Az LMP szerint az emberek döntő többsége velük ért egyet

2023.06.08. 12:28
Az LMP azt követeli a kormánytól, hogy nézzen szembe az emberek véleményével, és tegye lehetővé, hogy egy országos népszavazáson nyilváníthassák ki véleményüket az akkumulátorgyárakról.

Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: az emberek döntő többsége az LMP-vel ért egyet, és nem akar „akkumulátorgyarmatosítást” – írja az MTI. 

Ezt mutatja a Greenpeace reprezentatív felmérésének eredménye, amely szerint a magyarok 62 százaléka utasítja el további üzemek idetelepítését. Kijelentette azt is, hogy az akkumulátoripari stratégia megvalósításához semmi nem áll rendelkezésre: nincs nyersanyag, ahogy elegendő energia vagy víz sem.

Tetlák Örs felhívta a figyelmet arra is, hogy néhány napja Iváncsán került kórházba számos dolgozó, mert veszélyes anyagokat lélegeztek be. A gyár felépítői pedig azt állítják: több száz millió forinttal tartoznak nekik.

Eközben a kormánypropaganda továbbra is azt szajkózza, hogy az akkumulátoripar szigorú szabályozási környezetben működik

– tette hozzá a politikus, aki szerint azonban a valóság az, hogy ezen üzemek komoly kockázatot jelentenek az elégtelen felügyelet és a kizárólag a multik érdekét néző kormány hanyagsága miatt. Az LMP országos népszavazást kezdeményezett az akkumulátorgyárakról, de elkaszálták a kérdéseiket.

Szijjártó Péter a Konkrétan Rónai Egonnal című műsorunk e heti vendége volt. A külgazdasági és külügyminiszter többek között hangsúlyozta, hogy csak néhány kilométerre lakik a gödi Samsung-gyártól, és nem tartja veszélyesnek a technológiát, amelyet a lítiumakkumulátorok előállításához alkalmaznak.