Vitézy Dávid nagyon fontos kérdést vetett fel

2023.08.06. 13:44
Új vasúti híd, új, városon átvezető vágányok, új megállók, amíg itthon pereskedünk, és vitatkozunk róla, Krakkóban idén elkészül a „Déli Körvasút” helyi megfelelője – írta közösségi oldalán a volt közlekedési államtitkár.

„A lengyel pályavasút, a PKP a Krakkó központján átvezető vasútvonalat két új vágány építésével a belváros szívén át négyvágányosra bővítette, a kapacitást új, különszintű vasúti átemelésekkel, különszintű közúti csomópontokkal, új városi megállókkal és a Visztulán három új vasúti híddal és a vasúti híd fontos kiegészítő elemeként kerékpáros- és gyalogosátvezetéssel bővítették” – fogalmaz bejegyzésében Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezérigazgatója. 

A szakember szerint a kettőről négyvágányosra bővített, Krakkó központján átvezető vasútvonalon a távolsági vonatok és az elővárosi-regionális vonatok forgalmát szétválasztják, előbbiek sebességét 100 kilométer per órára emelték a városi átvezetőszakaszon.

Új biztosítóberendezés, központi forgalomirányítás épült ki. Két új vasútállomás épült (Kraków Grzegórzki, Kraków Złocień), és négy állomást felújítottak, további új megállók építése pedig a következő ütemben kezdődik a külvárosokban

– tette hozzá.

A beruházást az EU-s összeurópai hálózatokat támogató CEF alapja finanszírozta, a beruházás 2015-ben kezdődött, és idén fejeződik be. Az új állomások idén őszre készülnek el. 

Ha Lengyelország második városa itt tart, miért érnénk be Budapesten a mai állapotokkal, széteső, gazos, évtizedek óta magára hagyott pályákkal a fővárosi fejpályaudvarok körül, fájóan hiányzó vasúti megállókkal és különszintű vasúti csomópontokkal, 100 éves biztosítóberendezéssel, és ha a Déli Körvasút nem épülne meg, a semmiben végződő harmadik, új Duna-híddal?

– teszi fel a kérdést Vitézy, aki szerint hosszú közös tanulási folyamat vezethet odáig, hogy a kivétel nélkül leállított vagy felfüggesztett, főváros környéki vasúti beruházásokból egyszer valóság is lehessen.

„Érdemes kitartani a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia beruházási programja mellett. A krakkói példa is mutatja: lehetséges ekkorát lépni előre, bár nem egy-két évig tart” – tette hozzá. 

Még semmi sincs veszve

Vitézy Dávid szerint Magyarországnak élnie kell az újbóli pályázás lehetőségével a Déli Körvasút esetében. Egy korábbi posztjában arról írt, hogy Magyarországnak a környezetvédelmi engedély újbóli kiadását követően ki kell tartania a Déli Körvasút beruházásának megvalósítása mellett.

Fontos újdonság, hogy nemrég a bíróság közzétette írásba foglalt ítéletét, amelyből világosan látszik: a vasút elleni tiltakozások legfőbb hivatkozásai kapcsán nem adott igazat a bíróság a tiltakozóknak

– írta a volt közlekedési államtitkár, aki szerint ettől függetlenül semmisítette meg a bíróság a korábbi környezetvédelmi engedélyt.