Ferenc pápa magyar mondatai, tízezrek a Kossuth téren – ilyen volt a pápalátogatás

DSC0176
2023.05.01. 06:01
Ferenc pápa pénteken érkezett Budapestre, és vasárnapi elutazásáig a látogatás valamennyi eseményéről beszámoltunk. Összefoglalónk.

A katolikus egyházfőt péntek délelőtt többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes várta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahonnan a konvoj útja a Sándor-palotához vezetett. Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta.

Novák Katalin később elárulta, arra kérte a pápa, hogy legyen a béke követe, tegyen meg személyesen is mindent a mielőbbi béke érdekében. Orbán Viktor arról beszélt a pápának, hogy Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van.

A Karmelita kolostorban Novák Katalin és Ferenc pápa is beszédet mondott. Az egyházfő elismerően szólt Budapestről, a hidak, a történelem és a szentek városának nevezve azt.

Ferenc pápa arra figyelmeztetett,

a béke álmát éneklő kórusnak sajnálatosan leáldozik, miközben a háború szólistái törnek utat maguknak.

Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, „a béke soha nem a stratégiai érdekek követéséből fog fakadni, hanem olyan politikából, ami képes az egészet, mindenki érdekeit szem előtt tartani. Odafigyelve az emberekre, a szegényekre és a jövőre. Nem csupán a jelen hatalmára.”

A pápa a magyar Alaptörvényt is megemlítette, jelzésértékűnek tartja annak több sorát, például azt, amelyik arról szól, hogy az egyéni szabadság csak másokkal együttműködve bontakozhat ki, ahogy azt is, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez.

Ferenc pápa a Karmelita kolostorban három mondatot is magyar nyelven fogalmazott meg: „Jónak lenni jó”, „jobb adni, mint kapni”, „Isten, áldd meg a magyart!”.

A pénteki program a Szent István-bazilikában folytatódott, a látogatás egyik megható pillanata volt, amikor Ferenc pápa érkezéskor megállította a menetet, hogy külön üdvözölje a korábban betegsége miatt lábait elveszítő Mihály atyát. A szegedi Kardos Mihály atya zokogva fogadta, amikor a pápa megcsókolta a kezét. A Magyar Kurír cikke szerint Kardos Mihály cukorbetegsége miatt veszítette el lábait, saját elhatározásából a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Szegedi Hajléktalanellátó Központjában él, pedig az egyházmegye idősotthonát is választhatná.

A pápa a bazilikában az elvilágiasodás veszélyeire emlékeztetett, és azt kérte, hogy senki ne pletykálkodjon. A bazilikából végül a téren összegyűlt tömegen keresztül távozott, több emberrel is kezet fogott.

Több mint 11 ezer fiatal várta a sportarénában

Ferenc pápa szombaton magánlátogatást tett a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban, szegényekkel és menekültekkel találkozott az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, ahonnan a görögkatolikus közösséghez ment az Istenszülő oltalma templomba. Az egyházfő az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban egy gyereket is a kezébe vett, valamint kifelé megáldott egy várandós nőt.

Ferenc pápát szombat délután több mint 11 ezer fiatal fogadta a Papp László Sportarénában, a közönség sorai között az egyházfő golfkocsival ment körbe, többeket is személyesen üdvözölt.

A szentatya a sportarénában is magyarul buzdította hallgatóságát: „Aki mer, az nyer!”. Azt is jelezte a diákoknak, az ember nem attól lesz nagy, hogy mások fölé emelkedik, hanem attól, hogy másokhoz leereszkedik, nem mások kárára, hanem mások szolgálatával.

„Ma minden azt mondja, hogy gyorsnak, hatékonynak, gyakorlatilag tökéletesnek kell lennetek, mint a gépeknek! De aztán rájövünk, hogy gyakran kifogy a benzin, és nem tudjuk, mit is tegyünk” – rögzítette a pápa, aki szerint jó, ha meg tudunk állni tankolni, az akkumulátorokat feltölteni.

Beszélt arról is, hogy a csend nem arra való, hogy a mobiltelefonokra és a közösségi médiára tapadjunk.

Kérlek titeket: az élet valódi, nem virtuális, nem egy képernyőn folyik, hanem a világban

– húzta alá a pápa.

Ferenc pápa Karácsony Gergely főpolgármesterrel is találkozott. A szombati programsorozat az Apostoli Nunciatúrán zárult, ahol az egyházfő a szálláshelyén magántalálkozón fogadta a Jézus Társasága tagjait.

