Orbán Viktor válaszolt a parlamentben az ellenzéki képviselőknek

Percről percre közvetítés az Indexen

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Varga Judit válaszával zárult az azonnali kérdések órája.

  Ezzel zárul a percről percre közvetítésünk is, köszönjük a figyelmet!

 • A KDNP-s Simicskó István „Hogyan tudjuk biztosítani, hogy az extraprofitadó-fizetésre kötelezettek még a legkisebb mértékben se háríthassák át terheiket a magyar lakosságra?” címmel tett fel azonnali kérdést Varga Judit igazságügyi miniszternek. A kormánypárti politikus rámutatott: a szomszédban elhúzódó háború zajlik, továbbá elmondta: Brüsszel szankciós politikája elhibázott, a költségvetés azonban garanciát ad mindenre.

  Varga Judit elmondta: azt várják el a nagyvállalatoktól, hogy vegyék ki a részüket a rezsicsökkentés védelméből, illetve a honvédelemből. Sem Simicskó, se Varga nem mondta ki (csak légitársaságot emlegettek), de a felszólalás és a válasz is a Ryanairről szólt, amely az extraprofit-különadó miatt heves üzengetésbe kezdett a kormánnyal. Varga Judit hangsúlyozta: aki a különadót megpróbálja áthárítani a magyar emberekre, azokra még nagyobb adókat fognak kivetni, illetve vizsgálatot indítanak ellene.

 • A kormánypárti Földesi Gyula „Felmerül-e a tiltott kampányfinanszírozás gyanúja a Párbeszéd képviselőjénél?” kérdéssel fordult az igazságügyi miniszterhez, az ügyről itt írtunk bővebben. Varga Judit válaszában leszögezte: a pártok működésének és költségvetési támogatásának alapja, hogy a gazdálkodásuk törvényes és átlátható legyen. A párttörvény világos kereteket szab a finanszírozás tekintetében.

 • Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője „Mikor lép a kormány?” címmel tett fel azonnali kérdést a miniszterelnöknek. Az LMP-s politikus elmondta: a szociális szektorban hősiesen küzdöttek a járványidőszakban, de nem kapták meg az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést.

  Orbán Viktor elmondta: 20 százalékos béremelést kaptak az év elején a szociális dolgozók. Ungár Péter szerint ezt nagyjából elvitte az infláció, de ő továbbra is arra kíváncsi, hogy a pluszmunkáért mikor kapják meg a szociális szektorban dolgozók a bérkiegészítést. A kormányfő szerint minden túlmunkáért minden pénzt kifizettek, ami jár.

 • Tordai Bence szerint a Fidesz milliókat foszt meg a hiteles tájékozódás szabadságától és a döntés lehetőségétől. A Párbeszéd frakcióvezetője megszorító Orbán-csomagról beszélt, amire nem kértek, és nem kaptak felhatalmazást a kormánypártok. Az ellenzéki politikus úgy látja: a csomag árát a magyar emberek fizetik meg, ráadásul rekordgyenge a forint, a fogyasztók bizalmi indexe is mélyponton, miközben megduplázzák a miniszterelnöki fizetést.

  Orbán Viktor arra emlékeztetett, hogy április 3-án volt egy választás Magyarországon, ezeket a hazugságokat akkor mindenhol elmondták, aztán az emberek is elmondták, hogy mit gondolnak erről, most vasárnap újra ez történt. A miniszterelnök hangsúlyozta: a következő négy évben is folytatják, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten, az fog történni önnel, amit nekünk szán. Leszögezte: megszorítási csomag nincs, és nem is lesz, megszorítás a Gyurcsány- és az MSZP-kormányokban volt.

 • Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője szerint olyan, mintha a kormány elmenne a lényeg mellett, például: örülnek a főispáni státusz és a vármegyék visszahozatalának, de a történelmi alkotmányról is beszéljenek ebben a ciklusban, ne fideszes alkotmány legyen. A különadóknak is örülnek, de a kaszinókról és az óriás techcégekről nem beszélnek. A digitális adóból lehetne a pedagógusok és a rendőrök fizetését emelni. „Menjenek neki a disznófejű nagyuraknak” – kérte a kormányfőt.

