Magyarország visszaléphet a V4-es budapesti találkozótól

DSZZS20220218302 (1)
2022.03.29. 09:02
Miután Csehország és Lengyelország bejelentette, hogy nem küldi el delegációját Budapestre, Magyarország is lemondja a V4-es védelmi miniszterek szerdai találkozóját.

A partnerországok a távolmaradásukat az Orbán-kormány Ukrajna-politikájával indokolták – erről írt a Telex az Euractiv.sk szlovák védelmi minisztériumi értesülései alapján. A cseh visszalépéssel párhuzamosan a lengyel védelmi miniszter, Mariusz Błaszczak is távolmaradását jelezte. Helyettese, Wojciech Skurkiewicz egy helyi rádióadónak úgy nyilatkozott:

Ami a V4 körül folyik, az nem ad okot az optimizmusra.

A szlovák védelmi minisztérium információi szerint Magyarország a Moszkva elleni fellépésének langyos támogatása miatt komoly diplomáciai kritikákat kapott.

A cseh védelmi miniszter, Jana Černochová közösségi oldalának bejegyzése szerint azt mondta:

Mindig támogattam a V4-et, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér.

Miközben az Oroszországgal szembeni uniós szankciócsomagokat Magyarország mind megszavazta, következetesen ellenezte az energiaimportot célzó szankciókat. Az Orbán-kormány azt is világossá tette, hogy nem enged át Ukrajnába szánt fegyvereket a területén. 

(Borítókép: Grzegorz Puda lengyel fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter Veronika Remisová szlovák beruházásokért és regionális fejlesztésért felelős miniszter miniszterelnök-helyettes Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Daniela Grabmüllerová cseh regionális fejlesztésekért felelős miniszterhelyettes (b-j) a visegrádi országok (V4) európai uniós fejlesztésekért felelős minisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2022. február 18-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)