Több emberrel szemben eljárás indult a pénteki budapesti tüntetés miatt

2023.09.16. 14:34
A bejelentett és tudomásul vett gyűléseket követően a tüntetők egy csoportja jogellenes gyűlésbe kezdett, és a budai várba vonult – a rendőrség tájékoztatása szerint. Több szabálysértési eljárás is indult a tegnapi tüntetést követően.

Pénteken az Indexen is beszámoltunk róla, hogy több hónapos várakozás az egészségügyben, alacsony fizetések, pályát elhagyó tanárok, egyre csak terjeszkedő akkumulátorgyárak, a jogállamiság lerombolása miatt hirdettek meg egy demokrácia napi tüntetést. A tiltakozók az eseményre Orbán Viktor miniszterelnököt is meghívták, aki nem jelent meg az eseményen.

Budapestre 2023. szeptember 15-ére magánszemélyek két, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlést jelentettek be, melyeket az illetékes gyülekezési hatóság tudomásul vett. Az egyik gyűlés résztvevői a II., Elvis Presley parktól az V., Kossuth Lajos térig, míg a másik gyűlés résztvevői,  egyesülve az előző gyűlés résztvevőivel, az V., Kossuth Lajos tértől az I., Alagút utca – Attila út kereszteződéséig vonultak – írja a police.hu.

A bejelentett és tudomásul vett gyűléseken a résztvevők közül négyen a Margit hídon, illetve a Kossuth Lajos téren, a Rákóczi-szobornál pirotechnikai eszközöket működtettek el, ezért velük szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt szabálysértési eljárást indít

– írták.

Az Alagút utca – Attila út kereszteződésénél végződő, bejelentett és tudomásul vett vonulásos gyűlés szervezője a gyűlést befejezetté nyilvánította.

Ezt követően a rendőrség szerint a korábbi gyűlésen részt vevők egy csoportja jogellenes gyűlésbe kezdett, és a Király lépcsőn át a Budai várba vonult.

„A jogellenes gyűlés agresszívvá vált résztvevői a Király lépcsőn a rendőrsorfalat lökdösni kezdték, ezért a rendőrök a balesetveszély elkerülése érdekében többször felszólították őket magatartásuk befejezésére” – írták. Később a jogellenes gyűlés résztvevői a Hunyadi úton át ismételten megkíséreltek feljutni a Karmelita kolostorhoz.

Emiatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy fővel szemben gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése okán szabálysértési eljárást indított.

Az eseményen az Index stábja is jelen volt, a demonstrációról készített videós összefoglalónkat ide kattintva lehet megtekinteni.