  Orbán Viktor azt mondta: keresi a hangját, meglátja, hogy mi lesz, mert először vitatkozik Toroczkaival. 

  Önök ellenzékben vannak, amit mi tiszteletben tartunk. Egy esetben nem tudjuk majd tiszteletben tartani, akkor, ha úgy végzik, ahogy az elődpártjuk végezte, és beszaladnak Gyurcsány Ferenc hóna alá, szabad demokratikus levegőt szippantani

  – fogalmazott Orbán Viktor.

  A kormányfő rámutatott: a történelmi alkotmány benne van a mostani alkotmányban, és meg is említi. A digitális társaságok megadóztatása ügyében örül, ha együtt tudnak működni, az Unióban lassan haladnak ezzel. Az EU államainak együtt kell fellépniük a digitális adó érdekében.

  Toroczkai László szerint még nagyon sokáig kell majd Orbán Viktornak az álláspontját hallgatnia. Elmondta, hogy nagyon nagy baj a déli határon a migráció miatt. Arról is beszélt, hogy az oltáskampány megbukott, valódi szakemberekből állítson fel a kormány biocsoportot, amely tényleg meg tudja védeni az országot.

  Orbán Viktor többek között elmondta: a Mi Hazánk oltásellenes maradt, a kormány továbbra is az oltás mellett van, tehát ebben véleménykülönbség van közöttük. A migrációval kapcsolatban elmondta: szeptemberre kiadta a belügyminiszternek, hogy állítsanak fel a rendőrség keretein belül működő, de nem a rendőrökből és nem a katonákból álló új testületet, amely kizárólag a határvédelemmel fog foglalkozni.

 • Harangozó Tamás szerint úgy tűnik, mintha április 3. óta nem szálltak volna le a földre a kormánypártiak, majd három területet említett: oktatás, egészségügy és rendvédelem. A szocialista politikus elmondta, hogy tanárhiány van, kórházi osztályokat zártak be, orvos- és nővérhiány van, a rendvédelemben pedig leszerelési hullám van. Tényleg nem érdekli önt ez a sok százezer ember, vagy valamilyen korrekciót végrehajtanak? – tette fel a kérdést.

  Orbán Viktor azzal kontrázott, hogy ezekben a kérdésekben mind világosan beszéltek az elmúlt hónapokban: a pedagógusok három egymást követő évben kapnak 10-10-10 százalékos béremelést, hogy azonfelül mi történik, a gazdaság teljesítményétől függ. Az egészségügyben az előző ciklusban az ápolóknál 70 százalékos béremelés volt, jobb lett volna ennél magasabb, ebben egyetértenek. Az orvoshiányról elmondta a kormányfő, hogy soha akkora béremelés nem volt, mint az elmúlt másfél évben, és annak még egy része 2023 elején esedékes. A rendőrségről úgy fogalmazott: 2010-ig leépítették a rendőrséget, azt Pintér Sándor építette újra, fontosak a rendőrök, ezért az év elején hathavi egyösszegű fizetéskiegészítést kaptak.

  Harangozó Tamás szomorúan hallotta, hogy nem ígért semmit a miniszterelnök, majd feltette a kérdést: támogatja-e, hogy béremelés legyen a rendvédelem területén? A szocialista politikus hozzátette: lehet, hogy ezek a béremelések megtörténtek, de nem változtat azon, hogy nincs elég orvos, ápoló, tanár és leszerelnek a rendőrök.

  Orbán Viktor válaszában visszakérdezett: elhiszi, hogy mindent támogatnak, de amikor kormányon voltak, miért vettek el egyhavi fizetést az érintettektől, miért zártak be iskolákat, miért verték szét a rendőrséget?

