Lassan ott tartunk, hogy a pedagógus-szakszervezetek visszasírják az EMMI-t

GettyImages-1301201571
2022.05.17. 16:08 Módosítva: 2022.05.17. 17:01
Marad a mamutminisztérium, a közoktatás még rosszabb helyzetbe kerülhet – így reagáltak a pedagógus-szakszervezetek képviselői az Indexnek nem sokkal azután, hogy hivatalossá vált: nem lesz önálló Oktatási Minisztérium, a közoktatás minden bizonnyal a Belügyminisztériumhoz fog tartozni az előttünk álló négy évben, a felsőoktatás és a szakképzés pedig a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz.

Kedd délután elfogadta az Országgyűlés arról a 11 minisztériumról szóló törvényjavaslatot, melyet május 13-án hoztak nyilvánosságra, így már biztos, hogy nem lesz önálló Oktatási Minisztérium.

Bár a felelősségi körökre vonatkozó részletekre még várni kell, a jelek szerint a közoktatás a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumhoz, míg a felsőoktatás és a szakképzés az újonnan csatlakozó Csák Jánoshoz kerül, aki a Kulturális és Innovációs Minisztériumot fogja vezetni.

A változásokra reagálva a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője az Index megkeresésére kijelentette: bár korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumával finoman szólva sem voltak kibékülve, a közoktatás most még rosszabb helyzetbe kerülhet.

Még távolabbra eső területekkel kerül egybe, az egyetlen kapcsolódási pont az iskolaőrprogram lesz, ami nem sok jót jelent a jövőre nézve. Azt sem értjük, hogy ha lesz egy olyan tárca, mint a Kulturális és Innovációs Minisztérium, ami szakképzéshez, felsőoktatáshoz, gyermekvédelemhez, családokhoz köthető feladatokat lát el, akkor a közoktatás miért nem sorolható be ide, miért kell azt önmagában kiemelni, és egy teljesen másik terület alá becsatornázni

– mondta Nagy Erzsébet, aki szerint nem kell túl nagy fantázia ahhoz, hogy megfejtsük, milyen logika húzódhat, az egyébként „teljesen logikátlannak tűnő döntés” mögött.

Álláspontja szerint a kormány így akarja megregulázni és megfélemlíteni azt a „balhés társaságot”, akik az elmúlt időszakban számos „gondot okoztak”, gondoljunk a sztrájkra, az azt kísérő demonstrációkra és a polgári engedetlenségi akciókra.

Nem tartok kizártnak olyan intézkedéseket sem, amilyeneket a Belügyminisztérium ernyője alatt az egészségügyben bevezettek. Ha nem lesz elég tanár egy intézményben, majd megkezdődnek az átvezénylések. Ha pedig a helyzet végképp kritikussá válik, akkor jogszabályban határozzák meg, hogy tilos a távozás

– mondta az érdekvédő, utalva arra, hogy az egészségügyben felmondási tilalmat vezettek be.

Az Index korábban a Kormányinfón Gulyás Gergelyt kérdezte arról, hogy lesz-e önálló oktatási tárca. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor úgy fogalmazott, hogy „teljesen önállóan nem lesz”, de előrevetítette, az viszont elképzelhető, hogy a terület kikerüljön az Emberi Erőforrások Minisztériuma alól. Gulyás Gergely egy másik alkalommal beszélt arról is, hogy látja azt a divatot, hogy mindenki önálló minisztériumot akar – utalt itt az oktatás mellett többek között az egészségügyre és a környezetvédelemre –, de szerinte „ez az ország kicsi, és nem is olyan gazdag ahhoz, hogy több tucat minisztérium legyen”, ráadásul a hatékonyságot sem feltétlenül ebben látja.

Változás nélkül újabb sztrájk jöhet

Mint arról korábban beszámoltunk, korábban a PDSZ nyílt levelet írt Orbán Viktornak, melyben azt javasolta, hogy a jövőben egy olyan önálló Oktatási Minisztériumot hozzon létre, melyben az oktatás teljes spektruma megmutatkozik, kezdve az óvodai neveléstől a felsőoktatásig. Ugyanezt kérte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is. Gosztonyi Gábor alelnök megkeresésünkre úgy fogalmazott, hogy bármelyik olyan minisztériummal kiegyeztek volna, amelynek legalább a nevében benne van az, hogy „oktatás”, de ilyen sajnos nincs.

Ebből a felállásból arra lehet következtetni, hogy a kormány továbbra sem tekinti stratégiailag fontos ágazatnak az oktatást. Bár eddig sem támogattuk, hogy ezeket a területeket egy mamutminisztériumhoz csapják, sajnos, úgy tűnik, ez a jövőben sem lesz másképp

– mondta a PSZ alelnöke. Hozzátette: az viszont akár jót is jelenthet, hogy vélhetően Pintér Sándornak nagyobb ereje lesz, mint Kásler Miklósnak. Gosztonyi Gábor szerint a kérdés csak az, hogy a belügyminiszter az oktatás érdekében mennyire fogja kiaknázni a lehetőségeit.

Az érdekvédő beszélt arról is, hogy hiába közeleg a tanév vége, a szakszervezetek nem mennek szabadságra, ami azt jelenti, hogy akár nyáron is folytatnák a tárgyalásokat a kormánnyal.

Amint kijelöli a kormány az új tárgyalópartnert, megkeressük, és a megkezdett tárgyalások folytatását kezdeményezzük. Azt reméljük, hogy végre konkrét ajánlatot kaphatunk az oktatásban dolgozók béremeléséről és munkaterheinek csökkentéséről

– mondta az érdekvédő.

A PDSZ ügyvivője kiegészítésképp felidézte, hogy Kövér László egy interjúban azt mondta, hogy „a megfelelő, minimális mértékben” emelni kell a tanárok bérét. Nagy Erzsébet szerint „megfelelő” a bérek duplájára emelése lenne, míg a „minimális” a 45 százalékos emelés.

„Vélhetően a jövőben erről, illetve az óraszámok csökkentéséről fogunk egyezkedni, ha pedig nincs más út, újabb sztrájkot szervezünk, és ha az már nem fér bele az idei tanévbe, akkor bizony szeptemberben, az iskolakezdés fog munkabeszüntetéssel indulni” – vetítette előre a PDSZ országos választmányi tagja.

(Borítókép: Maja Hitij/Getty Images)