Vita az ellenzékben: a Momentum nem enged, a Jobbik eltántoríthatatlan

együttműködés
2023.10.06. 09:21
Összefeszült a Momentum és a Jobbik – Konzervatívok a külföldi vendégmunkások miatt. Előbbi elutasítja a „gyűlöletkeltést”, utóbbi szerint szó sincs erről, álláspontjukat a „nemzetféltés vezérli”.

Orbán Viktor legutóbbi szokásos péntek reggeli rádióinterjújára reagálva a Jobbik közölte, hogy a kormány miatt nem jutnak el az uniós pénzek a tisztességes magyar emberekhez.

Jut helyette, Orbánéknak köszönhetően, lassan szinte minden településre a magyar munkaerőt lecserélő, a béreket letörő, hosszú távon pedig a kulturális egységünket megbontó ázsiai migránsmunkás

– tette hozzá a magát konzervatívnak meghatározó ellenzéki párt.

A Jobbik szerint a kormány eldöntötte, hogy a magyar nemzeti érdekek helyett idegen érdekeket szolgál: „magyarok ki, ázsiai migránsmunkások be”. A párt ezért azt ígérte, nem hagyják, hogy „migránsmunkásszállót” csináljanak az országból.

A Momentum európai parlamenti képviselője, Donáth Anna még aznap elítélte a vendégmunkások elleni gyűlöletkeltést. A Facebook-oldalán azt írta, hogy Magyarországnak nincs szüksége vendégmunkások tömegeire, de arra „a mérgező idegengyűlöletre sem, amelyet a Fidesz és a Mi Hazánk után a Jobbik is egyre több alkalommal képvisel”.

»Migránsmunkás«, »vendégmunkás-bűnözés«: mi szükség van erre az embertelen megbélyegzésre?

– tette fel a kérdést Donáth Anna, a gondolatsort folytatva pedig hozzátette: „Gyűlölettel nem lehet a gyűlölet kormányát legyőzni.” Azt írta: „A vendégmunkások elleni gyűlöletkeltés kizárólag a Fidesznek jó, hiszen eltereli a figyelmet arról, hogy valójában ők a hibásak a válságért, a rekordmagas inflációért és a gyalázatos fizetésekért.”

Momentum: így nem lehet győzni

Az Index mindkét pártot megkereste arról érdeklődve, hogy a külföldi vendégmunkások miatt kialakult politikai ellentét mennyiben befolyásolja a Momentum és a Jobbik viszonyát, illetve ellenzéki együttműködését a 2024-es önkormányzati választásokon.

A Momentum közölte: élénk verseny van a pártok között, azonban Donáth Anna a Facebook-bejegyzésében elvi álláspontjának adott hangot, amikor arról írt, hogy vendégmunkások elleni gyűlöletkeltéssel nem lehet legyőzni a gyűlölet kormányát. „Az ellenzéki pártok között létezik bizonyos fokú együttműködés, de a Momentumnak határozott elvi álláspontjai vannak, amikből nem engedünk” – válaszolta lapunknak az ellenzéki párt sajtóosztálya.

Jobbik: csak egy dolgot tehetünk

„Nem igazán tudjuk értelmezni Donáth Anna nyilatkozatát, hiszen éppen a Fidesz az, aki félmillió ázsiai migránsmunkással akarja elárasztani hazánkat” – közölte a Jobbik – Konzervatívok. Azt is írták: nem várják el Donáth Annától és a Momentumtól, „mint deklaráltan liberális párttól”, hogy a magyar emberek munkahelyeinek védelmével, a hazai bérek európai felzárkóztatásával, illetve az ország kulturális egységének megőrzésével foglalkozzon, „de nézzék el nekünk, hogy mi konzervatív pártként ezt tesszük”.

A Jobbik – Konzervatívok álláspontja szerint jelen helyzetben csak egyetlen dolgot tehet egy magyar nemzeti érdekeket szem előtt tartó párt: „A lehető leghatározottabban elutasítja a vendégmunkások betelepítését hazája és a magyar munkavállalók, családok védelmében.” Azt is hozzátették, hogy ettől sem a kormány, sem más ellenzéki párt nem tántoríthatja el őket.

Ezen álláspontunkat pedig nem gyűlölet, hanem a nemzetféltés vezérli. És csak olyan együttműködésre vagyunk nyitottak, amely teljes mértékben a magyar emberek javát szolgálja!

– közölte a párt.

„Igenis veszélyes”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnöke a Facebook-oldalán is reagált „Magyarázat a magyar valóságról liberális barátainknak” címmel. Szerinte vannak politikusok, akiket az emberek mindennapi problémái foglalkoztatnak jobban, és vannak olyanok, akik inkább nagy eszméken szeretnek gondolkodni, néha kissé elszakadva a való élettől. „Régóta tudjuk, hogy liberális barátaink között igen sokan tartoznak az utóbbi kategóriába” – jegyezte meg a pártelnök, majd hozzátette: vannak helyzetek, amikor nem árt, ha kissé mindenki leszáll a való élet talajára, és elvont gondolatok helyett az emberek problémáival kezd el foglalkozni.

