Márki-Zay Péter: Tolvajok helyett tisztességes embereket a Parlamentbe!

Az ellenzéki összefogás március 15-i ünnepsége percől percre

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük olvasóink megtisztelő és kitartó figyelmét, véget ért az ellenzéki nagygyűlés.

  • Márki-Zay Péter beszédét követően a színpadra szólították az ellenzéki összefogás hat pártjának elnökét, valamint a 106 egyéni választókerület ellenzéki jelöltjét egy közös fotóra. Közben A hatalom a népé című ellenzéki kampánydal csendült fel.

  • Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint az ellenük szavazók közül is sokan kormányváltást akarnak. Hódmezővásárhely polgármestere elmondta: városában már bizonyítottak, hogy tisztességes politikus is győzhet.

    Már háromszor is megtapasztaltam, hogy az összefogás csodákra képes. Négy éve 57 százalékkal váltottuk le a kormánypártot Hódmezővásárhelyen. Másfél év lejáratókampány után nemcsak kilenc körzetben győztünk a tíz vásárhelyi körzetből, de ismét 57 százalékkal lettem polgármester. Így csináltunk fideszes kétharmadból ellenzéki kétharmadot. 

    Márki-Zay Péter az ellenzéki előválasztásról is beszélt, amelyet szintén 57 százalékkal nyert meg, és lett miniszterelnök-jelölt. Hozzátette: őt nem törik le a kutatási eredmények, hiszen még sosem nyert közvélemény-kutatást, ugyanakkor választást még nem veszített el. Húsz nap van még április 3-ig, elevenítette fel a miniszterelnök-jelölt, és arra kérte a tömeget, hogy mindenki győzzön meg három embert, és akkor kétharmaddal válthatják le a kormányt.

    A márciusi ifjak után most az áprilisi ifjak hozzák el a szabad Magyarországot. Csak a fiatalok segíthetnek abban, hogy egy szabad és demokratikus országra ébredjünk április 3. után. Hisszük, hogy a hatalom a népé, Magyarország visszatér a történelem jó oldalára, hogy újra egy büszke nemzet leszünk. Mi, jobb- és baloldaliak, keresztények, zsidók, cigányok, ateisták és vallásosak, különböző szexuális beállítottságúak hisszük, hogy a gödörből, amibe Orbán Viktor juttatta hazánkat, a kijárat nem balra és jobbra van, hanem csak felfelé!

  • Márki-Zay Péter gyűlölködő pártnak nevezte a Fideszt, egy bevallottan illiberális, szabadságunkat korlátozó pártnak, Orbán Viktort pedig egy minden háborújába belebukott zsarnoknak. Hazug, nyílt vitára nem hajlandó, gyáva vezető, aki négyévente változtatja ideológiáját, véleményét pedig naponta – mondta a miniszterelnök-jelölt a jelenlegi kormányfőről.

    Egyedül nem tudok mindenkivel beszélni, mindenkit meggyőzni. Vannak, akik velem együtt hisznek egy jobb, tisztességesebb Magyarországban. Egységesek, de sokfélék vagyunk. Amit négy év kemény munkájával, pártokkal és civilekkel felépítettünk, az mindenkinek egy békésebb és több lehetőséget adó országot kínál. Hiszünk egy szeretetet adó, biztonságos és gondoskodó hazában. Országunk biztonságát garantálja a NATO, határainkat az Európai Unió határőrsége – ezt a szövetséget mi sohasem fogjuk elárulni.

    Az igazságszolgáltatásról is beszélt Márki-Zay Péter, „a jog asztalánál bárkinek lehet igaza”. Stadionok helyett menedéket nyújtanak az arra rászorulóknak – tette hozzá a miniszterelnök-jelölt. Megbecsülést és biztos megélhetést ígért az ápolóknak, ingyenes koronavírustesztet a parkolás helyett, és megfelelő vakcinabeszerzést.

    Hiszünk abban, hogy a pedagógusok többet keresnek, mint a frissen végzett diákjaik, és hogy a könyveiket szabadon választhatják ki, tisztességes bért kapnak, hogy ne kelljen elhagyniuk az országot. Segítő kezet adunk a tanuláshoz és a felemelkedéshez. A tizenkét éve változatlan támogatásokat megduplázzuk. Hiszünk egy olyan országban, ahol nem tolvajok, hanem tisztességes emberek jutnak a parlamentbe, és nem leszünk következmények nélküli ország. Lesz elszámoltatás!