 • „Tud-e a kormány kétszer ugyanabba a folyóba lépni?” címmel tett fel kérdést Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője a miniszterelnöknek. A momentumos politikus azzal kezdte: Orbán Viktor titkol-e valamit az ország elől, van-e olyan szándéka, hogy egy megalomán olimpiai beruházásokra költse a magyarok pénzét? A politikus szerint az ország nem lenne képes kifizetni a budapesti olimpiát. Azt is mondta, hogy egyébként a foci közös szenvedélyük és szenvedélyesen drukkolnak a magyar válogatottnak, illetve egy olyan országért dolgoznak, amely ha képes és hajlandó, akkor olimpiát rendez. Fekete-Győr András szerint Magyarország nem képes kifizetni a budapesti olimpiát.

  Ma egy gazdasági válság kellős közepén vagyunk, emiatt önök 2000 milliárd forintot vesznek ki az emberek zsebéből. Ez megszorítás. A megemelt árakkal végül az emberekkel fizettetik meg a büntetőadókat. Erre a MOB közli, hogy a 2030-as olimpiát megpályázni az erkölcsi kötelesség?

  – fogalmazott Fekete-Győr András (aki egyébként a mondat végét megismételte, és 2030 helyett már 2036-ot mondott). A momentumos politikus szerint inkább a tanárok, rendőrök és ápolók fizetését kellene emelni.

  Meg fogják-e kérdezni a magyarokat, hogy képesek és hajlandók több ezer milliárdot kifizetni az olimpiára?

   – kérdezte a kormányfőt.

  Orbán Viktor elmondta: nincs arra felhatalmazva, hogy a MOB helyett válaszoljon, abban ők az illetékesek. Továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy 2030-ban nem lesz olimpia, 2032-re pedig már van rendezője, legközelebb 2036-os olimpiáról beszélhetnek, áll a momentumos politikus rendelkezésére, úgy fogalmazott:

  ha akkor még ön is itt lesz velem.

  Fekete-Győr András felidézte: álomgyilkosnak nevezték őket még korábban a Nolimpia-kampány sikere miatt, de sok millió embernek van álma, pl. a pedagógusoknak 250 ezer forintos fizetésről, a rendőrök egy minimum 20 százalékos, az egészségügyi szakdolgozók 30 százalékos béremelésről álmodnak.

  Orbán Viktor azt mondta: az a szabály, „amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten”. Idézte, hogy korábban a momentumos politikus arról beszélt, az életét teszi arra, hogy az MSZP-vel nem fognak koalícióra lépni, Gyurcsány Ferenc pedig eltakarodhatna. Orbán Viktor szerint így nehéz komolyan venni a momentumosokat.

 • Jakab Péter azzal kezdte felszólalását, hogy Orbán Viktor „rendkívül jó lopásban, meg hazudozásban”, fizetjük is az árát. A Jobbik frakcióvezetője elhiszi, hogy a miniszterelnök nyugodt, de meg volt szorulva anyagilag, a vagyonnyilatkozata alapján nincs megtakarítása, ezért megemeltette a saját fizetését, de a tanár, az ápoló, a rendőr és a melós nem nyugodt. Jakab Péter hangsúlyozta: radikális béremelésre van szükség. 

  Elment önöknek a józan eszük, miniszterelnök úr, halálra akarják dolgoztatni a magyart?

  – tette fel a kérdést a nyugdíjkorhatárral kapcsolatban Jakab Péter.

  Orbán Viktor válaszát azzal nyitotta:

  Tisztelt képviselőtársam, ezeket már mind hallottuk, az emberek is mind hallották, 

  ezért van az, hogy önöket rendre elfenekelik. Önt személyesen is többször.

