Újabb fordulat Galambos Lajos perében, Damoklész kardja lebeg fölötte

BP-nek-2020-15
2022.10.13. 10:11
Az eredeti terv szerint október 19-én hirdettek volna ítéletet a Galambos Lajos és társai ellen folytatott, már nyolc éve zajló áramlopási ügyben. Nemrég azonban a bíróság úgy határozott, hogy decemberig elhalasztják az ítélethozatalt.

A régóta húzódó áramlopási ügyben ez már a másodfokú per. Első fokon Galambos Lajos 2 év 10 hónap börtönbüntetést kapott, miközben volt feleségét, Boglárkát felmentették a vádak alól. Az ellen az ítélet ellen az ügyészség és az elítélt is fellebbezett.

A másodfokú tárgyalás néhány nappal ezelőtt vette kezdetét, és a trombitás védőügyvédje azt mondta, hogy védencének több enyhítő körülmény is segíthet ebben az eljárásban.

Ezzel összefüggésben nemrég a Ripost értesült arról, hogy a bíróság – amely eredetileg október 19-ére tűzte ki az ítélethozatal napját – úgy döntött: 

az ügyben csak két hónap múlva, december 7-én hirdetnek ítéletet.

A késleltetett ítélethirdetést feltehetően az indokolja, hogy néhány napja a tárgyaláson számos új érvet és bizonyítékot sorakoztatott fel mind az ügyészség, mind a védőügyvédek, és ezeket alaposan ki kell értékelni. Galambos Lajos védőügyvédje, Fröhlich Krisztián azt mondta a Ripostnak, hogy a bíróság hivatalos indoklást nem fűzött a halasztáshoz, de szerinte egyértelmű, hogy mi állhat a dolog mögött.

„Ne felejtsük el, hogy a nyomozati anyag 12 ezer oldalas, és ehhez kell hozzáadni az elmúlt évek bírósági tárgyalásainak jegyzőkönyvét és a 200 oldalas ítéletet. Ehhez jön még hozzá a hasonló terjedelmű vádhatósági és védői fellebbezések iratanyaga is. Ezek értékelése nyilván jelentős terhet ró a bíróságra” – fogalmazott a védőügyvéd a bulvárlapnak nyilatkozva.

Fröhlich Krisztián azt is elmondta, hogy Galambos Lajos miként éli meg a pert. „Az évek óta húzódó, rá nézve rendkívül sérelmes büntetőeljárás megnyugtató és mielőbbi befejezésében érdekelt. Hisz abban, hogy a másodfokú bíróság pártatlanul fogja tudni megítélni az előtte lévő bizonyítékokat.”

Ügyfelem felett Damoklész kardjaként lebeg ez az ügy, így természetesen ez tölti ki szinte minden gondolatát

– fogalmazott. 

(Borítókép: Galambos Lajos. Fotó:  Bodnár Patrícia / Index)