2024. június 19. 15:00
Horvátország 2
Albánia 2
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00 ÉLŐ
Németország 1
Magyarország 0
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Rendkívüli nyugdíjemelést jelentett be Orbán Viktor

Képernyőkép 2022-12-13 091853
2022.12.13. 09:16
Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat Magyarországon – derült ki Orbán Viktor kedd reggeli bejelentéséből.

Kedd reggel aláírta, nem sokkal később pedig be is jelentette a 15 százalékos nyugdíjemelést Orbán Viktor miniszterelnök. Közösségi oldalán megosztott videójában elmondta:

Az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában tombol az energiaválság, ez bennünket, magyarokat is nyomaszt és érint. Mi, magyarok ársapkákkal és rezsicsökkentéssel védjük a családokat.

Hozzátette: „a védekezés közben nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy Magyarországnak vannak nagy céljai, amelyek túlmutatnak a nehéz időszakokon”.

Az egyik ilyen nagy célunk a nyugdíjasok méltó életének biztosítása, illetve a nyugdíjak értékének megőrzése. Ezt a célt 2010 óta minden évben sikerült elérnünk. Most, hogy 15 százalékkal emeljük január 1-gyel a nyugdíjakat, ez 2023-ban is így lesz

– vélekedett. 

Mint arról korábban az Index is beszámolt, rejtélyes bejegyzéssel jelentkezett a kormányfő kedd reggel.

Bejelentés hamarosan 

írta Orbán Viktor a közösségi oldalán.

Korábban a szakértők és a nyugdíjas-szakszervezetek az inflációt lekövető, 15-18 százalékos nyugdíjemelést prognosztizáltak januártól.

Varga Mihály pénzügyminiszter is megosztotta közösségi oldalán a jó hírt, mint írta: a költségvetés biztosítja az emelt nyugdíjak kifizetéséhez szükséges havi 473 milliárd forintot.

A jövő évi nyugdíjkifizetések összege a 13. havi nyugdíjjal együtt eléri a 6150 milliárd forintot

– tette hozzá. A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint 2010 óta a nyugdíjak összegét a kétszeresére növelték, vásárlóerejük 20 százalékkal javult. „Továbbra is azon dolgozunk, hogy a szankciós válságban is megőrizzük a nyugdíjak értékét” – fogalmazott.

Idén már többször emelt a kormány a nyugdíjon

Több alkalommal is emelte a kormány a nyugdíjakat ebben az évben. Elsőként egy ötszázalékos emelés volt 2022. január 1-jétől. Az eredetileg 3 százalékosnak szánt emelés a várhatóan nagyobb infláció miatt bővült öt százalékra.

Majd júliusban újabb, inflációkövető nyugdíjemelésre számíthattak az idősek, ennek mértéke 3,9 százalék volt. A kiegészítő emeléssel mintegy 2,5 millió nyugdíjasnak együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt folyósított az államkincstár. A bankszámlákra akkor két utalás érkezett, az első a júliusi, 3,9 százalékkal emelt nyugdíj, míg a második a január–júniusi hathavi időszakra visszamenőlegesen járó emelés összegét és a 13. havi nyugdíj különbözetét foglalta magában, egy összegben.

Novemberben pedig másodszor fizetett inflációs nyugdíj-kiegészítést a kormány, a megemelt nyugdíjakhoz november 10-től juthattak hozzá az arra jogosultak. Így idén összesen 14 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Szeptember végi rádióinterjújában a miniszterelnök kitért arra, hogy a nyugdíjak értékét is igyekszik megvédeni a kormány azáltal, hogy folyamatosan emelik a nyugdíjakat is az inflációhoz igazítva.

(Borítókép: Orbán Viktor / Facebook)