új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A búzaügy is terítéken volt a kormányülésen. Tavaly beengedték az ukrán gabonát Magyarországra, mert tengeri úton Ukrajna már nem tudott exportálni. Ennek az lett az eredménye, hogy míg korábban évi 40-50 ezer tonna érkezett keletről, addig azonban a gabonafolyosón 2022-ben már 2 és fél millió tonna jött, majd idén már havonta 250 ezer tonna. Ezután a szomszédos országok, hogy védjék saját agráriumukat és a termelőket, az uniós tiltással élve leállították az ukrán gabonabehozatalt.

    Szeptember 15-ig él ez az uniós tiltás, és most Magyarország kezdeményezte Brüsszelnél, hogy szeptember közepe után is hosszabbítsák meg az uniós tilalmat. Ha ezt nem teszi meg az Európai Bizottság, akkor újra országos importkorlátozást vezethetnek be.

  • A kormány kevésbé örömteli ügyeket is tárgyalt, ilyen a háború. Gulyás Gergely szerint ha nem tesznek konkrét erőfeszítéseket a békéért, akkor a háború elhúzódik, az ukrán ellentámadás megindulása óta a frontvonal érdemben nem változott, viszont naponta százak, ezrek halnak meg. A magyar kormány álláspontja változatlan: azonnali tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség.

    A miniszter úgy látja, ez azért is érdeke Európának, mert ennek hatása van az inflációra és a gazdasági növekedésre,

    amíg tart a háború, a kormány minden eszközzel harcol azért, hogy letörjük az inflációt, és a háború mellett is tudjuk tartani azt a vállalásunkat, hogy az idei évben egy számjegyűre csökken az infláció. Jó esély van arra, hogy ez novemberben – vagy talán már októberben – így legyen.

    Azt a célt el tudták érni, hogy háborús helyzetben is megvédték a munkahelyeket, munkanélküliség helyett munkaerőhiány van. Az inflációt meghaladó béremelést akarnak biztosítani, erre az idei évben is jó esély van. 

  • Gulyás Gergely beszélt a kiemelt sportrendezvényről is. E szerint augusztus 20-án már 60 ezren látogattak ki az atlétikai vb-re, és eddig 350 ezren voltak kíváncsiak a különböző versenyszámokra, valószínűleg rekordszámú nézőt vonz be a rendezvény. Több mint 2100 versenyző nevezett, soha ennyien nem indultak még atlétikai versenyen, és magyarok is szereztek érmet.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány az aktuális magyarországi rendezvényekkel kapcsolatos tájékoztatást is meghallgatta szerdán. Az augusztus 20-i ünnep rendezvényeit sikeresnek értékelték, minden idők leglátványosabb tűzijátéka volt, és minden eddiginél többen vettek részt a rendezvénysorozat helyszínein, valamint a televíziós közvetítés is rekordot döntött.

    A háromnapos rendezvénysorozaton naponta több tízezer, a vasárnap esti tűzijátékon sok százezer ember vett részt. Több mint húsz rendezvényhelyszín volt.

    A miniszter leszögezte, a rendezvények fennakadás nélkül zajlottak, ami különösen a nagyszámú külföldi delegáció jelenléte miatt említésre méltó. Azt is nagy sikernek tartja, hogy a Szent István-napi programokra kilátogató vendégek megfizethető áron vásárolhattak ételeket, italokat.

  • Szerdán újra összeült a kormány, a központi témák az infláció letörése, a gazdasági növekedés beindítása és a béremelések voltak.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója hivatalosan 10:30-kor kezdődik, köszöntjük olvasóinkat az Index hírfolyamában!