Gulyás Gergely: Sok rossz hír után jó hír érkezett Brüsszelből

Gulyás Gergely és Kovács Zoltán tájékoztatója

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A BKK-jegyárak emeléséről Gulyás Gergely elmondta: a jelenlegi helyzetben mindent meg kell tenni minden helyhatóság vezetőjének és a kormánynak is, hogy a közszolgáltatások árai ne emelkedjenek, ez a vízdíjra is igaz.

  • Kérdésre válaszolva erősítette meg a miniszter, hogy történjék bármi, nincs veszélyben a közelgő magyar uniós elnökség. Ugyanakkor utalt arra, még mindig nem sikerült a brüsszeli vezetésnek megnyugtatóan tisztázni a Katar-gate kenőpénzbotrányt.

  • Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely megerősítette, hogy augusztus után is maradnak a rezsivédett árak.

  • Gulyás Gergely leszögezte, fontosnak tartják, hogy Ukrajna működőképes maradjon, a mielőbbi tűzszünet ezt szolgálná. A miniszter világossá tette, az uniós költségvetésből viszont nem tudnak nem uniós tagállamot támogatni, legalábbis addig biztosan nem, amíg valamennyi uniós tagállam az őt megillető költségvetési forrásokhoz nem jutott hozzá.

  • Gulyás Gergely arról is tájékoztatást adott, hogy a Károli Egyetem új campusának megépítését támogatják. A Károli építése vélhetően 2027-ig fog tartani, a kormány három évig évenként 15 milliárd forinttal, majd 45 milliárd forinttal támogatja az építkezést.

  • Gulyás utalt arra, hogy tegnap volt a felvételi ponthatárok közzététele. 126 ezren jelentkeztek, és közülük 95 ezer nyert felvételt, ez majdnem 30 százalékos növekedés az előző évhez képest.

    43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma, és 10 jelentkezőből 8 állami ösztöndíjjal kezdheti meg a tanulmányait.

    Nőtt a pedagógus-utánpótlásba jelentkezők száma, ezért megoldott és leküzdhető az esetleges pedagógushiány.

  • Gulyás Gergely az orosz–ukrán háborúról úgy fogalmazott: amit ma látnak, az a háború hosszú távú kimenetelével kapcsolatban is spekulációkra ad lehetőséget. A miniszter néhány számot ismertetett: a személyi veszteségnél nagy a bizonytalanság, de több mint 310 ezren vesztették életüket a háborúban, az ENSZ adatai szerint közel tízezer fő a civil áldozat. Az oroszoknak lényegesen nagyobb a tartaléka és több a vesztesége a hadieszközökben. Gulyás Gergely kitért arra is, az ukrán ellentámadás érdemi eredményeket eddig nem hozott, a frontvonal védelmi képessége mindkét oldalon magas.

    Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar kormány álláspontja megalapozott, amikor a lehető leggyorsabb tűzszüneti és béketárgyalások megkezdésére hívjuk fel a figyelmet

    – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

  • Gulyás úgy összegezte, hogy az Európai Bizottság 800 milliárd forinttal tartozik a magyar tanároknak, és 650 milliárd, amit eddig a magyar kormány határvédelemre költött. Ebből 50 százalékos térítést kértünk Brüsszeltől, de nem kaptuk meg.

    A miniszter elmondta, a kormány reálisan másfél-egy százalékos gazdasági növekedéssel számol idén, ami jövőre négy százalék is lehet. Emellett gyors inflációcsökkenéssel számol a kormány, ami akár már novemberben 10 százalék alá mehet. A cél az emberek megóvása az infláció káros következményeitől. 

    Jövőre 6 százalékos is lehet az infláció, de reális az 5 százalékos vagy ennél is kisebb mértékű áremelkedés.

    Augusztustól hidegélelmiszer-vásárlásra is felhasználható a SZÉP-kártya. Eddig 3,1 milliárd forint büntetést szabtak ki azokra a vállalatokra, amelyek az árcsökkenés ellen nem tettek meg mindent. Fontos a kedvezményes árak fenntartása a lakosság számára.

  • Gulyás Gergely hangsúlyozta, miután teljesítették az igazságszolgáltatási mérföldkövet, a hétéves költségvetésből a kifizetéseknek véleményük szerint nem lehet akadálya, ezért küldtek az Európai Bizottságnak számlákat, 238 millió euró összegű költségnyilatkozatot az operatív programokból. Ennek az EU a 85 százalékát kell hogy finanszírozza, 202 millió eurót szeretnének lehívni. A bizottságnak 90 napja van arra, hogy a feljogosító feltétel teljesítését visszaigazolja, és 60 napja a költségnyilatkozat feldolgozására, az összeg átutalására.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy tegnap Brüsszelből a sok rossz mellett egy jó hír is érkezett: az EP-vel megkezdődtek az egyeztetések a menekültelosztási mechanizmusról, de a gyorsított eljárás Németország és Hollandia csatlakozásának köszönhetően a V4-ek ellenállása miatt elbukott. A kormány továbbra is úgy gondolja, mindenféle elosztási mechanizmus elfogadhatatlan.

    A miniszter elmondta azt is, Magyarország eddig több mint 650 milliárd forintot költött határvédelemre, a megtérítési igényeket jelezték Brüsszel felé, de kevesebb mint 1 százaléknyi a megtérítés eddig. 

  • Szerdán ismét megtartották a kormányülést a Karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével. A megbeszélésen az ukrajnai háborúról, illetve az infláció elleni küzdelemről is szó esett.

  • Orbán Viktor szombat délelőtt tartotta idei tusnádfürdői beszédét. A miniszterelnök az Európai Uniót kiöregedett bokszbajnokhoz hasonlította, beszélt a Kína és az Egyesült Államok közötti versenyről, az Európa előtt álló vitákról és arról is, hogy mit kell tennie Magyarországnak.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett ezúttal Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő helyett Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár tartja a Kormányinfót. Köszöntjük olvasóinkat!