új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gulyás Gergely arról tájékoztatott: december 31-ig döntöttek a rezsiárakról, a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem, miután azonban az energia drágább lesz, magasabb áron tudnak vásárolni is, de az emelkedés nem jelenthet terhet a lakosságnak.

    A kormány ezért extraprofitadót fog kivetni a kiegyenlítő szolgáltatást nyújtó erőművekre, 2022-ben 13 százalékban, 2023-ban pedig 10 százalékban állapítják meg az adókulcsot, ez mintegy 40 milliárd forint pluszt fog jelenteni a költségvetésnek.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a tegnapi kormányülésen tárgyaltak a gazdasági helyzetről, uniós ügyekről és energetikai kérdésekről is. Azt állapították meg, hogy a legnagyobb probléma a szankciós infláció, az energiaárak emelkedése jelenik meg az élelmiszerárak növekedésében is, amíg újabb szankciók veszélye merül fel, addig szankciós infláció is lesz. A kormány szándéka, hogy a jövő év végére a jelenlegi felére szorítsa az infláció mértékét, ezért tartják fenn a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztásig, a benzinárstopot, valamint a kamatstopot.

    A kormány arról döntött, hogy bővíti az élelmiszerárstop alá vont termékek körét, az új termékek:

    • tojás,
    • burgonya.

    A friss tojás és az étkezési burgonya esetében az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenység vagy csomagküldés esetén a bruttó kiskereskedelmi ár a 2022. szeptember 30. napján alkalmazott árnál nem lehet magasabb.

  • Csúszik a Kormányinfó kezdése, lassan húsz perccel vagyunk a meghirdetett időpont után, de egyelőre nem kezdődött el a tájékoztató.

  • Mint az Orbán Viktor legutóbbi rádióinterjújából kiderült, kamatárstopról és újabb árstopról döntött a kormány az október 26-i kormányülésen, a Kormányinfón jelenthetik be a részleteket.

    A miniszterelnök interjúját követően az Index több meg nem nevezett forrásnál is érdeklődött, mely termékeket fogja érinteni a kormány intézkedése. Az iparági források szerint minden valószínűség szerint a tojás és a burgonya lehet érintett, de többen a trappista sajt mellett is érveltek. Az eddigi kormányzati logikát követve a száraztészta és a rizs is érintett lehet, a kenyér viszont szinte biztosan nem lesz az élelmiszerár-stopos termékek között.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója 10 órakor kezdődik, köszöntjük olvasóinkat!