Döntött az Országgyűlés, elfogadták a státusztörvényt

SZS-8
2023.07.04. 08:03 Módosítva: 2023.07.04. 09:09
Az Országgyűlés keddi napirendjén szerepelt a státusztörvényként emlegetett „A pedagógusok új életpályájáról” címet viselő csomag zárószavazása. Ezzel párhuzamosan megmozdulást szerveztek a Kossuth Lajos térre.

12:21: „A baloldal nem akarja, hogy a pedagógusok 800 ezer forintot keressenek” – olvasható a Fidesz által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A nagyobbik kormánypárt azt követően küldött közleményt, hogy az Országgyűlés elfogadta a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt.

Azt írták, „a mai szavazáson kiderült”, hogy a baloldal nemcsak az Európai Parlamentben, hanem a magyar parlamentben is megtesz mindent az ellen, hogy a pedagógusok 800 ezer forintot keressenek, heti 24 órát tanítsanak és 10 hét szabadságot kapjanak.

Az elfogadott új életpályatörvény mindezt garantálja a pedagógusok számára - tették hozzá.

12:18: Néhány tucat tanár és diák még mindig a téren van, A mi vagyunk a grund című dalt éneklik összekapaszkodva.

12:12: Gelencsér Ferenc is kijött az Országházból a térre. A Momemtum elnöke az Index kérdésére elmondta: „Volt már oktatási menet, békés tüntetés, kérés, könyörgés, egyeztetés, tárgyalás, dühöngés, de semmi nem használ. Érzéketlenek a magyar társadalomra, nem érdekli őket a választói akarat, fel sem mérik, hogy mit okoznak”.

A politikus kitért arra is, ők eszközei a fiatalságnak, a képviselet a dolguk, de ha szükség van rá, logisztikai támogatást szívesen nyújtanak a tüntetések folytatásához.

12:00: A szavazás után Kunhalmi Ágnes jelent meg a téren. Az MSZP társelnöke az Index kérdésére kijelentette: „Fekete napja a mai a közoktatásnak. Nem volt kétségünk afelől, hogy megszavazzák, ez újabb lépcsőfoka annak a folyamatnak, amit eddig csináltak a központosítással.”

A politikus megtaníthatatlannak és megtanulhatatlannak nevezte a Nemzeti alaptantervet, most pedig a „főispánok és papok mellé a tanárokat is belekényszerítették az Orbán-rendszer fenntartásába, ez neki hatalmi, politikai, nem szakmai kérdés”.

11:45: Gajzágó József, az Egységes Diákfront aktivistája úgy kommentálta a státusztörvény megszavazását, hogy „nem szabad szomorúnak lenni, legyetek dühösek, legyünk mi a változás”.

11:30: Az ellenzéki módosító javaslatok elutasítása után az országgyűlés 136 igen, 58 nem, 0 tartózkodás mellett elfogadta a pedagógusok új életpályájáról szóló indítványt, vagyis a státusztörvényt.

11.20: Miközben az Országházban zajlik a szavazás, odakint a Kossuth téren elkezdődött a skandálás. „Ne szavazd meg, ne szavazd meg! Mocskos Fidesz!” – szólnak a rigmusok.

10.55: Gosztonyi Gábor röviden úgy foglalta össze a törvénycsomagot, hogy az „nevelőtestület-ellenes, munkavállaló-ellenes, szakszervezet-ellenes. Minden oktatási szereplő érdekeivel szembemegy”.

Azt nem tudják, hogy szeptembertől mi lesz, de sokan elhagyhatják a pályát, miközben nincs utánpótlás.

10.46: Komjáthy Anna (PDSZ) többek között arról beszélt, a törvénynek az lesz a következménye, hogy épp ezért nem jön majd uniós pénz.

Gosztonyi Gábor (PSZ) hangsúlyozta, a pedagógusbérek rendezése politikai akarat kérdése. Megjegyezte, ha valóban ki tudják kényszeríteni a népszavazást, és az érvényes lesz, változást tudnának elérni.

10.35: A státusztörvényről szóló szavazás előtti percekben Gajzágó József vezetésével foglalták össze az elmúlt egy-másfél év történéseit. Az Egységes Diákfront aktivistája elárulta, a visszadobott népszavazási kérdéseikről szóló döntések közül többet is megtámadnak a Kúrián. A státusztörvényről annak kihirdetése után új referendumot kezdeményeznek.


10.10: 
A Kossuth Lajos térre krétával felírták a jövő szót, majd a betűket jéggel rakják ki. A Pedagógus Egység egyik aktivistája elmondta: a státusztörvény ellehetetleníti a közoktatást. Mint fogalmazott, a 100 kilogramm jég olvadása a jövő elolvadását szimbolizálja.

Miközben szórták a jeget a betűkre, Lengyel Tamás Radnóti Miklós Száll a tavasz című művét szavalta.

9.45: Helyszínen lévő kollégánk arról számolt be, hogy a téren továbbra is néhány tucat ember várja esernyőkkel a fejleményeket, miközben a szervezők épp sátrat állítanak. Az egyik aktivista az Index kérdésére elmondta, a sátorban kötetlen beszélgetés lesz, később Lengyel Tamásék akcióznak, miközben a 7igen aktivistákat toboroz a népszavazási kampányhoz. 

9.30: A teljesítmény lesz a legfőbb mérték az új pedagóguséletpálya-törvényben: amelyik tanár jobban és többet foglalkozik a gyerekekkel, az jobb fizetést is fog kapni – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Rétvári Bence emlékeztetett, az Országgyűlés keddi, rendkívüli ülésén dönt a pedagógusok új életpályájáról szóló előterjesztésről, amely elfogadása esetén magasabb társadalmi megbecsültséget ad, és megteremti a béremelés alapjait.

Ennek egy részét a költségvetés már megelőlegezte, illetve maga a törvényjavaslat hatálybalépése is béremelést eredményez egyrészt a fiatal, kevesebbet kereső, másrészt a hátrányos helyzetű környéken dolgozó pedagógusok számára, utóbbiak 20 százalékos emelést kaphatnak – fejtette ki.

A törvényjavaslat előnyeit sorolva az államtitkár elmondta, 46 napról 50 napra növekszik a szabadságok mértéke, valamint az eddig kötelező heti 22-26 tanóra helyett fix 24 órában lesz megállapítva az óraszám, a többségnek ez óraszámcsökkenést is jelent.

9.05: A téren egyelőre hasonló létszámban vannak jelen a rendőrök és a demonstrálók a szemerkélő esőben. A parlament előtt a 7igen pultjai, valamint felmondó pedagógusok nyilatkozatai, arcképei láthatók.

8.42: Kollégánk jelentése szerint a Kossuth téren élőben lehet majd követni a parlamenti szavazást. 10.30-ra a Pedagógus Egység, valamint Lengyel Tamás színművész tervez akciót.

„Legyünk mi a változás” – hirdeti az a Facebook-esemény, amely szerint a Kossuth Lajos téren tiltakozhatnak a státusztörvény mai parlamenti szavazásának idején. A szervezők között az Egységes Diákfrontot, az aHangot, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét láthatjuk.

A státusztörvény tervezete tüntetések sora után került az Országgyűlés elé, ahol a hajnalig tartó vita során az ellenzéki képviselők súlyos kritikákkal illették a javaslatcsomagot.

A szakszervezetek attól tartanak, hogy pedagógusok ezrei mondhatnak fel a törvény miatt. Arról, hogy pontosan mi változik ezután, itt írtunk részletesen.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)