    Márki-Zay Péter hozzátette: a fentiek garantálnák, hogy minden EU-s támogatást megkapna Magyarország, és Európa jönne ide, nem kellene senkinek elhagynia a hazát.

  • Márki-Zay Pétert, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjét Donald Tusk vezette fel a színpadra. Az ellenzéki politikus azzal kezdte, hogy március 15-e ünnep, és immár 174 éve az. Mint mondta, sohasem voltak olyanok, akik megkérdőjelezték volna, hogy a márciusi ifjak hősök voltak-e, csakúgy, mint az 1956-os fiatalok. Bár harcukat eltaposták, de azóta is generációk idézik fel kitartásukat, és azzal együtt a nép szabadságvágyát. Márki-Zay azt mondta, hogy népünkre a fél világ nézett fel, és lélegzet-visszafojtva figyelte küzdelmeinket.

    Szimpátia érződött irányunkba, mert a történelem jó oldalán álltunk.

    Harminchárom évvel a rendszerváltás után már nem egy nép vagyunk a világ számára, hanem egyetlen arc vagyunk, mert Orbán Viktor kisajátított minket immár tizenkét éve – mondta Márky-Zay. Ez az ember jeleníti meg a világban  a népet, nemzetünket,  és ő viszi vásárra a bőrünket. Ő az, aki jogot formál arra, hogy megmondja, ki része a nemzetnek, és ki nem.

    (Itt heves Orbán, takarodj!  skandálás szakította félbe a beszédet.)

    Orbán az, aki kisstílű játszmáit adja elő a nemzetközi politika színpadán, és tipor bele önérzetünkbe  – mondta Márky-Zay. Idehaza is komoly bűne van, családok és családtagok közé, barátok és rokonok közé vert éket. Ezért április 3-án arra kell szavaznunk, hogy ismét egy nép legyünk, és nem lehetünk kívülállók a saját hazánkban.

    Elfogadhatatlan, hogy egy ember akarja megmondani, hogy miről mit gondolunk. Elfogadhatatlan, hogy Magyarország sakktábláján csak gyalogok és vezérek vannak, az egyiktől mindent elvesznek, a másik pedig állandóan gazdagszik.

    Elfogadhatatlan, hogy harminchárom évvel a rendszerváltás után megint a rossz oldalra sodródtunk, mégpedig saját vezetőink önzése miatt választottuk a szabadság helyett a rabságot – fogalmazott az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Fontos, hogy április 3-án a Kelettel szemben Európát válasszuk.

    Az önkénnyel szemben csak a szabadságot választhatjuk, és a nélkülözéssel szemben a felemelkedő Magyarországot válasszuk! 

    Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje négy éve még nem gondolkodott országos politizáláson, mint mondta, most pedig egy fél ország vár tőle megváltást, egy fél ország pedig gyűlöli. Olyan emberektől éri megaláztatás, akiket soha nem bántott és nem is fog bántani. 

  • Elfogadta Márki-Zay Péter meghívását az ellenzéki nagygyűlésre Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke, az Európai Tanács korábbi elnöke, lengyel ellenzéki politikus. Lengyelül beszélt, de szinkrontolmács fordította.

    Ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok. Számunkra és az önök számára az olyan szavak, mint szabadság és szolidaritás, nem üres szlogenek. Együtt voltunk 1956 októberében. Együtt voltunk, amikor 1980-ban Lengyelországban megszületett a Szolidaritás. És együtt voltunk 1989-ben is, amikor nemzeteink megszabadították magukat a szovjetek nyomásától. A szabadság és a szolidaritás szó dübörgött itt, Budapesten 1848-ban is. Jól emlékszünk, hogy tegnap volt a születésnapja Bem József tábornoknak. Nagyon határozottan mondom, hogy ha élne Bem József tábornok, önökkel lenne itt ma, és nem Budapest másik helyszínén.

    Donald Tusk az orosz–ukrán háborúról is szót ejtett, a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta. Ukrajna szuverenitása mellett sokkal nagyobb a tét a lengyel politikus szerint: Lengyelország és Magyarország szabadsága és egész Európa a tét.

    Egyetlen tisztességes és becsületes embernek sem lehet kétsége, hogy melyik oldalra áll ebben a küzdelemben. Ezért van, hogy az április 3-i választások eredménye egész Európa számára és az ukrán népnek is nagyon fontos. Amikor a szabad világ, a Nyugat ébredezik letargikus álmából, egyértelművé kell tenni: nem lehet belemenni politikai üzletekbe. Orbán Viktor és csapata megdolgozott azért, hogy Putyin-pártiként könyveljék el egész Európában. Ez a háború nem csak ukrán földön zajlik, egész Európában; a tét Európa jövője. 

