Vitézy Dávid Lázár János lépéséről: Paranoiás felelőskeresés zajlik a MÁV-nál

ZS 1354
A volt közlekedési államtitkár az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában leszögezte, nincs benne személyes sértettség, nem azért fogalmaz meg kritikákat a jelenlegi közlekedési irányítással kapcsolatban, mert nem lett belőle miniszter.

Felelősséghárítás és másokra mutogatás helyett érdemes lenne inkább a közlekedéspolitika alapvető problémáival szembesülni, és elkezdeni megoldani azokat – így reagált Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár azokra a hírekre, amelyek szerint szeptember elején több vezetőt is felmentett a MÁV éléről Lázár János építési és közlekedési miniszter. Vitézy szerint egy paranoiás felelőskeresés zajlik az állami vasúttársaságnál, amiért a nyilvánosság is tudomást szerez a MÁV működési zavarairól, miközben arról, hogy mekkora késések tapasztalhatók a közlekedésben, bárki szabadon értesülhet az információs weboldalról. 

Vitézy Dávid szerint méltatlan a magyar közlekedéspolitikához, hogy Lázárék szabotázzsal és szivárogtatással vádolnak meg kiváló szakembereket, akiket aztán tucatszám rúgnak ki a minisztériumtól és a MÁV-tól. A volt közlekedési államtitkár szerint ezzel ugyanis sok jó szakembert veszít el az ország, miközben a tárca feladata az lenne, hogy kezelje a problémákat.

Mint ismert, az elmúlt hetekben komoly vita alakult ki a volt közlekedési államtitkár és a Lázár János vezette minisztérium között, amiért Vitézy kritikát fogalmazott meg a nyilvánosságban a magyar vasút helyzetével kapcsolatban. 

A volt közlekedési államtitkár visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint személyes sértettség vezetné az ügyben, mivel hosszú évekkel ezelőtt már civil aktivistaként is kiállt a közlekedők érdekei mellett. Szerinte tehát szó sincs arról, hogy azért szólal fel most ebben az ügyben, mert Palkovics László lemondása után nem ő lett a területért felelős miniszter, hanem Lázár János. 

Erre többek között ráerősített azzal is, hogy elismerte Lázár János munkásságát, amelyet a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő vasútvillamos megvalósítása során végzett. Ez szerinte egy jó projekt volt, éppen ezért is tartja érthetetlennek, hogy miért kellett a szintén Lázár választókörzetében található Makón közben megszüntetni a vasutat. 

A volt közlekedési államtitkárral Orbán Viktor bizalmának elvesztéséről, közlekedéspolitikai víziókról és főpolgármesteri ambíciókról is beszélgettünk. 

A Konkrétan korábbi adásait ide kattintva tudja visszanézni. 

(Borítókép: Vitézy Dávid. Fotó: Zöld Fanni / Index)