új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Amikor 1956-ban a bátor magyarok felkeltek az elnyomás és az igazságtalanság ellen, szabadságot és szuverenitást követeltek” – közölte a Twitterre vasárnap reggel feltöltött angol nyelvű, magyar feliratos videójában David Pressman, az USA budapesti nagykövete. 

    A forradalmárok hősiességére joggal lehetünk büszkék, tetteik pedig a mai napig világszerte inspirálják azokat, akik szembeszállnak az elnyomással és harcolnak a szabadságért – tette hozzá. 

  • Utcára, magyar! – szólította fel követőit Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke.

    Találkozzunk délután a tüntetésen, álljunk ki együtt a tanárokért!

    – írta közösségi oldalán a politikus.

  • Dicsőség azoknak a magyaroknak, akik a szabadságot még az életüknél is fontosabbnak tartották – írja közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter.

    Hajtsunk ma fejet '56 forradalmárai előtt. Mert ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak

    – olvasható a posztban.  

  • Idén nem Budapesten, hanem Zalaegerszegen tartja ünnepi beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. A beszéd fél 11-kor veszi kezdetét.

    A Blikk tudósítása szerint tüntetők kezdtek gyülekezni, síppal fütyülnek az úton, fél órával Orbán Viktor érkezése előtt.

  • Hende Csaba, a Magyar Országgyűlés alelnöke is közösségi oldalán emlékezett meg az október 23-ai eseményekről.

    Az ’56-os forradalom hősei azért harcoltak, hogy véget érjen a szovjet elnyomás és legyen végre béke. Szabadság ugyanis nincs béke nélkül

    – írta bejegyzésében a politikus. Szerinte „ma is követnünk kell az ’56-osok példáját és a békéért kell küzdenünk”.

  • „Október 23-án a forradalom hőseire emlékezünk. Ők nem fogadták el a diktatúra megalkuvásra, túlélésre és felelősséghárításra vonatkozó ajánlatát” – írja Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője legfrissebb Facebook-bejegyzésében. Szerinte az emlékezésnek csak akkor van értelme, ha tanulunk belőle, ha ugyanazokat a hibákat nem követjük el újra.

    A magyar kormány ma azért folytatja az aktuális szabadságharcát, hogy megmaradhassunk az orosz függőségben

    – vélekedett Ungár Péter, aki szerint ennek az ellenkezője a helyes irány, ugyanis Magyarország semmilyen olyan megoldást nem fogadhat el, amely eredményeként Ukrajna orosz bábállam lesz.

    Bejegyzésében írt arról is, hogy Orbán Viktor kijelentése, miszerint „azért vállaltunk egy forradalmat és szabadságharcot, hogy kikényszerítsük a tűzszünetet meg a béketárgyalást”, egyszerűen nem igaz. Mint írja, a forradalmárok ’56-ban azért harcoltak, mert szabadságot és függetlenséget akartak, és mert azt látták, hogy az elnyomó szovjet hatalommal szemben nincs más lehetőség.

  • „Hatvanhat évvel ezelőtt is a diákok 16 pontja indította útjára a forradalmi ellenállást, erre is emlékezünk a mai nemzeti ünnepen, amikor újra nemzeti ügy mellett kell kiállnunk” – írta Karácsony Gergely a nemzeti ünnep alkalmából közösségi oldalán.

    Mert az oktatás ügye valódi nemzeti ügy, a diákok és a tanárok ügyével nem megosztani, hanem egyesíteni lehet és kell is az országot

    – vélekedett Budapest főpolgármesetere, aki a 16:45-től megrendezésre kerülő megemlékezésre hívta követőit a Műegyetem rakpartra, ahol ő is felszólal.

  • Magyarország igazságügyi minisztere, Varga Judit Márai Sándor Mennyből az angyal című versének egy idézetével emlékezett meg az 1956-os forradalom hőseiről.

    Nem érti ezt az a sok ember,

    Mi áradt itt meg, mint a tenger?

    Miért remegtek világrendek?