    Donald Tusk hangsúlyozta: mindenhol el kell mondani, Brüsszeltől Varsón át Budapestig, hogy „nem akarjuk Putyint Európában”.

    Az az orosz vízió, amelyet némelyik politikus oszt itt, Magyarországon is, az az autoriter, cenzúrázott és korrupt állam képe. Ezért néz Európa reményteljesen az április 3-i választásokra, ezért a kulcsszereplői önök a választásoknak. A mi harcunk a szabad, demokratikus országért fegyverek nélkül zajlik, szavazólapokkal. Csak akkor leszünk képesek szembeszállni a putyini agresszióval, ha el tudjuk távolítani azokat a politikusokat, akik az ő vízióit osztják. Sok sikert kívánok!

  • Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője azzal kezdte, hogy Szabad ország, szabad egyetem!

    Egy elnyomó hatalom azért akar megfosztani bennünket a tudástól, mert csak akkor leszünk szabadok, ha minden információhoz hozzájutunk. 

    Utalt a hős pedagógusokra, akik holnap sztrájkolni fognak. Dobrev szerint a tanárok bátrak és hősök, mert azért harcolnak, amiért az ellenzék, vagyis szabad országért, szabad egyetemért.

    A 12. pontként a magyar eurót említette a DK-s politikus.

    Miért kell az euró? Hogy ne porladjanak el a megtakarításaink, hogy ne értéktelenedjen el a pénzünk és azért, hogy ezzel jelezzük, elköteleződtünk egy olyan táborhoz, ahol tisztességes politika folyik, és nem sunyi sumákolás. Olyan Európát szeretnénk, ahonnan nem lehet majd minket eltántorítani, visszahúzni, tehát erős Európa kell, egy Európai Egyesült Államok.

    A magyarok számára résnyire még nyitva áll a kapu Európa felé. Április 3-án pedig eldől, hogy Európába megyünk, vagy végképp kimaradunk, lemaradunk.

  • Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke következett, aki a Magyar Nemzeti Bankról és a közpénzekről szónokolt.

    A Magyar Nemzeti Bank a magánvagyonok gyarapodása helyett a közvagyonért küzdjön. A Fidesz tizenkét éve szándékosan gyengíti a forintot, mert nyerészkedik rajta, így Matolcsy György jegybankelnök is. Így gazdagítják a fideszes strómanokat. Ezen változtatni fogunk. Hiába írta bele az Alaptörvénybe, hogy a jegybankban lévő pénz elveszíti közpénzjellegét. Ez a mi pénzünk, és a kormányváltás után vissza fogjuk szerezni. Az MNB nem a Fidesz házipénztára. 

    „A magyar katona Magyarországot védje Putyin háborújától” – tette hozzá Tóth Bertalan, aki azt mondta, Orbánék házát jobban védik, mint az országot.

    A Fidesz-kormány leépítette a Magyar Honvédséget, pedig a magyar embereket meg kell védeni. De nem vagyunk egyedül, mert NATO-tagok vagyunk. Végre egy szövetségben vagyunk, amely nem orosz, hanem atlanti. Hatékonyabb hadsereg, alacsonyabb árak, emelkedő nyugdíjak és fizetések kellenek. A Fidesz bukni fog, mert ezt kívánja a magyar nemzet.

  • Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerint narancsbárók uralják az országot, ők azok, akik elvesznek mindent, ami pedig a magyar gazdáké kellene hogy legyen.

    Ehhez a magyar gazdákat kellene támogatni, a spekulánsokat, oligarchákat kisöpörni. Erre lesz alkalmas Márki-Zay Péter agrárpolitikája. 

    Kiemelten fogják támogatni az egészséges élelmiszerek előállítását. Ezzel együtt követelik a politikai ítélethozatal megszüntetését. Független igazságszolgáltatás nélkül nincs jogbiztonság. Nálunk az igazságszolgáltatás is politikai érdekeket szolgál. Ha az ellenzék nyer, felszabadítja az ügyészséget Polt Péter hatalma alól.

