Különleges eszközzel csapnak le a rendőrök a szabálytalan autósokra

2023.08.04. 13:17
Már nemcsak a földön, de a levegőből is ellenőrizhetnek minket a rendőrök. Több mint hatvan drónnal figyelik a forgalmat, és eljutnak oda is, ahova autóval nem tudnának.

Már nem elég, ha az út mentén vagy különböző applikációkban figyeljük, hogy mikor várható rendőrségi ellenőrzés, az egyenruhások ugyanis egy új helyről, az égből is lecsaphatnak ránk. Olyanokra is figyelnek, ha nem adtuk meg a gyalogosnak az elsőbbséget a zebránál, vagy ha áthajtottunk a piros lámpán. 

Péntek délelőtt Rétvári Bence államtitkár és Jámbor István, az ORFK Közlekedésrendészeti Szakirányító Osztály vezetője egy közös sajtótájékoztató keretén belül mutatott be egyet abból a több mint hatvan drónból, amelyek a rendőrség munkáját segítik. Helyszínül a főváros egyik legforgalmasabb csomópontján, a Deák Ferenc teret választották. Az államtitkár kiemelte, a fejlődő világban fontos, hogy a rendőrök is alkalmazzák az új technikákat.

Idén kétezer-négyszáz alkalommal használta a rendőrség a drónokat, és ebből ezeregyszáz szabályszegőt azonosított is.

Rétvári és Jámbor is megemlítette, hogy az idei év statisztikái szerint eddig negyvennel kevesebben haltak meg az utakon, mint a tavalyi év azonos időszakában. A pilóta nélküli szerkezet ezen tovább javíthat, ugyanis olyan magasságból pásztázza a forgalmat, ahonnan már nehezebben szúrják ki a sofőrök.

A drónokat használjuk a déli határkerítésnél, rendezvénybiztosításnál, eltűnt személyek felkutatására és a helyszínelésekhez is. Egy baleseti helyszínre gyorsabban ki tud érni, valamint nehezebben megközelíthető helyekre is eljut.

Jámbor István hozzátette, hogy a pilóta nélküli egységgel hamarabb tudnak helyszíni képeket csinálni, így az adott helyszínt is gyorsabban tudják átadni a forgalomnak. 

Nem a szankcionálás a célunk ezzel, hanem az, hogy mindenki betartsa a közlekedési szabályokat. 

A jelenleg több mint hatvan drón irányításához háromszáz rendőr rendelkezik képesítéssel, de ezek a számok folyamatosan nőnek.

Július elsején az éjszakai órákban az Árpád hídon egy Mercedes tarolt le egy szabályosan haladó kerékpárost. Az autó egy spontán kialakult verseny miatt hajtott fel a hídra 137-tel a megengedett 70 helyett. A sofőrt letartóztatták, a történtek miatt tüntetők követelték az Országos Rendőr-főkapitányság épülete előtt, hogy legyenek biztonságosabbak az utak mindenki számára.

A tragédia óta a rendőrség többször is mérte a hídra felhajtók sebességét: volt, aki 171-gyel, míg más 149-cel hajtott át a főváros egyik oldaláról a másikra.