Gulyás Gergely: A rendőrség arányosan, szakszerűen lépett fel a Karmelitánál

2023.05.08. 14:19
A magyar rendörök szabályszerűen cselekedtek múlt héten a Miniszterelnöki Hivatalnál történt demonstrációnál – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Előző héten Orbán Viktor hivatalánál, a Karmelita kolostornál tartottak egy nagy demonstrációt, amelyben a rendőrök könnygázt is bevetettek. A rendőrség később közölte, hogy jog- és szakszerű volt a kényszerítőeszköz alkalmazása a szerda esti jogellenes budapesti tüntetésen a parancsnoki vizsgálat szerint.

Hasonló véleményen volt Gulyás Gergely is, akit a Mandiner kérdezett meg nemrég arról, hogy mit gondol a demonstrációról.

„Természetesen Magyarországon a jogszabályokat betartva lehet tiltakozni, és az elmúlt években a rendőrség bebizonyította, hogy milyen profin kezeli ezeket a tüntetéseket […] Viszont garázdálkodni, rombolni, építkezési területre betörni tilos, közintézményeket megtámadni szintén” – mondta a miniszter, majd hozzátette: 

Ezek jogellenes cselekedetek, tehát a rendőrség arányosan, szakszerűen lépett fel.

A rövid interjúban Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a múlt heti CPAC Hungary nevű rendezvényen „nagyon sok értékes felszólalással, véleménnyel, gondolattal lettünk gazdagabbak”, és arra törekszenek, hogy megmaradjon a szoros együttműködés az amerikai konzervatívokkal.

Ezután arra is kitért, hogy David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete az utóbbi napokban pozitívabb hangnemben beszélt Magyarországról.

Mi örülünk, ha az amerikai nagykövet az eddigi – időnként szokatlannak tűnő – megszólalásai után inkább azt keresi, ami összeköt, és nem azt, ami elválaszt

– mondta erről a miniszter.