    Végezetül azt mondta, hogy április 3-án Magyarország jövőjéről is döntünk, ne hagyjuk elveszni ezt az utolsó lehetőséget – hangsúlyozta az LMP társelnöke. „A választáson tudjuk megmutatni, hogy bizony a magyar nép biztonságot akar”.

  • Jakab Péter elmondta: felnőttek a feladathoz, megteremtették Magyarország történetének legnagyobb ellenzéki egységét. 

    Ez az ország csodákra képes. Lehetünk egységesek és sokszínűek egyszerre. Elég volt a lopásból és a hazudozásból. Putyin vagy Európa? Háború vagy béke? Kelet vagy Nyugat? Ez a kérdés, válasszatok! – Közben a tömeg azt skandálta, hogy Európa.

    A Jobbik elnöke hozzátette: egységbe hív mindenkit Záhonytól Sopronig a békéért, a szabadságért, Magyarországért. „A pártok összefogása nem elég, az emberek összefogására van szükség. Ahol a pártok összefognak, ott kormányt váltunk, ahol a nemzet összefog, ott rendszert.”

  • Harmadikként Jakab Péter, a Jobbik elnöke szólalt fel az ellenzéki összefogásból. A bőrkabátban színpadra lépő pártelnök egy idézettel nyitott, amelyet Bayer Zsolt üzent neki Facebookon. 

    Ha valaki kihívja Magyarország miniszterelnökét egy vitára, az gyáván elbújik a várban vagy Vlagyimir Putyin asztala mögé. Gengszterek vannak hatalmon, gengszterek választanak köztársasági elnököt. Április 3-án vesszenek a gengszterek, vesszen a köpcös! 

    – utalt Orbán Viktorra Jakab Péter, aki grófként hivatkozott Mészáros Lőrincre. Elmondta: 1848-ban Széchenyi István, a legnagyobb magyar volt, nekünk Mészáros Lőrinc, a legbutább magyar jutott. A Jobbik elnöke is beszélt a pedagógusokról, akiket márciusi ifjaknak, hősöknek nevezett. A nyugdíjasokat is hősöknek nevezte, márciusi ifjaknak az ápolókat, a rendvédelmi szervek dolgozóit, az egészségügyi dolgozókat – ők az orbáni rezsim valódi áldozatai Jakab szerint.

  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt mondta, hogy a hatalom embereit felváltja majd a emberek hatalma.

    Törvény előtti egyenlőséget minden területen! Tiszteletben kell tartani az egyházak szabadságát, olyan ország kell, ahol a NAV nem Iványi Gáborhoz küldi az ellenőreit, hanem a Karmelita kolostorba.

    „Meg kell védenünk a gyermekeinket a Fidesztől és az általa képviselt gyűlöletpolitikától. Ezért meg kell becsülni a tanárainkat, akiket most a hatalom fenyeget, de ők mégis kiállnak magukért. Ezért holnap mi is álljunk ki a pedagógusok mellett” – kérte a megjelenteket Karácsony Gergely.

    Zavarjuk ki a politikát a magánéletünkből, a hálószobánkból és úgy általában az életünkből – mondta a Párbeszéd társelnöke. A háború a szomszédban megtanított bennünket arra, hogy csak úgy megyünk előre, ha összefogunk. Emberségből jelesre vizsgáztak a magyar civilek, akik a kormány helyett végzik el a menekültek támogatásának munkáját, ami pedig a kormány feladata lenne.

    Végül Karácsony Gergely azt kérte, hogy a választásokig hátralévő időben fogjunk össze, hogy egységesen tudjunk fellépni április 3-án a Fidesz ellenében.

  • Amit az állami iskolákkal műveltek, az vállalhatatlan, ezért járatják a fideszes politikusok magániskolákba a gyerekeiket. A mindenüket bátran kockáztató tanárok kiállnak a szabadságért – dicsérte a pedagógusokat a Momentum politikusa. 

    A ’48-as forradalom szellemisége bennünk is tovább él, azokban, akik sosem alkudnak meg a hatalommal. Felelős minisztériumot Budapesten – így hangzott Petőfiék második pontja 1848-ban. Kijelenthetjük, hogy nem felelős az a kormány, ahol külön propagandaminiszter van, de nincs oktatási miniszter. A második pontunk ezért így szól: Legyen külön egészségügyi és oktatási miniszter Budapesten!

