Karácsony Gergely: Budapestnek jár az uniós forrás

2023.05.23. 17:32
A főpolgármester szerint a 3-as metró felújításának befejeztével eljött az ideje a tanulságok levonásának. Karácsony Gergely kifejtette, hogy Magyarország kormányának kötelessége betartani a korrupcióellenes, jogállami szabályokat.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán számolt be arról, hogy mennyi változás történik Budapesten az elkövetkezendő időszakban. Amellett, hogy a 3-as metró megszépült, és az autósok visszakapták a második sávot a Bajcsyn és a Kiskörúton, a bringások biztonságos biciklisávokat kapnak az Üllői úton a Kálvin tér és a Népliget között, a Váci úton pedig a Nyugati tér és a Gogol utca között. Emellett a gyalogosok új zebrákat kapnak a Nyugati téren és az Astorián.

Mint írta, Tarlós István egykori főpolgármester nem tudott eljönni a metró átadó ünnepségére, ám levélben közölte, a felújításhoz szükséges források megteremtése sem volt egyszerű, 2018-ban a miniszterelnök személyes közbenjárása kellett az elegendő fedezet biztosításához. Karácsony Gergely szerint ez egy példa arra, hogy a nagy dolgok véghezviteléhez a városnak támogatásra és nem sarcolásra van szüksége, ám a kormány hozzáállása azóta megváltozott. 

A főpolgármester arról is írt, hogy a magyar közélet talán legnagyobb hazugsága a Budapestvidék szembeállítás. „Nincs olyan, hogy Budapest vagy vidék. Csak az igaz, hogy Budapest és vidék” – fogalmazott.

Szerinte a megszépült M3 példa arra, hogy Budapesten jó helye van az uniós forrásoknak, és város jövője szempontjából élet-halál kérdése, hogy Magyarország és Budapest hozzáférjen a pénzekhez.

Az, hogy a kormány teljesítse az ehhez szükséges feltételeket, hogy betartsa a korrupcióellenes, jogállami szabályokat, nem lehet politikai mérlegelés kérdése, ez eminens kötelessége Magyarország kormányának. Budapestnek jár az uniós forrás, kész terveink vannak

– tette hozzá a főpolgármester.