Tízezrek voltak a Kossuth Lajos téren

A pápalátogatás csúcseseménye a vasárnap délelőtti, Kossuth Lajos téri szentmise volt, amelyen tízezrek hallgatták a pápát. Az egyházfő a pápamobillal gurult végig a téren, közben két gyereket is a kezébe vett a közönség soraiból.

Szomorú és fájdalmas zárt kapukat látni: önzésünk zárt kapuit azok előtt, akikkel nap mint nap elmegyünk egymás mellett, individualizmusunk zárt kapuit egy olyan társadalomban, amely sokakat azzal fenyeget, hogy elsorvasztja őket a magány, a szenvedők és a szegénységben élők iránti közönyünk zárt kapuit, a zárt kapukat azokkal szemben, akik idegenek, mások, menekültek, szegények

fogalmazott Ferenc pápa.

Az egyházfő arra kért mindenkit, nyissák ki a kapukat, „próbáljunk mi is – szavakkal, gesztusokkal, hétköznapi tettekkel – olyanok lenni, mint Jézus: nyitott kapuk, olyan kapuk, amelyeket senki előtt nem csapnak be, olyan kapuk, amelyeken mindenki beléphet, és megtapasztalhatja az Úr szeretetének és megbocsátásának szépségét”.

Ferenc pápa azt üzente a laikus testvéreknek, a katekétáknak, a lelkipásztori munkatársaknak, a politikai és társadalmi felelősséget viselőknek és azoknak is, akik egyszerűen csak élik, néha nehézségek árán a mindennapi életüket, „legyetek nyitott kapuk”.

Ferenc pápa a szentmise után megköszönte a fogadtatást és a szeretetet, majd magyarul szólt a több tízezres közönséghez: „Isten, áldd meg a magyart!”

Ferenc pápa a modern kor veszélyeire figyelmeztetett a Pázmányon

Ferenc pápa útja a délelőtti Kossuth Lajos téri szentmisét követően délután a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre vezetett, ahol az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozott.

Maradhat-e élet az élet? Ezt a kérdést, különösen itt, ahol az információs technológiát és a bionika tudományát kutatják, helyénvaló feltenni. Valóban, amit Guardini felismert, az ma is nyilvánvalónak látszik: gondoljunk csak az ökológiai válságra, melynek során a természet egyszerűen csak reagál arra az eszközszerű bánásmódra, ahogyan kezeljük. Gondoljunk a korlátok hiányára, a „meg tudod tenni, tehát szabad” logikájára

– figyelmeztetett az egyetemen mondott beszédében Ferenc pápa, azzal folytatva, hogy „gondoljunk arra a törekvésre is, amely nem az embert és kapcsolatait, hanem az embert mint a saját igényeire összpontosító, nyereséget hajszoló és a valóságot mohón megragadni vágyó egyént állítja a középpontba. És gondoljunk ennek folyományaként a közösségi kötelékek elsorvadására, aminek következtében a magány és a félelem úgy tűnik, hogy egzisztenciális élethelyzetből társadalmi élethelyzetté lesz.”

Az egyházfő az egyetemen kifejtette azt is, Magyarországon egymást követték azok az ideológiák, amelyek igazságként mutatkoztak be, de szabadságot nem adtak, „és ez a veszély ma sem szűnt meg: gondolok itt a kommunizmusból a konzumizmusba való átmenetre”. Szerinte mindkét „izmus” közös vonása a szabadság hamis eszméje.

A kommunizmus „szabadsága” olyan „szabadság” volt, amelyet rákényszerítettek az emberekre, amelyet kívülről korlátoztak, amelyben mások döntöttek. A konzumizmus „szabadsága” pedig egy szabadelvű, hedonista, önelégedett „szabadság”, amely a fogyasztás és a tárgyak rabszolgáivá tesz bennünket.

„Ezekből kínál Jézus kiutat, mondván, hogy az az igazság, ami az embert a függőségekből és a bezártságból kiszabadítja” – mutatott rá Ferenc pápa, aki úgy látja, ennek az igazságnak a kulcsa a szeretettől soha el nem szakadó, alázatos és nyitott, bátor és alkotó megismerés, „ez az, aminek a művelésére az egyetemek hivatottak és amit a hitnek táplálnia kell”.

Ferenc pápától a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Novák Katalin köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint egyházi méltóságok is elköszöntek, a repülőgép vasárnap 18 óra után néhány perccel szállt fel.

(Borítókép: Ferenc pápa vasárnapi szentmiséje a Kossuth téren 2023. április 30-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)