    Egy nép kiáltott. Aztán csend lett

    – írta Varga Judit Facebook-bejegyzésében.

  • „66 évvel ezelőtt ezen a napon tört ki a forradalom, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt” – emlékeztetett közösségi oldalán a Honvédelmi Minisztérium.

    Egy nemzetnek szüksége van az emlékezésre. A nemzeti múlt őrzése, az, hogy legyenek példaképeink és hőseink, a nemzet megmaradásának egyik fontos oszlopa

    – fogalmaztak a Facebook-bejegyzésben, melyhez egy ismert Mindszenty-idézetet is megosztottak.

  • Szolidaritási tüntetés a tanárainkért – ezzel a címmel szervezett megmozdulást október 23-ra az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

    Az előzetes tervek szerint a gyülekező 16 órakor kezdődik a Kálvin téren, majd a következő útvonalon vonulnak a résztvevők: Vámház körút–Fővám tér–Szabadság híd–Műegyetem rakpart. A rakparton beszédek és koncertek is lesznek.

    A Momentum Mozgalom Orbán Viktor városba érkezésének idejére Zalaegerszegre szervezett tüntetést, a rendőrség viszont nem engedélyezte a demonstrációt. A Momentum zalaegerszegi szervezete ezért sürgős tüntetést jelentett be a rendőrség elutasító határozata után, amire várják a pedagógusokat, diákokat, rezsikárosultakat és a civileket is.

  • Mint ismeretes, Orbán Viktor Zalaegerszegen lesz az október 23-i forradalom és szabadságharc emléknapján. A miniszterelnök a Mindszenty Látogatóközpont avatásán mond beszédet. 

    Az esemény miatt a városban már október 22-én utcákat zártak le, és vasárnap az ott élők is csak lakcímkártyával közelíthetik meg az otthonukat – írta az RTL

  • A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök idén rendhagyó módon Zalaegerszegen, a Mindszenty József életét bemutató Mindszentyneum – Mindszenty József Látogatóközpont új épületének átadóünnepségén szólal fel fél 11-kor.

    Minden körülmény biztosított az október 23-i nemzeti ünnep megemlékezéseinek méltóságteljes lebonyolításához; az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a központi események Budapesten és Zalaegerszegen lesznek

    mondta el a közmédiának Kovács Zoltán.

  • Országszerte és a határon túl is tartanak megemlékezéseket az október 23-i forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján.

    A hagyományoknak megfelelően reggel 9 órakor a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődtek a programok a zászlófelvonással.

    A helyszínen Novák Katalin köztársasági elnök is jelen van, aki engedélyt adott a nemzeti lobogó felvonására.

    9:09-kor elhangzott a nemzeti Himnusz, eközben felvonták a lobogót.

  • Idén is október 22-én kezdődtek a megemlékezések. Szombat délután a szokásoknak megfelelően a műegyetemi emlékműnél volt megemlékezés, ahonnan a résztvevők együtt vonultak a műegyetemi ünnepségre, itt beszédet mondott Gulyás Gergely.

    A 20. század első felének sorscsapásai ellenére a magyarság soha nem mondott le a szabadságról. Az őszinte szabadságvágy 1956 őszén reménnyé változtatta a csüggedést, és nemzetté a népet

    – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, az 1956-os forradalom 66. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen.

    Gulyás Gergely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tartott beszédében hangsúlyozta: az ’56-osok küzdelme esélytelen és reménytelen volt, mégis vállalták a biztos halált, méghozzá azért, mert tudták, hogy igazuk van. Az ’56-osok tanúságtétele bizonyítja, hogy a küzdelem értelme nem csak a győzelem lehet, és hogy az igazság mögött nem mindig áll többség, de jobb egyedül maradni, mint hazugságban élni.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Ez itt az Index percről percre frissülő hírfolyama az október 23-ai nemzeti ünnep megemlékezéseiről és legfrissebb eseményeiről. Mutatjuk, mi várható!

    Tartsanak velünk, és értesüljenek elsőként a legfontosabb eseményekről!