Társadalmi vitát indít a Magyar Orvosi Kamara az abortusztörvény módosításáról

2022.09.24. 21:48
Nyílt társadalmi vitát indítanak az új, szívhangrendeletként ismert abortusztörvény módosításáról, a vitára minden szakterület képviselőjét várják – erről fog beszél Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke az ATV Heti Napló című, vasárnap esti műsorában.

Az abortuszszabályozást bő másfél héttel ezelőtt módosította a belügyminisztérium, méghozzá úgy, hogy – mindenféle előzetes társadalmi egyeztetés nélkül – átírtak egy korábbi rendeletet. Az eset éles vitákat váltott ki Magyarországon: egyesek támogatták a lépést, sokan azonban úgy vélték, hogy rossz döntés született.

A Magyar Orvosi Kamara már korábban is jelezte: sajnálják, hogy a változtatás előtt nem indult társadalmi vita, mivel „az abortusz és a magzati élet védelme, a női méltóság és önrendelkezés fontossága összetett, bonyolult társadalmi, filozófiai kérdés, melynek leegyszerűsítése és politikai térbe emelése csak árt minden érintettnek”. Az ATV műsorában a MOK alelnöke, Lénárd Rita elárulja:

a szervezet elnöksége döntött arról, hogy társadalmi vitát indítanak a kérdésben. 

„Megszervezünk egy olyan rendezvényt, ahová minden szakterület, minden érintett egy-egy képviselőjét meghívjuk egy rövid vitaindító, gondolatébresztő felszólalásra” – idézi az ATV az alelnököt, aki hangsúlyozta azt is, hogy ez a rendezvény nyílt lesz, bárki részt vehet majd rajta, aki regisztrál. A MOK szeretné, ha ezentúl minden, komplex és érzékeny témában lennének olyan társadalmi egyeztetések, amelyekben bárki felszólalhatna.