A migránsmunkások ügye éppen egy ilyen helyzet. Őszintén szólva kissé érthetetlennek tartom, hogy amikor azt mondjuk, hogy nem szeretnénk, ha az elvándorló magyar munkaerőt ázsiaiakkal pótolnák, akkor a balliberális oldalon egyesek rasszizmust és gyűlöletkeltést kiáltanak

– fogalmazott Gyöngyösi Márton.

A pártelnök kifejtette: semmi bajuk a „migránsmunkások” személyével, ők is emberek, de azért kell tiltakozni, mert „Magyarországon a magyar emberek számára kellene minőségi munkahelyeket teremteni, nem pedig elűzni őket, és a helyükre olcsón dolgozó ázsiai munkásokat hozni, akik leszorítják a magyar munkabéreket”. Gyöngyösi Márton szerint az, hogy megérkezik félmillió külföldi vendégmunkás, „igenis veszélyes” a magyar kultúrára és nemzetre.

Orbán Viktor nem érti

A vendégmunkások ügyét feszegette felszólalásában a Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetője, Lukács László György is a parlamenti őszi ülésszak első napján. Többek között azt vetette a miniszterelnök szemére, hogy miközben Brüsszelben azt mondják, megállítják a migrációt,

kiskaput nyitnak 500 ezer migránsmunkásnak, akik Vietnámból, Mongóliából jönnek, tőlünk eltérő kultúrájúak, és még a társadalmunk szövetét is tönkreteszik.

Viszonválaszában Orbán Viktor azt mondta, nem érti, miért propagálják folyamatosan több százezer vendégmunkás behozatalát Magyarországra.

Miért volna erre szükségünk? Magyarországon van egy világos szabály, ami szerintem egy jó szabály, és azt kell betartani. A szabály azt mondja, hogy csak annyi vendégmunkást lehet behozni Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van. Miért akarják ezt megváltoztatni? 500 ezer, meg repkednek itt ezek a számok. Micsoda képtelenség ez?! Micsoda képtelenség ez! Tartsuk hatályban azt a törvényt, amely Magyarországon ma fennáll, miszerint csak annyi vendégmunkásnak adhatunk engedélyt, hogy bejöjjön Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van, mert Magyarország a magyaroké, és a magyar munkahelyek elsősorban a magyarokat illetik meg. Miért akarják ezt megváltoztatni? Ez jó szabály!

– fogalmazott a miniszterelnök. Továbbá azt kérte a Jobbiktól, hogy ha már a migrációról van szó, Gyöngyösi Márton ne szavazza meg Brüsszelben a migránspárti indítványokat. Orbán Viktor szerint „ez sokat segítene azért Magyarországon”.

A kormány újragondolja és szigorít

Csütörtökön a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből kiderült, hogy a tavasszal elfogadott, a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény nem lép életbe, alkalmazására nem kerül sor. A minisztérium közölte: a kormány új alapokra helyezi és szigorítja a bevándorlással, illetve a munkavállalással kapcsolatos szabályokat, ezért új törvényjavaslat készül.

„Az új törvényjavaslat minden harmadik országból érkező számára egyértelművé fogja tenni, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni” – tájékoztatott a tárca.

A Jobbik – Konzervatívok saját sikereként értékelte, hogy a kormány „hátrálni kezdett” a külföldi vendégmunkások ügyében. „November 1-jén lépett volna életbe a kormány törvényjavaslata, mely a vendégmunkások jogi státuszát volt hivatott szabályozni. A Jobbik – Konzervatívok már hónapokkal ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy e törvény csupán arra lesz alkalmas, hogy a Fidesz elárassza migránsmunkásokkal hazánkat, ezzel elvéve a magyar emberek munkáját, veszélybe sodorva gazdaságunkat és kultúránkat, valamint még több fiatalt üldözött volna el szülőföldjéről” – reagált az ellenzéki párt.

Azt is közölték, hogy szerintük a Fidesz „továbbra sem akadályozza meg, hogy elvegyék a magyar emberek munkáját”, ezért felszólítják a kormányt: „azonnal állítsa le a már megkezdett betelepítéseket, hagyjon fel az erőszakos akkugyárak építési terveivel, és fordítsa arra az energiáját, hogy migránsmunkások helyett tisztességes bért kaphassanak a magyar emberek”.

A párt egyébként azt is kifogásolja, hogy a Népszava értesülése szerint novembertől indonéz és Fülöp-szigeteki buszsofőrök tűnhetnek fel a fővárosi buszokon a BKK egyik külső szolgáltatójának alkalmazásában. „A budapesti cégeknek, a fővárosnak és annak vezetésének is meg kell értenie, hogy nem az ázsiai migránsmunkások behozatala, hanem a magyaroknak adott tisztességes bér jelenti a megoldást” – közölte Lukács László György, a Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetője.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának leszögezte: a BKV esetében szóba sem jöhet külföldi munkavállalók foglalkoztatása; külsős szolgáltató esetén, ahol nem a főváros a munkáltató, szigorúan számon fogják kérni az üzembiztonsági és utastájékoztatási követelmények betartását.

(Borítókép: Németh Emília / Index)