  Orbán Viktor arra emlékeztetett: amikor a nők kedvezményes nyugdíjáról szavaztak, akkor Jakab Péterék nem támogatták. A kormányfő a saját fizetéséről elmondta: azt a parlament határozza meg, ő elfogadja a parlament döntését, és megtiszteltetésnek tartja, hogy ezt a munkát végezheti, azzal is egyetértett, hogy a képviselők bérét hamarabb rendezték, mint a miniszterelnökét. A bérekről elmondta: a minimálbér 2010-hez képest a háromszorosára, az átlagbér közel kétszeresére emelkedett.

  Jakab Péter szerint hozzászoktatták a magyar embereket ahhoz, hogy képesek bármilyen válságot legyőzni, de ez most egy igazi válság, bezuhant a forint, rekordinfláció van, Jakab Péter az alapvető élelmiszerek áfájának elengedését szorgalmazta.

  Orbán Viktor válaszában hangsúlyozta: milyen jó, hogy az előző évek során a magyar kormány kimentette a családokat a devizahiteles helyzetből, amibe Jakab Péterék szövetségesei rántották Magyarországot. A kormánynak az infláció és az áremelkedések elleni küzdelemben nincs szégyenkeznivalója, de az áfa csökkentése nem csökkenti az árakat, az árszabályozás működik. Ez a rendszer még hosszú hónapokon át fenntartható.

 • Kálmán Olga, a DK képviselője „Hogyan gondolja ezt, miniszterelnök úr?” címmel azonnali kérdést tett fel Orbán Viktornak. A politikus abban bízik, hogy a kormány is megretten amiatt, hogy egy vasárnapi ebédhez mennyibe kerülnek az alapanyagok. A képviselő kiemelte: vegyék végre tudomásul, hogy az elszabaduló élelmiszerárak maguk alá fogják temetni a magyar családokat. Kálmán Olga szerint a kormány csapnivalóan kormányoz.

  Milyen kormány az, amely tétlenül nézi, hogy hétről hétre nőnek az élelmiszerárak? – tette fel a kérdést. A képviselő szerint tehetnének az elszabaduló infláció ellen. A DK kéri, csökkentsék 0 százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját az év végéig. Miért kell bűnhődniük a magyar családoknak a magyar gazdaságpolitika miatt? – kérdezte.

  Orbán Viktor elmondta: kérdezte már őt Kálmán Olga, de emlékei szerint akkor jobban ment. A miniszterelnök elmondta: egész Európát háborús infláció sújtja. A kérdés az, hogy mit lehet tenni. Bevezették az ársapkákat (vagyis árstopokat).

  Ha áfát csökkentünk, nem az árak mennek lejjebb, hanem a kereskedők fogják eltenni – mondta a kormányfő. Fontos, hogy megvédjék a rezsicsökkentést és az ársapkákat. Ha ezt nem tennék, akkor valóban reménytelen helyzetbe kerülnének a családok.

  Kálmán Olgának nem voltak nagy elvárásai, de még ezt is alulmúlták, mert a kormány nem beszél az emberek jogos elvárásairól. Folyamatosan félrevezetik az embereket, és a hibás gazdaságpolitikát az emberekkel fizettetik meg.

  Orbán Viktor azt mondta: már úgy mutatták be az új kormányt, hogy tudták, háború van. Akkor azt ígérték: megvédik a munkahelyeket, a nyugdíjakat, a családtámogatásokat és a rezsicsökkentést. A DK programja mit ér, és mit nem, arról visszafogottan nyilatkozna: a hétvégi időközi választásokon az emberek világosan elmondták a véleményüket.

 • Jakab Péternek, a Jobbik frakcióvezetőjének van mondandója a miniszterelnöknek, és Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője is készül az azonnali kérdésekre.

 • Az új Országgyűlés megalakulása óta először válaszol Orbán Viktor az ellenzéki képviselőknek az azonnali kérdések órájában.

  Ez az Index percről percre közvetítése, köszöntjük olvasóinkat!

 • Az Országgyűlés hétfői ülésén a napirend előtti felszólalások sorában a témák között szerepelt a Paksi Atomerőmű, a családpolitika, a bulinegyed, a költségvetés, valamint az uniós tagság is.