Elvesztett egy fontos pert a magyar kormány Strasbourgban

2023.05.19. 12:40
Véglegessé vált az Emberi Jogok Európai Bíróságának tavalyi novemberi döntése, amely jogsértőnek találta a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolási részét, és annak megváltoztatását írta elő.

Az Országgyűlés május 23-án szavaz a választási eljárások megváltoztatásáról, de mint a hvg.hu írja, egyelőre ez nem érinti a nemzetiségek voksolására vonatkozó szabályokat, amit még tavaly november 10-ei határozatában az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) jogsértőnek talált. Mint megírtuk, ezt a február 10-ei határidő letelte előtt utasította vissza a magyar kormány, és a döntésének felülvizsgálása érdekében a strasbourgi Nagykamarához fordultak. 

A kérelem indokoltságáról azonban egy bírói szűrőtestület dönt, ami most helybenhagyta a EJEB ítéletét, tehát az ezzel jogerőssé vált, így meg kell változtatni a magyarországi nemzetiségi voksolás kifogásolt részeit, miszerint 

aggályos, hogy a nemzetiségi listára szavazóknak le kell mondaniuk a pártlistára szavazásról.

A határozat szerint a választás titkosságához való jog ezzel sérült. Jogkorlátozásnak tartják, hogy a 13 magyarországi kisebbségből 11 kis létszáma miatt nem tud parlamenti képviselőt választani. A döntés értelmében meg kell változtatni a választási törvény említett jogsértő kereteit, ugyan ajánlást nem tettek arra, hogy ezt hogyan tegyék, ez alapján ennek módját a jogalkotónak kell kitalálnia legkésőbb a következő, 2026-ban esedékes választásokig. 

Épp a napokban derült ki, hogy a kormánypártok a választási törvény módosítására készülnek. A mostani bírósági döntés azt jelenti, hogy egy újabb változtatásra lesz szükség.