„Itt vártuk, de nagy bátran nem jött el" – nemet mondott Pintér Sándor a PSZ felkérésére

2023.10.05. 15:08
Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arra kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy látogassanak el a Gyömrői Egységes Gyógypedagógia és Módszertani Intézetbe. A szakszervezeti vezető azt szerette volna, hogy a tárcavezető a saját szemével lássa, milyen állapotok uralkodnak az intézményben, a politikus azonban nem tett eleget a pedagógusok világnapjára időzített felkérésnek.

Október 5. a pedagógusok világnapja. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az idei évben a gyógypedagógusok és a gyógypedagógiai asszisztensek munkájára szeretné felhívni a figyelmet.

Az érdekvédők arra kérték az országgyűlési képviselőket, hogy választókörzetük vagy lakóhelyük közelében látogassanak el valamelyik egységes gyógypedagógiai és módszertani intézménybe (EGYMI), és kísérjék végig egy gyógypedagógus vagy egy gyógypedagógiai asszisztens munkanapját.

Totyik Tamás, a PSZ elnöke egyúttal arra kérte Pintér Sándort, hogy ezen a napon közösen látogassanak el a Gyömrői Egységes Gyógypedagógia és Módszertani Intézetbe, ahol áldatlan állapotok uralkodnak.

A szakszervezeti vezető Gosztonyi Gáborral, a PSZ alelnökével együtt csütörtökön ki is ment a gyömrői intézményhez, a belügyminiszter ugyanakkor nem jelent meg a helyszínen.

Ide vártuk, de nagy bátran nem jött el. Mi azonban itt vagyunk

– kezdte az élő bejelentkezés elején Gosztonyi Gábor, akitől Totyik Tamás vette át a szót.

Mint mondta: bár több ellenzéki országgyűlési képviselő is jelezte feléjük, hogy kérésükkel összhangban csütörtökön ellátogatnak valamelyik EGYMI-be, az intézmények ugyanakkor – vélhetően az oktatásirányítás utasítására – nem fogadták őket.

„Értjük, hogy miért vagyunk szálka a kormány körme alatt”

Mint megírtuk, Rétvári Bence csütörtökön arról beszélt, hogy a tanárok 99 százaléka igent mondott az új rendszerre, így a szakszervezet által prognosztizált nagy távozási hullám nem következett be.

A PSZ képviselői szerint ez ugyanakkor csak a látszat, úgy vélik, nem lehet véletlen egybeesés, hogy októbertől a közoktatási intézmények statisztikai jelentésében már nem mérik, hány pedagógusi állás van betöltetlenül. Az adatok éppen akkortól nem lesznek elérhetők, amikor már ténylegesen látszana, hányan mondtak nemet az új rendszerre.

„Értjük, hogy miért vagyunk szálka a kormány körme alatt” – zárta sorait Totyik Tamás.