Jogsértőnek ítélte a médiahatóság Bencsik András LMBTQ-ellenes mondatait, pénzbüntetés is jár

2023.06.15. 08:56
A Demokrata főszerkesztője üdvözölte, hogy akár kivégzés is lehet a melegházasság következménye Ugandában. A médiahatóság vizsgálatot indított és úgy találta, hogy Bencsik András kijelentéseivel megsértette az emberi méltóságot. A médiahatóság összesen négyszázezer forintnyi bírságot szabott ki.

Ahogyan arról már beszámoltunk, Bencsik András, a Demokrata című lap főszerkesztője a Hír TV Sajtóklub című műsorában jó hírként számolt be arról, hogy homoszexuális férfiakat végezhetnek ki Ugandában. Az ügyben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vizsgálatot indított, megszületett a végeredmény. 

Jogsértőnek ítélte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Hír TV március 26-án adásba került Sajtóklub című műsorszámát

– írja közleményében a médiahatóság. 

A médiatanács az eljárás során megállapította, hogy a műsorszám sértette az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó, valamint a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tiltó törvényi rendelkezéseket.

A testület ezért 200-200 ezer, azaz összesen négyszázezer forintnyi bírság megfizetésére kötelezte a Hír TV szolgáltatóját, valamint a jogsértés tényéről szóló közleményt fel kell olvasni a Hír TV adásában, és a televízió honlapjának nyitóoldalán is köteles közzétenni azt.

A jogvédők is tiltakoztak

Bencsik kijelentései miatt a Sokszínű Magyarországért Képviselői Csoport tagjai törvénymódosítással védenék az LMBTQ-csoport tagjait a gyűlöletbeszédtől. Az ellenzéki képviselőkből álló csoport az elmúlt hónapok egyik legkeményebb homofób megszólalása után lépett.

Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője, a csoport elnökségi tagja mutatta be a törvényjavaslatot:

Fontos kiemelni, hogy Bencsik András azért úszhatja meg könnyedén a homofób gyűlöletbeszédet, mert a Polgári törvénykönyv nem védi és nevesíti a szexuális kisebbségeket mint gyűlöletbeszéd forrása. A módosítás azért fontos, hogy az LMBTQ-emberek polgári bíróságokon is megvédhessék magukat, ez eszközt biztosít számukra, ha gyűlöletbeszéd éri őket vagy a közösséget.