A MOK cáfolta Gulyás Gergely kijelentését

MG 6267
2023.02.25. 19:07
A szombat délelőtti kormányinfón Gulyás Gergely kifejtette: tűrhetetlenen és elfogadhatatlan, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai eljárást indított egy háziorvos ellen, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti rendszerről. A MOK cáfolta az elhangzottakat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szombaton kormányinfót tartott. A központi témák között szerepelt az orosz–ukrán konfliktus, annak gazdasági hatásai, a gyermekvédelmi törvény, valamint felmerült az is, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai eljárást indított egy háziorvos ellen, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti rendszerről.

Az utóbbival kapcsolatban Gulyás Gergely kérdésre elmondta, hogy elvtelen, tűrhetetlenen és elfogadhatatlan a MOK véleménye, amely az ellátást is veszélyezteti, nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik a feladatukat ellátnák. Ha a kamarában politizálni akarnak, akkor lépjenek be a nekik szimpatikus pártba – fogalmazta meg a véleményét a miniszter, aki azért leszögezte: a kormány egyébként folyamatosan partnernek tekintette a kamarát.

A Magyar Orvosi Kamara szombat este reagált Gulyás Gergely szavaira. Közleményükben azt írták, a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt, és

a kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

Közölték, a Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos-kollégákat a szerződések aláírására. Hozzátették: a MOK támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait.

Az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása – tették hozzá.

Amint arról beszámoltunkmegváltozik az ügyeleti rendszer. A MOK küldöttközgyűlése február elején egyhangúlag megszavazta, hogy a hosszú távú célok elérése érdekében a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, helyezzék letétbe feladatellátási szerződésük felmondását, a kórházi orvosok pedig önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe. Döntésüket azzal indokolták, hogy a magyar egészségügy helyzete tarthatatlanná vált. 

(Borítókép: Gulyás Gergely 2023. február 25-én. Fotó: Németh Kata / Index)