.

A PDSZ országos választmányi tagja kiemelte: bár egyelőre nincsenek pontos adataik arról, hogy az egy hét múlva esedékes munkabeszüntetésben hány intézmény és azon belül hány pedagógus vesz részt, a visszajelzések alapján komoly támogatottságra számítanak.

Vannak olyan intézmények, ahol az összes pedagógus részt venne a sztrájkban, tőlünk kérdezgetik, hogy addig hogy oldják meg a  felügyeletet. Emlékeim szerint korábban ilyenre nem igazán volt példa. Éppen ezért arra kérjük a szülőket, hogy január 31-én ne reggel 8 órára hozzák a gyerekeket iskolába, hanem csupán 10 órára, ezzel is segítik a mi munkánkat

– mutatott rá Nagy Erzsébet, utalva arra, hogy a mostani figyelmeztető sztrájk keretében csak az első két órát nem tartják meg, a harmadik órák viszont már a szokott rend szerint zajlanak majd. Amennyiben a pedagógusok ezzel sem érnek el eredményt, folytatják a szerveződést, és március 16-ára egy huzamosabb ideig tartó sztrájkot is előkészítenek.

„A mai tárgyaláson azt is jelezték nekünk, hogy ez a dátum politikai szempontból már egy nagyon érzékeny időszak lesz, hiszen rá két hétre tartják a választásokat. Erről sajnos nem mi tehetünk, mi október 15-én megalakítottuk a sztrájkbizottságot a megegyezés reményében, az időt nem mi húztuk” – tette hozzá Nagy Erzsébet.

Miért harcolnak a pedagógusok?

A szakszervezetek a következőket kérik:

  • A pedagógusok további 45 százalékos béremelésben részesüljenek!
  • Valódi pedagógus-életpályára van szükség!
  • A heti kötelező óraszám 24 órára csökkenjen!
  • Az osztályfőnöki funkció heti 2 órával számítson bele a heti kötelező óraszámba!
  • A pedagógiai asszisztensek gyermekfelügyelettel töltött heti óraszáma maximum 35 óra legyen!
  • A kormány érdemben működtesse az oktatás területén a szakmai és érdekképviseleti fórumokat!

Mint ismert, januártól a pedagógusok tízszázalékos pótlékemelést kaptak, komolyabb bérrendezés viszont csak 2023-ban várható.

(Borítókép: John Moore / Getty Images)