Karácsony Gergely szerint az adománygyűjtési botránnyal csak megpróbálják őt lejáratni

2023.09.27. 21:18
Karácsony Gergely szerdán jelentette be, hogy a bírósági döntés értelmében azonnal jogvédelmet kapott a főváros a kormányzattal szemben. A főpolgármester az ATV-nek most arról beszélt, hogy szerinte a döntés több szempontból is fontos a főváros számára, és a beszélgetésben a 99 Mozgalom adománygyűjtési botrányáról is szó esett.

Karácsony Gergely szerda este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt, ahol kifejtette, hogy mit is jelent pontosan a bíróság szerdai döntése, miszerint azonnal jogvédelmet kap a főváros a kormányzattal szemben.

A főpolgármester elmondta, hogy a bíróság döntése értelmében az állam nem veheti le azt a 4 milliárd forintot, amit önkormányzati adó címén minden hónapban leemel a főváros számlájáról.

Hangsúlyozta, hogy mivel a pereskedés még tart, ez csak egy ideiglenes megoldás, de reméli, hogy a főváros érveit a bíróság a végső döntés meghozásakor is figyelembe veszi majd.

Mint mondta, az azonnal jogvédelem egyrészt azért is fontos a fővárosnak, mert ennek köszönhetően az idei évet anyagi szempontból túlélik, másrészt pedig azért, mert a bíróság a döntéssel együtt kimondta, hogy a fővárosi önkormányzat ilyen körülmények között nem tudja teljesíteni a rá kiszabott feladatot.

Karácsony Gergely aláhúzta, hogy az önkormányzat ilyen módon történő megsarcolása erkölcstelen és jogszerűtlen. Majd arról számolt be, hogy emiatt a gyakorlat miatt az előző hónapban az állam még a főváros folyószámlahiteléhez is hozzányúlt, tehát hitelt vettek fel a főváros nevében, amit most az önkormányzatnak kell vissza fizetnie.

Adománygyűjtési botrány

A beszélgetésben szóba került Wintermantel Zsolt szerdai felszólalása a Fővárosi Közgyűlés napirend előtti vitájában, amelyben azt mondta Karácsony Gergelynek, hogy „élő ember nincsen, aki elhinné az ön sztoriját”. A Fidesz–KDNP-frakció vezetője ezt a 99 Mozgalom adománygyűjtési botrányával kapcsolatban jelentette ki, és hozzátette, hogy ideje lenne, ha a főpolgármester valóban megnevezné az adományok valódi forrását.

Erre reagálva Karácsony Gergely azt mondta az ATV műsorában, hogy „a túrót érdekli Wintermantel Zsolt, engem aztán nem”, majd hozzátette, hogy a szóban forgó 256 millió forint anonim adományozóktól érkezett.

Az OTP feljelentésében foglalt állításokkal kapcsolatban a főpolgármester azt mondta, nem tud érdemben reagálni azokra a vádakra, amiket a sajtó a bank szájába adott, mert nem tudja, pontosan mi szerepel a feljelentésben, de kiemelte, hogy a bank által megkapott dokumentumok „feketén-fehéren” cáfolják ezeket az állításokat.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy az adománygyűjtés a vonatkozó jogszabálynak megfelelően történt, és egyetlenegy forint közpénz sem volt benne. Az őt ért vádakra reagálva pedig elmondta, hogy szerinte a kormány a jövő évi önkormányzati választások előtt próbálja oldalvízen, különböző ügyekkel őt mint „népszerű főpolgármestert” lejáratni.

Döntött a bíróság

Mint megírtuk, Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a bírósági döntés értelmében azonnali jogvédelmet kapott a főváros a kormányzattal szemben. Ezzel megtiltotta az államnak, hogy Budapest számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít a városnak.

A Budapest-ellenes kormányzati sarcpolitika igazságtalan és káros. Most már arról is bírósági papírunk van, hogy nagyobb sérelmet okoz a közérdeknek, mint amekkora előnyt a kormányzat remél tőle. A Fővárosi Ítélőtábla mai végzésével azonnali jogvédelem keretében megtiltotta az államnak, hogy Budapest számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít a városnak

– írta bejegyzésében a főpolgármester, hozzátéve: örömmel tölti el, hogy „Magyarország, ha nyomokban is, de mégiscsak jogállamot tartalmaz”.

Karácsony Gergely júniusban jelentette be, hogy közigazgatási pert indít annak érdekében, hogy a szolidaritási hozzájárulás címén befizetendő 25 milliárd forintot ne kelljen átutalniuk az államkincstár számára.