Az LMP betiltaná a TikTokot, a kormány szerint ez cenzúra

2023.07.17. 14:09
Kockázatosnak tartja állami és önkormányzati készülékeken használni a TikTokot az LMP. „Rendkívül abszurd és mulatságos választ kaptam mindegyik minisztériumtól” – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese, aki írásbeli kérdést küldött a kormány minisztereinek a TikTok használatával kapcsolatban.

„Az LMP korábban azt javasolta, hogy 18 év alatt Magyarországon korlátozni kell a TikTokhoz való hozzáférést. Mi a fiatalkorúakat, gyermekeket védenénk a TikTok tartalmaitól, hiszen bebizonyosodott, hogy ott különböző szexualitással vagy erőszakkal kapcsolatos tartalmak is nagy számban fordulnak elő, és a platform, ez az alkalmazás nem tudja megvédeni a fiatalokat, így állami szabályozásra lenne szükség” – fejtette ki Kanász-Nagy Máté, aki hozzátette, hogy pártja javaslatát később bizottsági szinten elutasították.

Ellenzékben sem aratott sikert a javaslat

Az LMP hónapokkal ezelőtt, egy március 31-i határozati javaslatban kezdeményezte a videómegosztó alkalmazás betiltását a 18 éven aluliak számára. Kanász-Nagy Máté Tiltsuk be a TikTokot 18 éves kor alatt! címmel véleménycikket is írt az Indexre. Az ellenzéki politikus akkor azt írta, hogy kiemelten foglalkozni kell az online világ szabályozásával, „szembe kell menni a liberális megközelítéssel is”, számos korlátozásra és tiltásra van szükség.

Az LMP-s kezdeményezésének témájában lapunk megkérdezte a parlamenti pártokat. A Momentum közölte, hogy nem a fiatalokat kell megrendszabályozni, hanem európai szintű óriásplatform-szabályozásra lenne szükség. A Jobbik – Konzervatívok technikailag megvalósíthatatlannak és betarthatatlannak, míg a Párbeszéd – Zöldek kidolgozatlannak nevezte a javaslatot, ugyanakkor utóbbi továbbgondolásra érdemesnek tartotta. Az MSZP még szigorúbb lett volna, és az Indexnek azt válaszolta, hogy a 16 éves korhatárt tartaná reálisnak, továbbá a prevenció fontosságára hívta fel a figyelmet. A Fidesz-frakció röviden, egy mondatban válaszolt: „Számos más gyermekvédelmi javaslat mellett az LMP felvetését is megvizsgáljuk, és a frakció ki fogja alakítani az álláspontját.” Kanász-Nagy Máté aztán egyenként reagált lapunknak a pártok által megfogalmazott álláspontokra.

Nagyon kockázatos

A párt másik javaslata az, hogy állami, önkormányzati készülékeken ne lehessen használni a TikTokot, a párt szerint ugyanis kiberbiztonsági szempontból kockázatos. Sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté kiemelte, hogy a TikTok tulajdonosai

ezer szállal kötődnek a Kínai Kommunista Párthoz, a kínai kormányhoz.

Azt is elmondta, hogy az alkalmazás nagyon érzékeny adatokat gyűjthet a használójáról, például a naptárbejegyzéseit vagy a kontaktlistáját, illetve vizsgálja az internethasználati szokásokat, éppen ezért számos ország államigazgatásában betiltották a használatát. Az LMP benyújtott egy törvényjavaslatot, amely szintén ezt a célt szolgálja.

A megfigyelési kapitalizmus időszakában meg kell védenünk az államigazgatásunkat, a hivatalainkat az esetleges megfigyeléstől és az adatszivárgásoktól

– tette hozzá Kanász-Nagy Máté. A törvényjavaslat vitájára idén ősszel kerülhet sor a parlamentben. Addig is az LMP politikusa kérdésekkel fordult az összes miniszterhez, hogy támogatják-e az alkalmazás korlátozását az alkalmazottak körében.

Kanász-Nagy Máté mindegyik minisztertől ugyanazt a választ kapta: a magyar kormány mindenkit arra buzdít, hogy a világhálót óvatossággal és tudatossággal kezeljék, de a konkrét ügyben a cenzúrát nem támogatják. Az LMP-s politikus szerint az az alapvető probléma, hogy aki használja a TikTokot, az nem tudja óvatossággal és tudatossággal kezelni, hiszen önmagában az, hogy ez az alkalmazás telepítve van, már kockázatot jelent.

A tudatos TikTok-használat, az a TikTok használatának a mellőzése

– fogalmazott Kanász-Nagy Máté. Azt is megjegyezte, hogy szerinte a magyar kormány nem tud különbséget tenni a cenzúra és egy alkalmazás használatának a mellőzése között.

Senki semmilyen cenzúrát vetett fel

– szögezte le az LMP frakcióvezető-helyettese. Hangsúlyozta: a kormánynak fel kellene ismernie, hogy szükség van a TikTok korlátozására, ezért pedig támogassák az LMP javaslatát.