    Donáth Anna tehát az ellenzéki követelések két pontját ismertette, következik Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

  • Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője kezdte a beszédek sorát az ellenzéki összefogás tagjai közül. Úgy fogalmazott: ha 1849-ben Bayer Zsolt és társai számoltak volna be a szabadságharc történéseiről, az valahogy így hangzott volna: Petőfi, Kossuth és társai szándékosan provokálták ki a harcokat, így az orosz hadsereg kénytelen volt beavatkozni. 

    A kormány a valóságunkat és az igazságunkat is el akarja törölni. Az orosz hazugságokat terjesztő fideszes propaganda Európa- és szabadságellenes. Az első pontunk: követeljük a sajtó szabadságát, az orosz és a fideszes propaganda eltörlését! 

  • Így konferálták fel Donáth Annát, Karácsony Gergelyt, Jakab Pétert, Schmuck Erzsébetet, Tóth Bertalant és Dobrev Klárát.

  • Az ellenzéki nagygyűlés első politikai megszólalója I ványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangélikus Testvérközösség alapítója volt, aki azzal kezdte, hogy a lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnök vonatra ült és elment meglátogatni az ukrán államfőt. Kérték, hogy menjen velük Orbán Viktor is, de nem tette, mert fontosdabb dolga akadt itt Budapesten. Bibliai példákat hozott a lelkész és utalt arra, hogy a 3 kormányfő mellett majd lesz egy magyar vezető is április 3-a után, aki negyedikként elmegy majd velük ismét Kijevbe. Ő pedig Márkii-Zay Péter lesz!

    Nincs magyar szabadság világszabadság nélkül, hiszen 1848 és 1956 fiataljait ma kijevi srácoknak és harkovi fiataloknak nevezzük. A magyar kormányfő évek óta agitál az Ukrajna elleni orosz agresszió mellett, majd amikor elkezdődött a háború, hirtelen gatyás békegalambbá változott, és azt mondja, aki fegyvereket akar küldeni az ukránoknak, az bele akar rángatni bennünket a háborúba – vagyis nem segítünk az ukránoknak.

    Iványi Gábor a nehézségek ellenére is kitart és szolgál mint lelkész. 

    Feltette a kérdést, az orosz nép ellenségünk lesz-e a mostani háború nyomán. A válasz egyértelműen nem, hiszen nekünk nem az orosz néppel van bajunk. Végezetül feltette a kérdést, hogy április 3-án mik legyünk. Rabok legyünk, vagy szabadok? Ez a választás tétje Iványi Gábor szerint.  

  • A március 15-i eseményekről egész nap frissülő cikkünkben számoltunk be, ezt ide kattintva böngészhetik.

  • Felcsendült A hatalom a népé című ellenzéki kampánydal is. A dalról bővebben is írtunk, ezt ide kattintva találják.

  • Az ellenzéki nagygyűléssel párhuzamosan zajlik a Békemenet, a kormánypártok március 15-i ünnepsége, benne Orbán Viktor miniszterelnök beszédével. Ezt ide kattintva követhetik.

  • A Himnusz és az egyperces néma csend után Polgár Csaba színművész elszavalta Petőfi Sándor költeményét, a Nemzeti dalt.

  • Ullmann Mónika és Nagy Zsolt színművész vezette fel az ellenzéki nagygyűlést, amely az orosz–ukrán háború áldozatai és menekültjei előtt adózva egyperces néma csenddel kezdődött.

  • Burján Orsolya énekes a Himnuszt énekli a színpadon a Műegyetem rakparton.

  • Gyülekezik a tömeg az ellenzéki nagygyűlésre, fotós kollégánk már a helyszínről jelentkezik.

    image 6483441 (6)
    Fotó: Bodnár Patrícia / Index
  • Korrupcióellenes kék szalagokat osztanak a nagygyűlésre érkezőknek.

  • Az ellenzéki összefogás közlése szerint a rendezvényen fellép 

    • Burján Orsolya énekes,
    • Nagy Zsolt színművész,
    • valamint Polgár Csaba színművész.

    Az ünnepség 15 órakor kezdődik.

  • Köszöntjük kedves olvasóinkat az ellenzéki nagygyűlés percről percre tudósításában. Több felszólaló is lesz a Műegyetem rakparton tartandó ünnepségen, méghozzá az alábbi sorrendben:

    • Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangélikus Testvérközösség alapítója,
    • Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője,
    • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere,
    • Jakab Péter, a Jobbik elnöke,
    • Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke,
    • Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke,
    • Dobrev Klára, a DK EP-képviselője,
    • Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke,
    • valamint Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje.

    Tartsanak velünk!