Utcai plakátkiállítást indított a Momentum az oktatás válságáról

2023.06.14. 18:35
Donáth Anna nyitotta meg szerdán a Momentum utcai vándorkiállítását az oktatás válságáról a Nyugati téren. Az európai parlamenti képviselő szerint a baj ugyanis még annál is sokkal nagyobb, mint azt sokan gondolnák.

Donáth Anna szerint ellenzéki pártként felelősséggel tartoznak az embereknek, hogy eljuttassák hozzájuk az igazságot az oktatás állapotáról, ezért indították el a Momentum utcai vándorkiállítását, melyben a magyar oktatás válságának legfontosabb tüneteit és következményeit mutatják be.

Drámai a tanárhiány, az iskolák felében nincs elég matektanár, a pedagógusok fele pedig 50 év feletti. Elfogyott az utánpótlás, hiszen a tanárok alig 7 százaléka 30 év alatti

– sorolta az oktatás válságának legsúlyosabb adatait Donáth Anna.

Elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság felmérése alapján tíz év alatt 43 százalékkal nőtt az olvasási készségek terén gyengén teljesítő 15 évesek száma, és 71 százalékkal a természettudományos készségek terén gyengén teljesítőké.

A politikus úgy fogalmazott, hogy a hatalom megoldás helyett csak mélyíti a válságot, és emlékeztetett, hogy pénteken rendkívüli ülésen tárgyalja a kormány a státusztörvényt

A céljuk világos: megfegyelmezni az elégedetlenkedő, sztrájkoló, tüntető tanárokat. Pont úgy, ahogy könnygázzal és gumibottal igyekeznek megfegyelmezni a jövőjükért tüntető diákokat is

– tette hozzá.

Az utcai vándorkiállítás célja ezért az, hogy az igazságot vigye el az emberekhez, nemcsak az oktatás súlyos válságáról, hanem a Momentum által javasolt megoldásról is.

Donáth Anna szerint a Momentum megtalálta a megoldást arra, hogyan vegyék rá a kormányt az oktatás rendbetételére: az Európai Bizottságon keresztül nyomást gyakorolnak rájuk, hogy vegyék végre komolyan a magyar oktatás válságát.

Mint megírtuk, a Momentum nemrégiben egy indítványt juttatott el az Európai Bizottsághoz, amelyben azt kérik, hogy az EU-s pénzekért cserébe várják el a magyar kormánytól a státusztörvény visszavonását, az 50 százalékos pedagógusbér-emelést és az oktatás átfogó reformjának megindítását.

A Momentum utcai vándorkiállítása az első hetekben Budapesten a Nyugati és a Széll Kálmán téren, valamint Egerben és Debrecenben lesz látható. Később az ország további kisebb és nagyobb településeire is elviszik a kiállítással az oktatás válságának és a Momentum megoldásának hírét.