Nyíregyházán nem engedik, hogy a díszsírkertbe temessék az esztergomi robbantásban meghalt rendőrt

2023.10.08. 06:28
Hiába nyilvánították hősi halottá a rendőrt, aki a szeptember 20-án történt esztergomi robbantás helyszínén vesztette életét bevetés közben, Kónya Gábor Lajos családja úgy érzi, az emléke iránt tanúsított bánásmód egyáltalán nem „hőshöz méltó”.

Mint megírtuk, szeptemberben robbanás történt Esztergomban egy családi háznál, ahová a rendőrök is kivonultak intézkedni. A sikertelen túsztárgyalások után bekövetkező detonációban a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan. A robbantás után az elkövető is meghalt.

Kónya Gábor Lajost, a bevetés közben meghalt rendőrt hősi halottá nyilvánították, és a Terrorelhárítási Központ (TEK) közleménye szerint október 20-án vesznek tőle végső búcsút a nyíregyházi Északi temetőben.

A rendőr családja azonban úgy érzi, az emléke iránt tanúsított bánásmód egyáltalán nem „hőshöz méltó”. Helmeczy László, a család ügyvédje a Blikknek elmondta, hogy leginkább a temetőben számára kiutalt sírbolt helyszínét sérelmezik, azt méltatlannak tartják.

A család ugyanis azt szerette volna, ha az október 20-ára kitűzött katonai és vallási búcsúvételnek a Rózsakert díszsírhelyparcella adott volna otthont, ezt azonban Nyíregyháza polgármestere nem engedélyezte.

Az ügyvéd szerint a városvezető arra hivatkozott, hogy Nyíregyháza hősi halottját azért nem temethetik a díszsírhelyre, mert a helyi rendelet előírásainak nem felel meg, illetve nincs már elég hely számára.

Ez a két állítás azonban nem helyénvaló, mert a szabályzat valójában megengedi, hogy a város hősi halottját ebbe a parcellába temessék, ráadásul legalább több mint 10 hely áll még rendelkezésre

– fogalmazott Helmeczy László.

Mivel a helyi vezetés részéről október első hetében nem érkezett megoldás a méltó sírhely kitűzésére, az ügyvéd levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, Pintér Sándor belügyminiszternek, valamint a TEK vezetőségének, azt remélve, hogy közbenjárásukkal végre megtalálhatják a méltó nyughelyet Kónya Gábor Lajos számára.